Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: branża turystyczna

Napisany przez richard100
Czy branża turystyczna znowu jest pod presją? Dzisiaj Lufthansa i TUI na minusie. Czy ptasia grypa może mieć wpływ? Ta branża wydaje mi się po prostu zbyt podatna na zmiany. Nie planuję inwestycji w jej przyszłość. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Hej Rich Masz rację.... ptasia grypa zaczyna niepokoić. Coraz bardziej i mnie. Na razie będę unikać takich tytułów, chociaż analitycy są zachwyceni TUI. Dobrze, że żeglugą kontenerową jest solidne podparcie.... Lufthansa też była na mojej liście życzeń, z powodu Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, ....ale obecnie brakuje mi odwagi. Oto interesująca ocena.... ---------------------------------- 09.01.2006 Frankfurter Börsenbrief Według ekspertów z Frankfurter Börsenbrief, akcje TUI (ISIN DE000TUAG000 / WKN TUAG00) są interesującą pozycją zakupową. TUI jest obecnie numerem jeden wśród europejskich koncernów turystycznych i numerem cztery wśród największych linii kontenerowych na świecie. Ostatnie wzmocnienie w transporcie kontenerowym z udziałem CP-Ships jest według ekspertów sensowne. W transporcie morskim można osiągnąć stopę zwrotu z przychodu na poziomie 10%, podczas gdy główna działalność turystyczna daje jedynie 3%. Do 2008 roku zyski w tych obszarach powinny być na zbliżonym poziomie. Oznaczałoby to łączny zysk EBITA wynoszący około 1,4 mln euro. Kurs-zysk na 2006 r. wynosi około 8, a stopa dywidendy wynosi około 4,4%. Według ekspertów z Frankfurter Börsenbrief, akcje TUI są zatem interesującą pozycją zakupową. ----------------------------------

Napisany przez beta
Grypa ptaków czy coś innego: Kupiłem partię akcji TUI po 17,8 EUR. ..... ....Zwarcie - tak szybko zmienia się swoje zdanie :shock: Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Jestem generalnie podejrzliwy wobec branży turystycznej. Skąpstwo jest fajne, i to nie tylko w Saturnie. Wydaje mi się, że obecnie wielu ludzi szuka oszczędności. Posiłki na mieście są eliminowane. Nagle wszyscy mówią o polowaniu na okazje. To jest podobny sygnał, jak gdyby wszyscy mówili o swoich zyskach na giełdzie. Szwajcar na końcu rezygnuje z wakacji. Ale jeśli państwo, a zwłaszcza ubezpieczenie zdrowotne, chce więcej pieniędzy co roku, to trzeba gdzieś oszczędzić. Być może należy rozważyć inwestycje w tanich operatorów turystycznych. Natomiast nie dostrzegam dużych szans na zysk dla dużych firm.

Po prostu z duszy często wychodzi również dobrze... :lol: Pozdrowienia, Rich

Cześć Beta Szukam strony, na której mogę znaleźć informacje o akcjach Dax. UBS nie podaje informacji o TUI? Dzięki za informację

Napisany przez ADMCI4
Opinia DZ Bank: Spodziewany odpoczynek od wzrostu w 2006 roku. Po tym, jak TUI był w stanie prawie podwoić wyniki operacyjne w segmencie turystycznym w ciągu ostatnich dwóch lat finansowych i żeglugi kontenerowej pędził z rekordowego roku do kolejnego, oczekuje się, że wzrost w 2006 roku zwolni. Przyczyny to: 1. Rezerwacje na sezon zimowy są na poziomie z ubiegłego roku, możliwe impulsy dla biznesu w 2006 roku nie są obecnie widoczne. 2. Przewidywane wzrosty cen o przeciętnym poziomie 2,3% powinny wyhamować popyt w następnym roku, szczególnie w segmencie cen niższych i średnich. 3. TUI odpoczywa w czasie Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej zamiast wykorzystać okazje, dlatego spodziewamy się, że liczba osób wyjeżdżających na wakacje z TUI zmniejszy się w 2006 roku. 4. EBTA w transporcie kontenerowym będzie pod presją ze względu na koszty integracji statków CP i spadające stawki frachtowe. W rezultacie niekorzystnych wskaźników dla działalności operacyjnej w segmencie turystyki obniżyliśmy nasze prognozy EBTA na 2006 rok z 535 do 411 mln EUR. Nasza nowa prognoza EPS to: 2005e: 2,53 EUR (wcześniej: 2,59), 2006e: 1,13 EUR (wcześniej: 1,23), 2007e: 1,41 EUR (wcześniej: 1,70 EUR). Na podstawie wyceny sumy częściowej widzimy uczciwą wartość udziału w EUR 16,30. Zgodnie z naszym modelem DCF wartość na udział wynosi 19 EUR. Różnica w wycenie wynosząca około 16 procent może być przypisana ukrytemu zagrożeniu terroryzmem i epidemią, które tłumią nastroje. Korzystna wycena i wysokie dywidendy rzędu około 4,5% stają w sprzeczności z oczekiwanym negatywnym przepływem informacji związanych z turystyką. Zakładamy, że nastroje wobec udziałów TUI nie są prawdopodobne, aby istotnie poprawić się w ciągu następnych miesięcy. Uważamy, że uczciwa wartość udziału wynosi 17,00 EUR (wcześniej: 20 EUR). Zmieniamy naszą rekomendację z kupuj na utrzymuj. Będziemy obserwować akcje, jeśli ich cena spadnie, byłoby to interesujące. Lancelot

Napisany przez beta
Cześć Rich, Od czasu do czasu zaglądam na stronę https://www.aktiencheck.de/ i czytam analizy. Oczywiście istnieje także niemiecka giełda: https://deutsche-boerse.com/dbag/dispatch/de/kir/gdb_navigation/home oraz https://www.finanztreff.de/ftreff/index.htm Poza tym nie znam zbyt wielu innych stron.... Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
@Rich Według Banku DZ: Dywidenda na akcję w EUR 2004 0.72 2005e 0.77 2006e 0.77 2007e 0.77 Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rich Wcześniej dużo sprawdzałem na poniższym linku. Pierwszy znak nie jest zły, ale dla pewności zawsze sprawdzałbym ostatnie sprawozdanie finansowe i przynajmniej zweryfikowałbym historyczne dane. https://aktien.onvista.de/top-flop/index.html?ID_INDEX_NOTATION=20735&FIGURE=DIV_ YIELD&TYPE=TOP&RANGE=INTRADAY Pozdrowienia peitschi

Cześć Peitschi, Dobra strona. To jest to, czego potrzebowałem. Pod tym względem DT jest akcją o najlepszym zwrocie z dywidendy. Nieźle. Dzięki temu znów mogę postować porządnie... :lol: Pozdrawiam Rich

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj: MM Warburg obniża rekomendację TUI z utrzymaj do sprzedaj, obniża cenę docelową z EUR14,50 do EUR17,80, obniża szacunki zysku na akcję na 2006 rok z EUR0,69 do EUR1,86, na 2007 rok z EUR1,23 do EUR2,48. Wskazuje na niższe stawki czarteru frachtowego, zwłaszcza dla trasy Europa-Azja, co powinno wpłynąć na wyniki biznesu Hapag Lloyd. Ponadto zauważa straty związane z zakończeniem działalności po zbyciu w TQ3. Twierdzi, że przejęcie CP Ships będzie obciążeniem dla wyników działu Operacji Centralnych. W ten sposób dywidenda nie będzie wypłacona. Anuluję moje zlecenie zakupu w cenie EUR 16,00. Lancelot

Napisany przez beta
Cześć wszyscy W kilka dni temu już znowu wyszedłem, ....z około 3% stratą. Kiedy pojawiły się pierwsze martwe ptaki w Niemczech. Nikt nie wie co dalej....Lufthansa też niedługo pewnie straci sporo....:-( Pozytywnie zaskakują wartości konsumenckie. Dzisiaj pociągnęły w górę DAX-a. Dougolas, Metro, Praktiker & Co.... Moim faworytem turystycznym pozostaje TUI, jednak nie osłabiony przez grypę. Expedia mam na liście obserwowanych. Pozdrowienia

Napisany przez beta
Wczoraj jeszcze drapałem się po głowie po ostatnim wzroście akcji TUI. Po dzisiejszych danych wygląda na to, że decyzja o wyjściu była słuszna. Jednak pozostaje kandydatem na wymarzoną inwestycję! ----------------- Środa, 22 marca 2006 Spadek zysków? TUI gorzej niż się spodziewano Największy w Europie koncern turystyczny TUI odnotował w zeszłym roku niższy zysk operacyjny niż rok wcześniej. Skorygowany o efekty specjalne zysk przed opłatami odsetkowymi i amortyzacją (EBITDA) spadł o 8,7 procent do 485,7 mln euro. Tę informację podał TUI w środę w Hanowerze. TUI jako główny powód podał spadek w działalności we Francji. Jednocześnie przychody koncernu wzrosły o 8,7 procent do 19,6 mld euro. Tym samym TUI nie spełniło oczekiwań analityków, którzy średnio oczekiwali znacznie wyższego EBITDA w wysokości 521 mln euro. Na bieżący rok TUI celuje w przychód koncernowy na poziomie 22 mld euro. Zysk koncernu w 2006 roku prawdopodobnie będzie niższy niż w roku poprzednim, jak wskazano w sprawozdaniu finansowym. Jako przyczynę TUI podało likwidację sprzedanych obszarów i wyższe koszty odsetkowe spowodowane wydłużeniem okresu spłaty zadłużenia. W podstawowej działalności turystycznej TUI osiągnęło w zeszłym roku zysk operacyjny w wysokości 360 (roku poprzedniego: 359) mln euro. Przychody w tej dziedzinie wyniosły 14 (13,3) mld euro. ---------------------- Dzisiaj ponad 3% spadek Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Właśnie kupiłem porcję TUI w cenie 16 euro. Jednak kurs nadal spada. Prawdopodobnie dokupię. Lancelot

Może to nie jest najgorszy moment, aby wejść do gry, gdy większość analityków wypowiada się negatywnie. Z pewnością prawdziwy jest zwrot z dywidendy. Oprócz DT, TUI jest jednym z najlepszych płatników dywidendy. To może być kolejny powód, dlaczego kurs spada. Pozdrowienia, Rich https://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000006&sid=ap5a0hulqTUU&refer=home

Napisany przez beta
Mam już raz sprzedałam z stratą. Drugi raz nie jest konieczny, więc pozostaję wstrzymując się...chcę najpierw pozbyć się swoich Adidasów. Zgodnie z ML sprawiedliwa cena akcji wynosi 14 EUR. ? https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2006-03/artikel-6200284.asp Jednak jeśli ML zaleca sprzedaż, teraz może być dobry moment na wejście na rynek ? Powodzenia, ...i jest też dywidenda. Pozdrowienia ------------ Przyłączam: Widziałem przed chwilą poprzedni post od Richa, ...po napisaniu tego. ....Zgadzam się z jego opinią.

Cześć Lancelot Również zdecydowałem się na zakup. 16.02€ Ponownie nadejdą lepsze czasy, a dywidendę również chętnie weźmiemy. Miałem go już od jakiegoś czasu na liście oczekujących. Pozdrowienia, Rich

Zobaczmy, co z tego zrobi giełda. Do tej pory opłacało się wejść. Dzięki Lancelotowi. To jego pomysł. Pozdrowienia, Rich. TUI kończy pierwszy kwartał z niespodziewanie niską stratą. 09.05.2006 08:45:10, dpa-AFX Internet HANNOVER (dpa-AFX) - Koncern turystyczno-żeglugowy TUI odnotował niespodziewanie niską stratę w pierwszym kwartale. Rok obrotowy 2006 rozpoczął się zadowalająco dla głównych działalności turystycznej i żeglugowej, jak poinformowała TUI AG we wtorek w Hanowerze. Skorygowana strata przed odsetkami, podatkami i amortyzacją (EBITA) wyniosła 169 milionów euro w porównaniu z -142 milionami euro z poprzedniego roku - poinformowała TUI AG we wtorek w Hanowerze. Strata była zdecydowanie niższa od oczekiwań rynku, które oscylowały wokół 230 milionów euro. Nieuwzględnione były koszty EBITA w wysokości minus 45 (rok poprzedni: -169) milionów euro, zyskując na tym zysk księgowy z sprzedaży spółki TQ3. Oczekiwano straty na poziomie około 170 milionów euro. Zysk skonsolidowany poprawił się do minus 91,3 (-189,3) miliona euro. Obroty wzrosły dzięki przejęciu kanadyjsko-brytyjskiej linii kontenerowej CP Ships do 4,48 (3,58) miliarda euro, co także przewyższyło oczekiwania analityków wynoszące średnio 4,35 miliarda euro. W segmencie turystyki EBITA poprawiło się do minus 83 (-178) milionów euro, co było lepsze od oczekiwań rynku na poziomie minus 159,3 miliona euro. Tutaj pozytywnym elementem był zysk ze sprzedaży TQ3. Obroty utrzymały się na niemalże równym poziomie wynoszącym 2,51 miliarda euro w stosunku do 2,516 miliarda euro z poprzedniego roku. Należy jednak zauważyć, że w ubiegłym roku dochodowy sezon wielkanocny przypadał na pierwszy kwartał, podczas gdy w roku 2006 przypadło na kwiecień. Ważnym rynkiem, który według informacji był słaby, był Niemcy, a także kontynuacją słabego wzrostu we Francji, natomiast wzrosty odnotowano w Wielkiej Brytanii. Przyszła druga podstawa koncernu, żegluga, osiągnęła dochody 1,64 miliarda (poprzedni rok: 668,6 mln) euro, w tym integracji CP Ships, ale również ze wzrostu przychodów Hapag-Lloyd o 27 procent. Segmencie EBITA wyniosło minus 25 milionów euro, co spowodowane było jednorazowymi kosztami związanymi z integracją CP Ships w wysokości 40 milionów euro w pierwszym kwartale. Ponadto wyższe stawki frachtu oraz wzrost kosztów związany z wysoką ceną ropy miały wpływ. /ari/sk

Pogłoski czasem mają też swoje dobre strony. Czasem tchną nowe życie w martwy kapitał. :lol: Pozdrowienia, Rich TUI: Brak komentarza odnośnie plotki na rynku dotyczącej zainteresowania Moeller-Maersk w TUI 26.07.2006 11:46:31, Międzynarodowe Wiadomości Niemieckie HANNOVER/KOPENHAGA (dpa-AFX) - TUI nie skomentowało spekulacji rynkowych, według których duńska grupa Moeller-Maersk jest zainteresowana turoperatorem i armatorem. Nic nam o tym nie wiadomo - ponadto nie komentujemy plotek rynkowych - powiedział w środę rzecznik TUI na prośbę o komentarz. Również rzecznik koncernu żeglugowego Moeller Maersk nie skomentował spekulacji. Na rynku wcześniej pojawiła się plotka, że Moeller-Maersk chce złożyć ofertę za TUI./sbi/zb

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata