Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Kto ma doświadczenie z....?

Napisany przez Alashyan
Dowiedziałem się niedawno o Auxmoney i chciałem się najpierw o tym dowiedzieć. Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Jakie są ryzyka/pułapki? Na co trzeba zwrócić uwagę? Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.

Napisany przez yamahama
Nie miałem osobistego doświadczenia z auxmoney, ale czytałem o tym wiele. Jeśli chodzi o magazyn Finanztest (Stiftung Warentest), to wydaje się, że auxmoney to raczej wątpliwy dostawca - warunki dla poszukujących kredytów nie są naprawdę dobre.Alternatywą na pewno byłby Smava, który bije auxmoney praktycznie pod każdym względem. W przeciwieństwie do auxmoney, Smava wypadło bardzo dobrze w badaniu Finanztest. Jeśli więc potrzebujesz pożyczki od osoby prywatnej, Smava powinna być twoim pierwszym przystankiem.

Napisany przez Alashyan
Smava byłby z pewnością alternatywą, która bije auxmoney pod wieloma względami. W przeciwieństwie do auxmoney, Smava radził sobie bardzo dobrze w testach finansowych. Więc jeśli potrzebujesz prywatnego kredytu, to Smava powinna być twoim pierwszym wyborem. W ciągu ostatnich dni poświęciłem trochę czasu na zgłębienie tego tematu, a moje zainteresowanie skupia się głównie na stronie inwestorów. Przeczytałem i usłyszałem wiele rzeczy na ten temat: Smava prowadzi tzw. pule dla każdej klasy ryzyka, które rozkładają straty wśród wszystkich inwestorów, co zostało uznane przez Finanztest za dużą zaletę, ale zepchnięto w cień jej ciemniejsze strony! Przeczytałem wielokrotnie, że użytkownicy Smavy narzekają, że zawierane są bezsensowne kredyty we wszystkich klasach ryzyka, które nie mają nawet wyjaśnienia, a straty z nich są rozprowadzane na wszystkich. Uważam, że chciałbym ponosić odpowiedzialność tylko za własne błędy, a nie za błędy innych, jak obecnie jest w przypadku Smavy. Kolejną kwestią jest okres inwestowania: w Auxmoney wynosi on od 12 do 36 miesięcy, natomiast w Smavie od 36 do 60 miesięcy, co moim zdaniem jest zbyt długim okresem na takie małe kredyty (od 1000 do 20 000), co zwiększa ryzyko związane z sytuacją kredytobiorcy, takimi jak śmierć, utrata pracy..., 3 do 6 lat to bardzo długi okres na tak małe kredyty. W Auxmoney ryzyko związane ze złą spłacalnością jest znacznie mniejsze, ponieważ wszyscy starają się utrzymywać własne straty na niskim poziomie, co oznacza, że finansowane są tylko dobre kredyty. To jest moje dotychczasowe badanie. Przeczytałem także raporty Finanztest, pierwszy był neutralny i dobrze ocenił obydwie platformy, drugi bardziej przychylny Smavie, a następnie pojawiło się ostrzeżenie przed Auxmoney. Z tego co do tej pory przeczytałem, powodem tego było to, że Auxmoney reklamowało się pierwszym raportem bez zgody Finanztest, co spowodowało ich duże niezadowolenie. Jednakże przeczytałem również, że Finanztest popełnił wiele błędów, zwłaszcza przecenienie pul Smavy jako najlepszej opcji, co mnie bardzo niepokoi, ponieważ straty są wtedy rozdzielane na wszystkich, a ja ponoszę część winy za inne niewypłacalne kredyty, które zostały prawdopodobnie nierozważnie sfinansowane przez podejrzanych inwestorów. Dziękuję za odpowiedź yamahama

Napisany przez VOL710
Cześć, nie jestem przekonany do tego prywatnego pożyczania. Nie wydaje mi się, że ludzie za tym stojący mogą dokonać dobrej oceny ryzyka. Pozdrawiam

Napisany przez Weighting

Ostatnio słyszałem o Auxmoney i chciałem się o nim najpierw poinformować.

Czy są jakieś doświadczenia z nim?

Jakie są ryzyka/wady?
Na co należy zwrócić uwagę?

Mam nadzieję, że ktoś może pomóc.

Jeśli masz dobrą historię kredytową, zalecam spróbować najpierw Smava zamiast Auxmoney, ponieważ stawki procentowe są tam zazwyczaj niższe.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Alashyan,

Możesz łatwo pożyczyć pieniądze rzemieślnikowi w Twojej okolicy. Zbadaj trochę wśród doradców podatkowych i samych rzemieślników w Twojej okolicy, czy istnieje zapotrzebowanie na finansowanie!

Następnie spotkaj się z rzemieślnikiem (i ewentualnie doradcą podatkowym), przejrzyjcie i omówcie ostatnie 3-4 bilanse... Umówcie się na spotkanie, ustalcie i sporządźcie warunki i zakres piśmiennie/notarialnie, ewentualnie zabezpieczenie pieniędzy poprzez dokument pojazdu, narzędzia lub coś podobnego...

Różnica w porównaniu do platform internetowych polega na tym, że wymaga to trochę więcej pracy, ale za to otrzymasz pełny zwrot inwestycji.

Rzemieślnik może być zadowolony z dodatkowych zleceń dzięki Twojej rekomendacji, ponieważ również masz interes w tym, żeby pozostał aktywny. A opóźnienia w płatnościach ze strony klientów będą minimalne, przynajmniej z klientów, których poleciłeś rzemieślnikowi!

Pozdrowienia z obszaru Karlsruhe

Mario Celic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata