Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Wolny wybór adwokata przy ubezpieczeniu ochrony prawnej.

Napisany przez ADMCI4
Ok. Około dwa miesiące temu miałem poważny spór z moim wynajmującym, co nie jest pierwszym razem. Czułbym się pewniej, gdybym miał ubezpieczenie ochrony prawnej. Jeśli teraz je zawrę, czy mam prawo wybrać adwokata według mojego uznania? Słyszałem od znajomych, że zostali im przydzieleni przez firmę ubezpieczeniową adwokaci, z którymi ostatecznie nie byli zadowoleni. Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego?

Napisany przez Mike Spezi
Piet pisze: Około dwóch miesięcy temu miałem poważny spór z moim wynajmującym, co nie było pierwszym razem. Czułbym się pewniej, gdybym miał ubezpieczenie ochrony prawnej. Jeśli je teraz zawrę, czy mam prawo wybrać prawnika mojego wyboru? Usłyszałem od znajomych, że firma ubezpieczeniowa wskazała im prawnika, z którym na końcu nie byli tak zadowoleni. Jak jest z tego punktu widzenia prawne?
Ogólnie rzecz biorąc, możesz zatrudnić prawnika swojego wyboru. Ten prawnik następnie uzyskuje zgodę na ochronę ze strony twojego ubezpieczyciela. To ważny aspekt! Zanim prawnik podejmie działania, musi być pewność, że to jest objęte ochroną ubezpieczeniową! W przeciwnym razie będziesz musiał pokryć koszty! W opisanym przez Ciebie przypadku, niestety nie widzę szans na sukces. Jeśli dopiero teraz rozważasz zawarcie ubezpieczenia OC, obowiązują ogólne okresy oczekiwania. Zazwyczaj 1/4 roku od daty rozpoczęcia ubezpieczenia. Nawet wtedy nie możesz dochodzić roszczeń za spory zgłoszone po rozpoczęciu ubezpieczenia, ale których początek i przyczyna leżą w przeszłości. Niemniej jednak zawarcie ubezpieczenia OC jest zalecane. Ochroni Cię to przynajmniej na przyszłość. Pozdrawiam mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mike, Masz rację. ubezpieczenie od ochrony prawnej na pewno nie podejmie się, ponieważ spory miałyby miejsce przed zawarciem umowy ubezpieczenia. Jeśli jednak teraz zawrę to ubezpieczenie od ochrony prawnej, ubezpieczenie i tak nie będzie płacić po 1/4 roku (nawet w innych sporach), ponieważ ubezpieczyciel może twierdzić, że kiedyś już miałem konflikty z wynajmującym i ta sytuacja wciąż dotyczy tych samych lub podobnych sporów. Co o tym myślisz? To znaczy, że dla mnie nie opłaca się ubezpieczenie od ochrony prawnej, które pewnie jest drogie? W takim razie przynajmniej mogę wybrać prawnika, którego chcę Dzięki jeszcze raz. Piet

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata