Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Student pracujący na zlecenie oraz zatrudniony na umowę o pracę.

Napisany przez Beginner
Hej wszystkim. Studiuję od kilku lat i zawsze pracowałem trochę obok. Dotychczas nie było z tym problemu, ponieważ zawsze mieściłem się poniżej kwoty wolnej od podatku w wysokości 766x € i dlatego nigdy nie miałem problemów z podatkami. W roku 2009 coś się zmieniło: Pracuję jako student pracujący i zarabiam między 600 a 1000 € miesięcznie. Ponadto działam jako freelancer dla firmy jako jednoosobowa działalność gospodarcza, gdzie pracuję w dziedzinie usługowej i świadczę wsparcie, zarabiając także około 300 - 400 €. Zastanawiam się teraz, dlaczego moja praca jako student pracujący i praca jako freelancer są sumowane dla kwoty wolnej od podatku? Jeśli ktoś jest całkowicie samodzielny, to nie płaci się jednak podatku dochodowego, a jedynie podatek VAT, jeśli przekroczy się określoną kwotę. Właściwie powinna być brana pod uwagę tylko moja praca jako student pracujący dla kwoty wolnej od podatku, a nie moje działalności samodzielne/freelancerskie, czyż nie? Jestem nieco zdezorientowany, ponieważ jeśli ktoś jest całkowicie samodzielny, to nie płaci się podatku dochodowego, lecz opodatkowuje się dochód (jeśli przekroczy się pewną kwotę, coś w okolicach 24000?), oraz płaci się miesięcznie podatek VAT pobrany od urzędu skarbowego, jednak nie istnieje kwota wolna od podatku w wysokości 7668 €, której przekroczenie wymagałoby dodatkowego zapłacenia podatku dochodowego, czyż nie? Co w ogóle mogę zrobić, aby zwiększyć kwotę wolną od podatku. Wiem, że są koszty podróży, koszty reklamowe i coś, co nazywa się zabezpieczeniem zdrowotnym, z czym jednak mało mogę zrobić. Teoretycznie powinno być mi także możliwe odliczenie notebooka lub innego urządzenia dla mojej działalności freelancerskiej, prawda? Nawet jeśli do tej pory nie płaciłem podatku VAT i nie mam możliwości odliczenia podatku VAT, ponieważ do tej pory nie naliczałem podatku VAT. Ponadto w tym roku przez 3 miesiące otrzymywałem także zasiłek rodzinny - czy muszę zwrócić pieniądze, jeśli w ciągu roku zarobiłem więcej niż kwota wolna od podatku, czy przelicza się to procentowo na poszczególne miesiące? W przyszłym roku chcę rozwijać swoją działalność samodzielną i założyć działalność gospodarczą, a także płacić podatek VAT, aby móc odliczyć podatek VAT od zakupów, których potrzebuję, od podatku VAT, który pobrano. Jednak jak dokładnie wpasowuje się moja regularniejsza praca jako student pracujący, i czy na koniec roku znowu pojawi się kwota wolna od podatku i będę musiał dużo pieniędzy zapłacić z powrotem, ponieważ dochody freelancerskie i gospodarcze są sumowane? Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi i możecie mi pomóc! Dziękuję!

Napisany przez hs-makler
Cześć, chodzi o kwotę wolną od podatku dochodowego. Jest to zastosowane do wszystkich dochodów (zarobki studenta pracującego i z pracy wolnej praktyki). Po odjęciu kwoty wolnej od podatku od sumy wszystkich dochodów otrzymujemy dochód podlegający opodatkowaniu. Kwota wolna od podatku dotyczy podatku dochodowego. Dla małżeństw kwota wolna jest podwójna. W przypadku działalności gospodarczej istnieje kwota wolna od podatku handlowego, która wynosi 24,500 €. Koszty biznesowe naturalnie zmniejszają dochód podlegający opodatkowaniu. Z poważaniem Heiko Schmidt ________________ HS Makler www.hs-makler.de ________________

Napisany przez Beginner
Myślę, że rozumiem - każdy musi płacić podatek dochodowy lub podatek od wynagrodzenia, gdy przekroczy kwotę wolną od podatku. Podatek od wartości dodanej jest wymagany dopiero powyżej określonej kwoty. Mam teraz problem, ponieważ zarobiłem więcej niż 10 000€ z moich 2 prac i tym samym przekroczyłem kwotę wolną od podatku. (Jestem studentem). Teraz mam pytanie, jak mogę zwiększyć kwotę wolną od podatku. Wiem, że mogę odliczyć koszty związane z reklamą. Ponadto słyszałem o tzw. ryczałcie zaopatrzeniowym - czy ktoś może mi wyjaśnić, o co chodzi? Czy dołączają do tego składki emerytalne i ubezpieczenie zdrowotne? Mogę także odliczyć koszty podróży. Czy mogę także odliczyć koszty telefonu i Internetu, ponieważ są one niezbędne do mojej pracy jako freelancer? Czy byłoby sensowne kupić jeszcze w tym roku laptopa (który i tak potrzebuję), aby rozszerzyć kwotę wolną od podatku poprzez odliczenie notebooka, który jest używany do pracy na zlecenie lub prowadzenia działalności gospodarczej? Co jeszcze mogę odliczyć? Czy w przyszłości, jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, muszę zgłosić wszystkie moje wydatki, aby zwiększyć kwotę wolną od podatku i w rezultacie płacić mniejsze podatki (pomijając podatek od wartości dodanej i podatek od wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i usług)? Wiele pytań - może ktoś zechce mi pomóc! Z góry dziękuję

Napisany przez hs-makler
Podatek wolny od podatku nie może być zmieniony, jest on stały. Dochody podlegające opodatkowaniu mogą zostać zmniejszone przez koszty prowadzenia działalności (np. opłata za telefon, literatura, itp.). W przypadku podatku od sprzedaży nie ma wolnej kwoty. Należy go przekazać lub rozliczyć z urzędem skarbowym. Zdecydowanie powinieneś skonsultować się ze specjalistą od podatków. Z poważaniem Heiko Schmidt ________________ HS Makler www.hs-makler.de ________________

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata