Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prawidłowe miejsce doradztwa dotyczące emerytury Riester

Napisany przez ADMCI4
Historia na przełomie roku... Wczoraj byłem w banku, ponieważ mój odpowiedzialny doradca klienta chciał porozmawiać ze mną na temat mojej emerytury Riester. Podobno chodziło o to, abym faktycznie otrzymał pełne państwowe wsparcie. Otrzymuje się je tylko wtedy, gdy oszczędza się odpowiednią kwotę. Cóż, moje wynagrodzenie się nie zmieniło, więc w 2008 roku i w 2009 zawsze wpłacałem wymaganą kwotę oszczędności. Pomimo tego, wydaje się, że nie otrzymałem pełnego wsparcia. Na prośbę mojego doradcy klienta do dostawcy ubezpieczenia emerytalnego Riester dowiedziałem się, że moje wynagrodzenie brutto w 2008 roku było wyższe i powinienem był oszczędzić więcej... Co nie może być prawdą!!! Mój doradca klienta był kompletnie zagubiony i poprosił mnie, abym sprawdził swoje wynagrodzenie jeszcze raz w domu i ponownie się z nim skontaktował. Ale teraz bardzo mnie ciekawi, kto jest odpowiedzialny za szczegóły mojej emerytury Riester: dostawca czy mój bank, który pośredniczył w tej umowie i współpracuje ściśle z dostawcą. Na koniec może powiem, że jestem teraz bardziej zdezorientowany niż wcześniej i nie wiem, do kogo się teraz zwrócić. Może wy będziecie mądrzejsi i dacie mi wskazówkę... Szczęśliwego Nowego Roku, GrandMonsieur

Napisany przez PI112
Cześć Monsieur, nie chcąc naruszać pracy pracowników banków, muszę zauważyć, że tutaj często popełniane są błędy. Kto przeprowadził dla Ciebie doradztwo i zawarcie umowy, bankowiec czy pracownik dostawcy? Jeśli chcesz, możesz przekazać mi podstawowe informacje o Twojej umowie i Twoich dochodach brutto, przeanalizuję to dla Ciebie ponownie. Możesz to jednak również zrobić samodzielnie. Formuła tu jest taka: składka na rok 2008 jest obliczana na podstawie dochodu brutto za 2007 r. x 4%, od tego odejmowane są przewidywane subsydia (30.000 € x 4% = 1.200 €; 1.200 € - 154 € = 1.046 €). Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć, drogi GrandMonsieurze, jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, ile musisz oszczędzać miesięcznie, nie bierz pod uwagę kwoty brutto. Chociaż kwota brutto zapewnia pewność, nie jest to dokładne obliczenie. Prawo stanowi, że obowiązek oszczędzania wynosi 4% rocznie od dochodu objętego ubezpieczeniem społecznym po odjęciu ulg, aby otrzymać ulgi. Jak już wspomniałem, z kwotą brutto na pewno się obejdzie, ale nie jest to dokładne obliczenie. Może warto skontaktować się z firmą Multiusługi Doradztwa Finansowego. Razem z prawnikami ds. ochrony konsumentów rozwieją wszelkie wątpliwości. Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
MISTER M pisze: Cześć, drogi GrandMonsieur, jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, ile musisz oszczędzać miesięcznie, proszę, nie bierz kwoty brutto. Z kwotą brutto jesteś na bezpiecznej stronie, ale to nie jest dokładnie obliczone. Ustawa mówi, że trzeba oszczędzać 4% rocznie od dochodu objętego ubezpieczeniem społecznym, pomniejszonego o dodatki, aby otrzymać dodatki. Jak już wspomniałem, z kwotą brutto powinieneś sobie poradzić, ale to nie jest dokładne obliczenie. Może skontaktuj się z firmą Multiservice Finanzcoaching. Wspólnie z prawnikami ds. ochrony konsumentów rozwieją wszelkie wątpliwości. Pozdrowienia
Jeśli piszesz tutaj cokolwiek, to Twój post powinien przynajmniej zawierać jakiś sens! Aby udzielić odpowiedzi na zadane pytanie, naprawdę nie trzeba żadnego klubu Multiservice Finanzcoaching! Brzmi jak amerykańskie stowarzyszenie oszczędnościowe! Czasami mam wrażenie, że mamy tylko jeszcze osoby z zaburzeniami mowy w tym kraju, że ciągle się korzysta z anglicyzmów tego języka pierwotnego. Co do meritum: Podstawą obliczania składek zawsze jest roczny dochód brutto podlegający ubezpieczeniu emerytalnemu z poprzedniego roku. Następnie od tej kwoty odprowadza się 4% na składkę roczną pomniejszoną o zasiłki. Faktyczny dochód brutto może jednak być wyższy i przekraczać wymiar składki do ubezpieczenia emerytalnego! Podobnie dochód brutto mający znaczenie podatkowe może się różnić i być niższy! Jeśli popełnię błąd, używając dochodu brutto podatkowego jako podstawy do obliczenia składek, może to prowadzić do niewielkich niedopłat, a zasiłek zostanie odpowiednio pomniejszony! Ale osoba pytająca może również skorzystać z doradztwa finansowego w tej sprawie! Pozdrowienia Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata