Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 5000 €.

Napisany przez Holger292
Cześć, jestem tutaj nowy i witam wszystkich innych! No więc, teraz do mojego pytania: Mam 5000 € do wydania, których nie będę potrzebował przez co najmniej 2 lata. Jak i gdzie najlepiej ulokować te pieniądze? Jestem praktykantem w sektorze publicznym i nie mam zielonego pojęcia o finansach. Dotychczasowe rozmowy z bankiem tylko mię rozpamiętania. Dzięki z góry za każdą pomocną odpowiedź!

Napisany przez EuroPaule
Cześć Holgerze, aby udzielić sensownej odpowiedzi, dobrze byłoby wiedzieć, co planujesz zrobić z pieniędzmi i czy już dokonałeś inwestycji (jeśli tak, jakich)? Jaką stopę zwrotu oczekujesz? I jakie ryzyko jesteś gotów ponieść? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Holger292
Chcę wykorzystać te pieniądze, aby umożliwić sobie finansowanie studiów w ciągu 2 lat. Dlatego nie byłoby problemu, aby tak naprawdę zamrozić je na 2 lata. Nie muszę ich koniecznie używać, ponieważ mam stałe wynagrodzenie. Bardzo niechętnie podejmuję ryzyko. Według mojego ojca Fundusze inwestycyjne stanowią dobry kompromis. Powinny być dość bezpieczne i przynosić stosunkowo wysoki zwrot.

Napisany przez yamahama
Fundusze, podobnie jak większość papierów wartościowych notowanych na giełdzie, nie są koniecznie odpowiednie do krótkoterminowych strategii inwestycyjnych. Dwa lata w tym przypadku uważałbym za krótki okres. Aktualnie szanse na dalszą poprawę na rynkach akcji nie są złe, ale nie ryzykowałbym na to stawiania. A dwa lata to po prostu zbyt krótki czas, aby przejść przez ewentualny spadek (po 5 latach sytuacja wygląda już inaczej). Obecnie nie związałbym swoich pieniędzy na stałe, ponieważ oprocentowanie znalazło się na absolutnym poziomie zerowym. Dzięki kontu oszczędnościowemu można chociaż zagwarantować sobie małe oprocentowanie (po opodatkowaniu i uwzględnieniu inflacji), co pozwoli szybko przenieść środki na inne formy inwestycji w przypadku wzrostu koniunktury.

Napisany przez Damasus
Poleciłbym już inwestowanie w małe udziały funduszu akcyjnego, ponieważ można w ten sposób regularnie wypłacać kapitał na finansowanie studiów i zniwelować zmienność. W przeciwnym razie, skorzystaj z modelu tarasowego Taras I - krótkoterminowe płynności, od 2 do 3 wynagrodzenia netto na koncie oszczędnościowym Taras II - sumka awaryjna do 6 wynagrodzeń netto w bezpiecznych funduszach emerytalnych lub otwartych funduszach nieruchomościowych Taras III - długoterminowe inwestycje - wszystko, co wykracza poza I+II -> zróżnicowany portfel inwestycyjny Dopiero po uzupełnieniu I i II przystąp do III Ważne: nie zapomnij o ubezpieczeniu zdolności do pracy i ubezpieczeniu prywatnej odpowiedzialności.

Napisany przez EuroPaule
Terasse II Notgroschen do 6 miesięcznych wynagrodzeń netto w bezpiecznych funduszach emerytalnych lub otwartych funduszach inwestycyjnych Cześć, z uwagi na obecnie historycznie niski poziom stóp procentowych, istnieje wysokie ryzyko ich wzrostu w ciągu najbliższych dwóch lat. W rezultacie mogłoby to prowadzić do strat w przypadku funduszy emerytalnych, dlatego nie można obecnie uznawać ich całkowicie za bezpieczne. Preferowane są tzw. fundusze krótkoterminowe, czyli fundusze, w których są zawarte obligacje o krótkim okresie wykupu. W przypadku takich funduszy wzrost stóp procentowych ma znacznie mniejszy negatywny wpływ. Należy także wybierać tylko fundusze z obligacjami o najlepszej solidności kredytowej. Żadne obligacje korporacyjne ani te z krajów rozwijających się ani z Europy Wschodniej. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez EuroPaule
Holger292 pisze: Chcę wykorzystać te pieniądze, aby umożliwić sobie finansowanie studiów w ciągu 2 lat. Dlatego nie byłoby problemu, żeby je zamrozić na 2 lata. Nie muszę ich teraz wydawać, mam stałą pensję.
Dwa lata to w zasadzie nie jest okres na inwestycję. To raczej miejsce do przechowywania niż lokowania. Zalecam założenie konta oszczędnościowego albo zakup krótkoterminowych obligacji skarbowych u Federalnego Biura Finansowego. Republika Federalna Niemiec - Finanzagentur GmbH: Inwestorzy prywatni Oba rozwiązania są bardzo bezpieczne, konto oszczędnościowe jest bardziej płynne. Cytat od Holger292 Bardzo niechętnie podejmuję ryzyko. Według mojego ojca fundusze stanowią dobry kompromis. Powinny być bardzo bezpieczne i przynosić względnie wysoki zwrot. To jest bardzo względne. Sam fundusz to tylko opakowanie dla określonego rodzaju inwestycji. Jak bezpieczna lub ryzykowna jest inwestycja, zależy od jej zawartości, a nie od formy prawnej funduszu. Twój ojciec ma z tego powodu rację, że na przykład fundusz akcji niemieckich ma lepszy stosunek szans do ryzyka niż pojedyncza akcja z tego obszaru. Trzeba jednak bardzo dokładnie przyjrzeć się temu, w co się rzeczywiście inwestuje. Pozdrowienia Paule

Napisany przez wodim
Holger292 pisze: Chcę wykorzystać te pieniądze, aby umożliwić finansowanie moich studiów w ciągu 2 lat. Z tego powodu nie stanowiłoby to problemu, żeby je zamrozić na 2 lata.
Zapraszam do zajrzenia tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?p=26955 I wszystkim życzę wesołych Świąt!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata