Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podzielić umowę oszczędnościową?

Napisany przez EvilSun
Cześć! W ostatnim czasie zawarłem w Schwäbisch Hall BSV na kwotę 20000€ (z przydziałem w wysokości 50%) (opłata za zamknięcie 1%), mam 22 lata, pracuję. Teraz moje pytanie: Przeczytałem niedawno warunki i tam napisane jest, że oprocentowanie kapitału wynosi tylko 1%, co jest niewiele. Obliczyłem, kiedy mógłbym dysponować tą kwotą (od przyszłego roku chcę rozpocząć pełnoetatowe szkolenie), miałoby to nastąpić za około 8-10 lat, miałbym wtedy 30 (32) lat i myślę, że chciałbym już wkrótce posiadać mieszkanie (lub finansować samochód przez BSV????). Czy w takim razie warto byłoby zmniejszyć BSV, aby już wkrótce móc dysponować pieniędzmi, czy raczej zrezygnować z BSV i przenieść pieniądze na konto oszczędnościowe/działające na zasadzie lokaty terminowej. Ponieważ BSV, jak słyszałem, opłaca się tylko wtedy, gdy korzysta się z pożyczki. PS: Jeśli nie skorzystam z pożyczki, czy będę miał prawo domagać się zwrotu opłaty za zamknięcie? Pozdrowienia, EvilSun

Napisany przez Sonnenbrand
Cześć, mam zamiar również podzielić umowę. Robiliśmy to też kiedyś. Jeśli planujesz kupić mieszkanie lub remontować cokolwiek, to opłaca się założyć oszczędności budowlane. Smaller BSV zostaną przydzielone szybciej. Zazwyczaj jest tak, że wcześniej się czegoś chce, a oszczędności budowlane jeszcze nie są przydzielone. W razie potrzeby możesz zrezygnować z drugiego i stracić tylko połowę opłaty.

Napisany przez C. Andreas
EvilSun pisze: Witaj! Ostatnio o tej porze zawarłem umowę BSV (oszczędności mieszkaniowe) w Schwäbisch Hall na kwotę 20 000 € (przy 50% zapisu) (prowizja przy zawarciu 1%), mam 22 lata, pracuję. Teraz moje pytanie: Ostatnio przejrzałem warunki, tam napisano, że obowiązuje tylko stopa oprocentowania na środki na koncie w wysokości 1%, co nie jest dużo. Przemyślałem sobie, kiedy będę mógł dysponować tą kwotą (chcę rozpocząć pełnoetatowe szkolenie od przyszłego roku), to będzie za około 8-10 lat, będę miał wtedy 30 (32) lat i myślę, że wolałbym wtedy już posiadać własne mieszkanie (lub finansować samochód za pomocą oszczędności mieszkaniowych). Czy teraz byłoby rozsądne zmniejszyć BSV na pół, aby już w najbliższej przyszłości móc dysponować pieniędzmi, czy też zerwać umowę BSV i lepiej ulokować pieniądze na rachunku odsetkowym/dziennym. Ponieważ BSV, jak słyszałem, opłaca się tylko wtedy, gdy korzysta się także z pożyczki. PS: Jeśli nie skorzystałbym z pożyczki, czy miałbym wtedy prawo do zwrotu opłaty za zawarcie umowy? Pozdrawiam EvilSun
Witaj, jeśli masz BSV w Hall, zawsze możesz zmniejszyć kwotę oszczędności mieszkaniowych do 10 tysięcy. To możliwe. Jednakże moment, w którym to zrobisz, jest całkowicie obojętny. Czy to teraz, czy w momencie zapisu. Możesz również zadzwonić do Hall i poprosić o: a. podzielenie na 2 x 10 000. b. Zapis z wyborem 40% na kwotę 10 000. c. Przejście na standard Fuchs W takim przypadku umowa jest gotowa do zapisu, gdy masz w niej 4000 euro. Stopa procentowa dla pożyczki wynosiłaby wtedy 3,75% nominalnie. Jeśli zrezygnujesz z pożyczki, to Hall przyzna ci 1% bonusu lojalnościowego, jednak tylko jeśli poczekasz jeszcze 1 rok, tzw. okres lojalnościowy. Razem musiałbyś poczekać co najmniej 8 lat. Na rynku są lepsze warunki oszczędności mieszkaniowych niż w Hall. Interesujące dla młodych osób są ceny opcjonalne dwóch kas oszczędności mieszkaniowych, które to są albo 4% oprocentowanie oszczędności, albo 4% oprocentowanie pożyczki po 7 latach. Decyzję należy podjąć dopiero po 7 latach. W zasadzie zawsze podkreślam, czy to oszczędności mieszkaniowe czy szczególnie emerytura, pożyczka, ubezpieczenie mienia, zawsze porównaj najpierw, a dopiero później podpisuj umowę. Bank ma tylko 1 dostawcę produktów w oszczędnościach mieszkaniowych lub emeryturze, a nie 100 jak pośrednik ubezpieczeniowy. Mimo to wszyscy nadal idą do banku, bo tam wszystko wydaje się takie solidne.

Napisany przez EvilSun
Cześć! Dziękuję za odpowiedzi. Tak, nauczyłem się z tego. Które 2 kasy oszczędnościowe masz na myśli? Czy nie byłoby lepiej ulokować pieniądze na rachunku oszczędnościowym terminowym/lokacie, jeśli rezygnuje się z tego kredytu? W ten sposób można zaoszczędzić prowizję od udzielenia kredytu!? Pozdrawiam

Napisany przez C. Andreas
EvilSun pisze: Cześć! Dzięki za odpowiedzi.. Tak, nauczyłem się z tego. O które 2 kasy oszczędnościowe Ci chodzi? Czy nie byłoby lepiej ulokować pieniądze na rachunku oszczędnościowym, jeśli zrezygnujesz z tego kredytu? W ten sposób zaoszczędzi się opłatę za otwarcie!? Pozdrawiam
porównanie kas oszczędnościowych dla oszczędności budowlanych i umów oszczędności budowlanych oraz kas oszczędnościowych - w moim porównaniu kas oszczędnościowych znajdziesz firmy. Przy oszczędzaniu budowlanym, dzięki dofinansowaniu, osiągniesz ponad 5% bezpiecznego oprocentowania, bez ryzyka. Wada tej sytuacji to 7-letni okres trwania. Rachunek oszczędnościowy jest bardzo elastyczny i nadaje się dobrze do przechowywania pieniędzy. Prawo do kredytu masz tylko poprzez oszczędzanie budowlane, zatem jest to dobry sposób na budowanie kapitału własnego na późniejszy projekt. Oprocentowanie kredytu i obciążenie znasz już podczas zawierania umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata