Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Broker internetowy

Napisany przez beta
Witajcie, Jeśli ktoś szuka taniego brokera online dla swoich $, to chyba mogę polecić Ameritrade.com z czystym sumieniem. Jestem tu od niedawna, ale od razu skorzystałem z pomocy technicznej, zarówno przez e-mail, jak i telefon, i wszystko działało bez zarzutu! Byłem bardzo zaskoczony. Transfer pieniędzy nie stanowi problemu... ogólnie rzecz biorąc, rejestracja była łatwiejsza niż kiedyś w SQ. Obecnie oferują kuszące 35 darmowych transakcji: https://www.ameritrade.com/offer/flat/spotseize_flash.html?start_content=offer Następnie płatność stała 10,99 $, notowania w czasie rzeczywistym, wiadomości, itp... Amerykanie pozostawiają nas daleko w tyle pod tym względem. Pozdrawiam

Napisany przez bruno.d
Interesujące. Jak przebiega proces rejestracji? Czy wystarczy wypełnić coś online? Czy jest dostępna książka zleceń w czasie rzeczywistym (szczególnie dla tytułu AMEX GTE)?

Napisany przez beta
Cześć Bruno, Możesz wypełnić pierwszą część online, zajmie to około 10 minut. Następnie musisz pobrać PDF (które nazywa się jakoś W 8 xy), wypełnić, dołączyć kopię paszportu i odesłać pocztą. Jak tutaj w Chäsland, tylko taniej. Oczywiście, za odpowiednią opłatą możesz mieć wszystko... Możesz wypełnić sobie 5 ekranów narzędziami, jeśli tego potrzebujesz. Moim zdaniem nie jest to konieczne... https://www.ameritrade.com/tradingtools.html BookViewer jest tutaj dostępny za darmo: https://www.inetats.com/prodserv/bookviewer/javaversion.asp Po prostu dokładnie przejrzyj stronę internetową, a jeśli czegoś nie zrozumiesz, zawsze możesz skorzystać z bardzo dobrego wsparcia telefonicznego. (Jeśli powiesz, że dzwonisz ze Swazilandu... eee, Szwajcarii, usłyszysz ich na drugim końcu linii spadających na kolana) Powodzenia

Napisany przez suggus
Jak wygląda poziom 2 w Amitrade? Pozdrowienia

Napisany przez beta
To wszystko znajdziesz tutaj: https://www.ameritrade.com/tradingtools.html Dla każdej usługi dostępne są demo online, opisane za pomocą zdjęć i dźwięku! Na przykład demo Advanced Analyzer .... Jak już wspomniałem, obecnie nie korzystam z tych narzędzi, ponieważ głównie zależy mi na niskich prowizjach. Pozdrowienia

Napisany przez bruno.d
Ameritrade w jakiś sposób nie oferuje przydatnego rocznego wyciągu z depozytu do pobrania. Jedynie miesięczne Oświadczenia zawierają stan depozytu, ale niestety także ruchy na koncie. Czy powinienem mimo to użyć Oświadczenia za grudzień do rozliczenia podatkowego, czy istnieje jakaś alternatywa? Inną opcją jest zupełnie pominięcie depozytu w deklaracji podatkowej. Czy istnieje ryzyko, że Amerykanie przekażą coś szwajcarskiemu urzędowi skarbowemu, albo że poproszą posiadacza depozytu o potwierdzenie, że depozyt został odpowiednio opodatkowany?

Napisany przez Hans
bruno.d pisze: Ameritrade w jakiś sposób nie udostępnia przydatnego rocznego wyciągu z depozytu do pobrania. Jedynie miesięczne statements zawierają saldo depozytu, ale niestety także ruchy depozytowe. Czy mimo to powinienem użyć Statement z grudnia do rozliczenia podatkowego, czy istnieje jakaś alternatywa? Inna możliwość to w ogóle nie deklarować depozytu w rozliczeniu podatkowym. Czy istnieje ryzyko, że Amerykanie przekażą coś szwajcarskiemu urzędowi skarbowemu lub zażądają od posiadacza depozytu potwierdzenia, że zadeklarował on depozyt w sposób właściwy?
Tak jak mi wiadomo, trzeba podpisać oświadczenie podatkowe, co również świadczy o rzetelności i kompletnym ujawnieniu sytuacji majątkowej :wink:

Napisany przez beat
Jak powiedział już Hans, podpisujesz. Pomijam zakupy i sprzedaże, i po prostu wpisuję stan na koniec roku. Ale staram się również, aby portfel inwestycyjny wyglądał możliwie podobnie jak w poprzednim roku. Miałem różne nieporozumienia z inspektorem podatkowym, ale nigdy nie słyszałem słowa dotyczącego portfela. Ale wracamy do jednego z moich ulubionych tematów. Znane pismo nr 8 z dnia 21.06.05 https://www.estv.admin.ch/d/dbst/doku...sschreiben.htm Federalnej Administracji Podatkowej. Mówimy o zawodowej wymianie papierów wartościowych. Można to obracać jak się chce, ale nigdy nie będzie idealnie, a żyje się z niepewnością. Musisz jednak przemyśleć, co robisz, bo może to być kosztowne. Ponadto istnieją różne stopnie, takie jak unikanie, oszustwo, umyślne, nieumyślne...

Napisany przez beta
bruno.d pisze: ........ czy istnieje alternatywa? Inna możliwość polega na tym, że depozyt nie jest w ogóle zgłaszany w zeznaniu podatkowym. Czy istnieje ryzyko, że Amerykanie będą informować szwajcarskiemu urzędowi skarbowemu lub żądać potwierdzenia od właściciela depozytu, że został on odpowiednio opodatkowany?
Portfolio & Accounts -> History & Statements -> Statements tam jest plik .pdf z grudnia 2006 r. Jest kilka stron. Pierwsza powinna jednak wystarczyć. Tam nie są wymienione transakcje, tylko depozyt, przynajmniej u mnie. W przeciwnym razie istnieje centrum podatkowe TAX Center, lub można od razu skontaktować się i powiedzieć, czego potrzebujesz. Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście, jak zawsze: Zgłaszaj jak najmniej. Nie słyszałem dotąd, żeby Amerykanie skontaktowali się z szwajcarskim urzędem skarbowym lub żądali potwierdzenia....hmmm, nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Langfristig musst du dir aber zwei Fragen stellen: Co zrobię, gdy przyszłaby rewizja podatkowa kantonu? W najgorszym wypadku znajdzie twoje przelewy do Ameryki. Byłoby to naprawdę głupie, ale i bardzo mało prawdopodobne. Ponadto: Jak chcesz kiedykolwiek odzyskać swoje pieniądze na koncie amerykańskim? Załóżmy, że zostaniesz tam bogaty. Zostaje tylko lot do USA, wypłata gotówki i powrót statkiem wycieczkowym :-) Byłoby to rodzaj prania pieniędzy.... Jeśli będziesz mniej bogaty i zechcesz zakończyć działalność z Ameritrade, można albo normalnie przelać pieniądze na swoje ostateczne konto bankowe (co oczywiście pozostawi niezdrowe ślady, jeśli do tej pory ukrywałeś to, bez względu na tajemnicę bankową), albo od razu założyć konto na czarno, przekazać pieniądze tam, odebrać 4 kilogramy złota na ladzie, a następnie zamknąć konto...... :lol: No cóż, istnieje wiele możliwości. Po prostu dołączam stronę pierwszą z oświadczenia do zeznania podatkowego. Podobnie jak beat. Nie chcę się angażować w ten cyrk z transakcjami. Staram się więc w grudniu handlować jak najmniej.... Pozdrowienia

Napisany przez beat
beta pisze: ..., albo od razu otworzyć konto na czarną gotówkę, przelać pieniądze, wziąć 4 kilo złota przy okienku, a potem zamknąć konto...... :lol:
A jeśli nagle wpadniesz na pomysł, żeby kupić za te pieniądze tanie mieszkanie, komisarz zapyta, skąd pochodzą te pieniądze... Czasami takie afera z czarnymi pieniędzmi wychodzi na jaw. Organom podatkowym po prostu powinno się dać obywatelom wystarczająco dużo swobody, żeby tego nie było konieczne.

Napisany przez bruno.d
„Grudzień 2006”-PDF zawiera na pierwszej stronie obok pozycji akcji także ruchy, być może mam mniej pozycji akcji niż beta. Na drugiej stronie znajduje się także odsetek „do naliczenia” (czy zostanie on naliczony, czy już został…?), który także musi być podany. Mam nadzieję, że Urząd Skarbowy będzie zadowolony z tych dokumentów. Jednak przemawiałoby przeciwko złożeniu deklaracji fakt, że w przypadku dywidend Amerykanie prawdopodobnie potrącą podatek lub co najmniej podatek z tytułu zaliczek, które trudno lub niemożliwe jest odzyskać. W Szwajcarii musiałbym jednak opodatkować dywidendę ponownie. Czy tak właśnie jest?”

Napisany przez Dany1
Cześć Salamander Wydaje mi się, że powstaje tutaj nowa kategoria na forum. Może mógłbyś założyć dział o nazwie Chnortz und Chrämpfli... :mrgreen:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata