Fantastico5 pisze:
Dlatego zastanawiałem się nad rozpoczęciem małych inwestycji w fundusze akcyjne. Tutaj ryzyko jest jednak możliwe do przewidzenia, prawda?
Cześć Fantastico,
To zależy głównie od tego, ile ryzyka jesteś w stanie przewidzieć. W zasadzie fundusz niesie takie samo ryzyko jak rynek, w który inwestuje. Chcesz więc dowiedzieć się, jakie ryzyko niesie fundusz na niemieckie akcje, spójrz na długoterminowy przebieg indeksu Dax. W przypadku funduszy światowych MSCI World, a w przypadku europejskich Stoxx 50 itd..
W ciągu ostatnich 10 lat w Dax odnotowano raz -75% (2000 - 2003) i raz -50% (2007 do 2009). Czy to ryzyko jest dla Ciebie przewidywalne?
Czy obliczyłeś, jaką zysk po tych stratach musiałbyś osiągnąć, aby wrócić do zera?
Cytat od Fantastico5
Czy ktoś może mi powiedzieć, z jakim średnim okresem inwestycji mogę się liczyć, aby osiągnąć zysk?
Możesz jedynie przyjrzeć się przeszłości i wierzyć, że przyszłość nie przyniesie nowych wymiarów. Wszyscy nauczyliśmy się, że po dziesięciu latach zawsze powinien być zysk. Ale to dotyczyło tylko okresu od połowy lat 70. do 1999. Przed i po tej dacie nie można tego tak jednoznacznie stwierdzić.
Dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Jeśli zaczniesz inwestować dzisiaj (po tym, jak rynek w ciągu siedmiu miesięcy zyskał 60%!) musisz bardzo dobrze wiedzieć, w jakich warunkach planujesz wyjść.
Potrzebujesz strategii. Dobra stara zasada Kup i trzymaj może prowadzić do rozczarowań... .
Pozdrowienia Paule