Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Różnice w taryfach między mężczyznami a kobietami w ubezpieczeniach dodatkowych zdrowotnych.

Napisany przez ADMCI4
Różnice w opłatach między mężczyznami a kobietami w dodatkowym ubezpieczeniu zdrowotnym Moja żona i ja postanowiliśmy, że ze względu na nasz postępujący wiek (42 i 45 lat) będziemy szukać odpowiedniego dodatkowego ubezpieczenia. Ponieważ dotyczy to nas obojga, zauważyliśmy, że niezależnie od konkretnego ubezpieczenia istnieją różnice w składkach. Kobiety muszą płacić więcej za tę samą usługę w tym samym wieku niż mężczyźni. Dlaczego tak się dzieje i czy pozytywna ocena zdrowia może to zmienić?

Re: Różnice w taryfach między mężczyznami a kobietami w ubezpieczeniach dodatkowych zdrowotnych.

Napisany przez Mike Spezi
Fatalista pisze: Różnice w stawce między mężczyznami a kobietami w ubezpieczeniu dodatkowym na chorobę Moja żona i ja postanowiliśmy, ze względu na postępujący wiek (42 i 45 lat) rozejrzeć się za odpowiednim ubezpieczeniem dodatkowym. Ponieważ dotyczy to nas obu, zauważyliśmy w końcu, że niezależnie od poszczególnego ubezpieczenia istnieją różnice w składkach. Kobiety muszą płacić więcej za tę samą usługę w tym samym wieku niż mężczyźni. Czemu to może być zawdzięczone i czy pozytywna ocena stanu zdrowia może to zmienić?
Cześć Fatalista, ogólnie przy ubezpieczeniu zdrowotnym prywatnym, czy to pełnym czy dodatkowym, zawsze wykonywana jest ocena ryzyka. Składka jest ustalana na podstawie wieku, stanu zdrowia i płci. Uważam, że ocena składki czy ryzyka jest bardziej solidarna niż w przypadku ubezpieczeń publicznych. Dlatego młodszy mężczyzna lub młoda kobieta płacą mniejszą składkę za ubezpieczenie, niż gdyby dokonali tego np. w wieku 50 lat. Jest to sprawiedliwe rozłożenie ryzyka, ponieważ jak przeciętnie wskazują, młodszy ubezpieczony ma mniejsze ryzyko choroby niż starszy ubezpieczony, który dołącza później. Różnice między rówieśnikami mężczyznami i kobietami są przede wszystkim związane z różnicą w przeciętnej długości życia. Ponieważ kobiety zazwyczaj żyją 7-10 lat dłużej niż mężczyźni, oczywiście generują także dłuższe roszczenia świadczeniobiorcze. Dodatkowe ryzyka dla kobiet to np. ciąże. Od pewnego wieku kobiety w niektórych taryfach stają się ponownie tańsze niż mężczyzna. Jednak dla Ciebie jest to nieistotne, ponieważ zaczyna to obowiązywać dopiero około 60. roku życia. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji https://www.debeka.de/mia/Mike_Niedermeyer z poważaniem mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata