Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Jakie ubezpieczenie zdrowotne po pobycie za granicą?

Napisany przez Jameli
Cześć, mam dość banalne pytanie. Mój przyjaciel mieszkał przez kilka lat w Hiszpanii i tam zarejestrował swoje przedsiębiorstwo. Teraz znowu mieszka w Niemczech, ale jego firma nadal jest zarejestrowana w Hiszpanii, a on nadal ma tam ubezpieczenie zdrowotne. Chciałby jednak - stopniowo - wrócić z ubezpieczeniem zdrowotnym i firmą do Niemiec. Czy jest możliwe - i jeśli tak, jak - zabezpieczenie się początkowo w Niemczech? A następnie zarejestrowanie firmy tutaj później. Jakie są tutaj dla niego w ogóle możliwości? ubezpieczenie zdrowotne publiczne czy prywatne? Jakie podstawowe warunki musi spełnić tutaj? Jestem wdzięczny za KAŻDĄ odpowiedź...

Napisany przez 2Escorpio
Ważne jest zatem, ile brutto zarabia rocznie... czyli czy przekracza górną granicę składek na ubezpieczenie zdrowotne prywatne. Wtedy można odpowiedzieć dalej na Twoje pytanie

Napisany przez Mike Spezi
Escorpio pisze: Ważne jest, aby wiedzieć, ile rocznie zarabia brutto... czy przekracza górną granicę obciążenia składkowego dla prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Wtedy można kontynuować odpowiadanie na twoje pytanie
Co za nonsens! Lepiej byłoby w ogóle nic nie pisać. Bez dodatkowych informacji trudno tutaj udzielić pomocnych odpowiedzi. Jaką pracę ta osoba chce podjąć w Niemczech? Czy to dochód podlegający obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu? Czy chodzi o kontynuację samozatrudnienia? Czy dąży się do dobrowolnego członkostwa? Rodzina? Jak obecnie jest ubezpieczony? Gdzie i jak ostatnio był ubezpieczony zdrowotnie w Niemczech? Czy istnieje ewentualnie uposażenie w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata