Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Dywidendy

Napisany przez David
Mam pytanie dotyczące dywidendy. Jestem inwestorem, który rzadko trzyma akcje przez cały rok, dlatego chciałbym zapytać, jak dokładnie to działa na giełdzie! (SWX) Kiedy będzie wypłacana? Jak długo trzeba posiadać akcje? itp. Dziękuję & miłego weekendu

Napisany przez ADMCI4
Każda firma sama decyduje, czy, kiedy i jak dużo dywidendy chce wypłacić. Załóżmy, że firma X postanawia wypłacić dywidendę w wysokości Fr. 1.00 dnia 18.01.06. Wtedy akcje zostaną sprzedane ex dywidendy dnia 18.01.06. Oznacza to, że kurs akcji zazwyczaj spada o kwotę dywidendy (w przypadku firmy X byłoby to Fr. 1.00). Po kilku dniach zazwyczaj rabat jest już odrobiony. Każdy akcjonariusz, który ma akcje w portfelu do dnia 18.01.06, ma prawo do dywidendy. Dlatego wystarczy, że kupisz akcje 17.01.06. Otrzymasz wtedy całą dywidendę. Nie jest to takie samo jak w przypadku obligacji, gdzie przy zakupie lub sprzedaży musisz zapłacić lub otrzymać naliczone odsetki od sprzedawcy lub kupującego. Jeśli mowa o szwajcarskich firmach, to od dywidendy, podobnie jak od wypłat odsetek, pobierane jest 35% podatku pobieranego przez rozliczyciela (W przypadku firmy X netto na akcję byłoby wypłaconych Fr. 0.65). Czy te informacje są dla Ciebie wystarczające? Pozdrowienia rendite

Napisany przez richard100
Cześć, Dawid, Większość dywidend wypłacana jest rocznie. Zarząd zazwyczaj na początku roku ogłasza, jaką dywidendę chcą wypłacić. Ta propozycja musi zostać zatwierdzona przez akcjonariuszy. Jeśli akcjonariusze wyrazą zgodę, dywidenda zostaje wypłacona. Należy zatem odróżnić 4 kroki lub 4 daty. 1. Ogłoszenie wysokości. Aby znaleźć datę x, np. na stronie

Napisany przez ADMCI4
David pisze: Jestem inwestorem, który rzadko trzyma akcje przez cały rok,
Jednak dziwi mnie, dlaczego jeszcze nie trafiłeś na dywidendę. (jesteś od dawna na rynku? czy intensywnie handlujesz?) Czy należysz do tych, którzy często kupują akcje kilka dni przed walnym zgromadzeniem, a potem... dzień lub dwa przed dniem dywidendy je sprzedają, zazwyczaj z zyskiem. Zysk czasami przewyższa wartość akcji z dywidendą. Ponieważ w ostatniej chwili chcą mieć jeszcze kilka akcji ze względu na dywidendę. Pytanie: Czy miałeś już kiedyś zwrot wartości nominalnej?

Napisany przez beta
Niestety nie jestem łowcą dywidend... musiałem znowu przeczytać tutaj: https://de.wikipedia.org/wiki/Dividende Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cashflow, zysk, EBIT -Przychody Przychody wyrażone w frankach szwajcarskich pokazują, ile towarów lub usług zostało sprzedanych. W przypadku sprawozdania rocznego w ciągu dwunastu miesięcy, a kwartalnego w ciągu trzech miesięcy. -Przychody brutto/netto Zazwyczaj przychody są równoważne z przychodami netto. Zdarza się jednak, że firmy podają przychody brutto, a następnie rozliczają obniżki przychodów. -Obniżka przychodów Niektóre firmy na koniec roku przyznają swoim najlepszym klientom dodatkowe rabaty. To powoduje obniżenie przychodów, a tym samym niższe przychody. -Dochód operacyjny To zysk przed odliczeniem podatków i odsetek. Pod odsetkami rozumiane są odsetki od długu lub odsetki od salda na rachunku bankowym i papierach wartościowych. Odsetki mogą więc mieć pozytywny lub negatywny wpływ na zysk. -EBIT W ostatnim czasie używa się tej skróconej angielskiej nazwy zamiast dochodu operacyjnego. -Cashflow Ten termin jest używany w różnych kontekstach. Generalnie zawsze ma to związek z przepływem gotówki. Na przykład firma wystawia 1000 faktur po 1000 franków, więc robi obrót w wysokości miliona. Jednak do czasu zakończenia roku zapłacono tylko 900 z tych faktur. Oznacza to, że cashflow wynosi tylko 900 000 franków. -Zysk netto W zasadzie jest to zysk minus wszystkie wydatki, jakie ma firma. Należą do nich m.in. koszty osobowe, materiałowe, sprzedaży, ale także czynsz za biura, warsztaty oraz podatki. Zysk netto to to, co pozostaje na końcu. Zamiast zysku netto używane są również terminy jak netto wynik, zysk grupowy. -Zysk przed opodatkowaniem Zysk osiągnięty przez przedsiębiorstwo przed opłaceniem podatków przedsiębiorstwa. -Rezerwy Są to rezerwy zabezpieczające na przyszłe możliwe wypłaty pieniężne. Na przykład ryzyka procesowe, koszty restrukturyzacji. Natomiast chcąc kupić nową maszynę, nie jest to rezerwa. -Dywidenda Zazwyczaj firmy wypłacają około 30 procent zysku netto jako dywidendę dla swoich akcjonariuszy. Dywidenda może więc znacząco oscylować z roku na rok. Zdarza się jednak, że firma wypłaca dywidendy, chociaż nie osiągnęła zysku. -Zwrot wartości nominalnej Jest to elegancki sposób dystrybucji zysku, który w Szwajcarii jest zwolniony z podatku. Konkretnie oznacza to, że wartość nominalna akcji spada z 10 do 7 franków, gdy zwraca się 3 franki. Taki zwrot ma ograniczony wpływ na cenę akcji: akcje na giełdzie praktycznie nigdy nie są sprzedawane po wartości nominalnej. -Środki pieniężne Zazwyczaj chodzi o pieniądze, które są „w kasie” firmy: saldo na rachunkach bankowych i pocztowych oraz łatwo zbywalne papiery wartościowe Więc, wszystko jasne? (Czy coś zapomniałem?)

Napisany przez David
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wpadłem w Ascom, dlatego chciałem zapytać. Trzymam akcje od 1-20 tygodni, w zależności od sytuacji. Zawsze są wyjątki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata