Holger292 pisze:
Chcę wykorzystać te pieniądze, aby umożliwić sobie finansowanie studiów w ciągu 2 lat. Dlatego nie byłoby problemu, żeby je zamrozić na 2 lata. Nie muszę ich teraz wydawać, mam stałą pensję.
Dwa lata to w zasadzie nie jest okres na inwestycję. To raczej miejsce do przechowywania niż lokowania. Zalecam założenie konta oszczędnościowego albo zakup krótkoterminowych obligacji skarbowych u Federalnego Biura Finansowego.
Republika Federalna Niemiec - Finanzagentur GmbH: Inwestorzy prywatni
Oba rozwiązania są bardzo bezpieczne,
konto oszczędnościowe jest bardziej płynne.
Cytat od Holger292
Bardzo niechętnie podejmuję ryzyko. Według mojego ojca fundusze stanowią dobry kompromis. Powinny być bardzo bezpieczne i przynosić względnie wysoki zwrot.
To jest bardzo względne. Sam fundusz to tylko opakowanie dla określonego rodzaju inwestycji. Jak bezpieczna lub ryzykowna jest inwestycja, zależy od jej zawartości, a nie od formy prawnej funduszu.
Twój ojciec ma z tego powodu rację, że na przykład fundusz akcji niemieckich ma lepszy stosunek szans do ryzyka niż pojedyncza akcja z tego obszaru. Trzeba jednak bardzo dokładnie przyjrzeć się temu, w co się rzeczywiście inwestuje.
Pozdrowienia Paule