Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Obowiązkowa oferta pracy w odległości 90 km?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam duży problem. Pochodzę z branży motoryzacyjnej i jestem bezrobotny od dobrych czterech miesięcy. Od Urzędu Pracy otrzymałem propozycję pracy, która znajduje się w odległości 90 km od mojego miejsca zamieszkania. Powiedziano mi, że jestem zobowiązany podjąć tę posadę, jeśli nie stoi temu na przeszkodzie nic innego. Jestem żonaty, mam dwoje dzieci i każdego ranka i wieczorem musiałbym podróżować około dwóch godzin. Czy mogę być do tego zmuszony? Jak to wygląda pod względem podatkowym, jeśli wynajmę tam drugie mieszkanie?

Napisany przez 2Escorpio
§ 121 Do akceptowalnych zatrudnień (1) Osobie bezrobotnej są do przyjęcia wszystkie prace odpowiadające jej zdolnościom do pracy, o ile ogólne lub osobiste powody nie stoją na przeszkodzie akceptowalności danego zatrudnienia. (2) W szczególności z powodów ogólnych praca nie jest do przyjęcia dla osoby bezrobotnej, jeśli zatrudnienie łamie przepisy ustawowe, układowe lub określone w porozumieniach zbiorowych dotyczące warunków pracy lub przepisy dotyczące ochrony pracy. (3) Z powodów osobistych praca nie jest do przyjęcia dla osoby bezrobotnej w szczególności, gdy uzyskiwane z niej wynagrodzenie jest znacznie niższe niż podstawa do obliczenia zasiłku dla bezrobotnych. W ciągu pierwszych trzech miesięcy bezrobocia obniżenie o więcej niż 20 procent, a w kolejnych trzech miesiącach o więcej niż 30 procent tego wynagrodzenia nie jest dopuszczalne. Od siódmego miesiąca bezrobocia osoba bezrobotna nie jest potraktowana zatrudnienia za niewłaściwe, jeśli uzyskiwane z niego wynagrodzenie netto, po uwzględnieniu związanych z zatrudnieniem wydatków, jest niższe niż zasiłek dla bezrobotnych. (4) Z powodów osobistych praca nie jest do przyjęcia dla osoby bezrobotnej także wtedy, gdy codzienne czasy dojazdu między jej miejscem zamieszkania a miejscem pracy są nieproporcjonalnie długie w porównaniu do czasu pracy. W związku z tym długie czasy dojazdu są zazwyczaj uznawane za więcej niż dwie i pół godziny przy czasie pracy przekraczającym sześć godzin oraz więcej niż dwie godziny przy czasie pracy krótszym niż sześć godzin. Jeśli w regionie dłuższe czasy dojazdu są powszechne wśród porównywalnych pracowników, to one stanowią miarę. Przeprowadzka w celu podjęcia pracy poza akceptowalnym obszarem dojazdu jest do przyjęcia dla osoby bezrobotnej, jeśli nie można się spodziewać, że osoba bezrobotna podejmie pracę w granicach akceptowalnego obszaru dojazdu w ciągu pierwszych trzech miesięcy bezrobocia. Od czwartego miesiąca bezrobocia przeprowadzka w celu podjęcia pracy poza akceptowalnym obszarem dojazdu jest zazwyczaj do przyjęcia dla osoby bezrobotnej. Zapisy 4 i 5 nie mają zastosowania, gdy istnieje istotny powód przeciwny przeprowadzce. Istotny powód może wynikać w szczególności z powiązań rodzinnych. (5) Praca nie jest niewłaściwa jedynie ze względu na jej charakter tymczasowy, konieczność tymczasowego rozdzielenia zarządzania gospodarstwem domowym lub poza krąg zawodów, dla których pracownik jest wykwalifikowany lub których dotychczas wykonywał.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Skorpionie, dziękuję za ten interesujący artykuł. Jak to wpływa podatkowo, jeśli wynajmuję drugie mieszkanie w miejscu mojej pracy? Mirko

Napisany przez 2Escorpio
Cześć Mirko, Możesz odliczyć drugi adres zamieszkania z powodów zawodowych od podatku dochodowego. Możesz ubiegać się o zwrot podatku przy rozliczeniu wynagrodzenia. Oczywiście nadal poniesiesz pewne koszty, ponieważ nie odzyskasz wszystkiego. Jeśli masz jakieś konkretne pytania... śmiało je zadaj. Pozdrawiam, escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata