Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Korespondencja między bankiem domowym a bankami zagranicznymi.

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ co roku odwiedzam Grecję przynajmniej raz, żeby tam spędzić wakacje, odwiedzić przyjaciół czy nawet popracować trochę, chciałbym otworzyć konto w tym kraju. W ten sposób mógłbym również wykonać tam przelew itp. Czy mogę po prostu pójść do banku na miejscu podczas mojego kolejnego pobytu w Grecji i otworzyć konto, czy lepiej porozmawiać o tym z moim bankiem macierzystym? Czyż nie każdy bank w Niemczech ma tzw. bank-korespondenta w każdym innym kraju? Czy ktoś ma już doświadczenie z bankami w Grecji i mógłby mi coś doradzić? Pozdrowienia, Foreigner

Napisany przez Doso
Po co ta cała uciążliwość? Dzięki standardowym przekazom SEPA i bankowości internetowej możesz dokonywać operacji bankowych także w Grecji. Dzięki całej sprawie SEPA wszystko stanie się jeszcze bardziej jednolite w najbliższym czasie - patrz: Jednolity Obszar Płatności w euro ? Wikipedia Mieszkałem za granicą przez rok z powodu studiów i również nie miałem tam konta w lokalnym banku - wszystko odbywało się za pośrednictwem niemieckiego konta, ewentualnie przez kartę kredytową. Inny student założył konto w lokalnym banku, co wymagało dużej pracy, ale nie było tego warte. Oszczędzał tylko na opłatach, ale dzięki dzisiejszym nowoczesnym bankom internetowym już to nie stanowi problemu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Doso, dziękuję za miły komentarz. Wesołego Nowego Roku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata