Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podsumowanie kredytowe i finansowanie budowy

Napisany przez skalar
Cześć, ponieważ moja sprawa dotyczy nie tylko finansowania budowlanego, opublikowałem ją tutaj w dziale Ogólne kredyty, a nie w dziale Finansowanie budowy. Mam 26 lat, jestem zatrudniony na czas nieokreślony, zarabiam około 4 250 euro netto / miesiąc (stałe wynagrodzenie, brak premii, dodatków lub nadgodzin). W ciągu 6-12 miesięcy otrzymam podwyżkę wynagrodzenia, co oznacza dodatkowo około 250 euro netto. Mam trzy kredyty w trzech bankach, łączna pozostała kwota to około 95 000 euro. Miesięczna kwota spłaty wynosi około 1 600 euro. Teraz każdy zada sobie pytanie, dlaczego pan posiada 3 kredyty na tę łączną kwotę. Składają się one z: 1. kredyt: Finansowanie pojazdu zastępczego (zdemolowany przez wandalizm, nieubezpieczony od kradzieży, można zaliczyć do własnej głupoty i lekcji płatnej daniną!) 2. kredyt: Finansowanie codziennego pojazdu 3. kredyt: Pojazd zabytkowy (hobby, planowane jako dodatkowe źródło dochodu w średnim okresie) Okresy spłaty kredytów wynoszą od 62 do 80 miesięcy. Miesięcznie płacę 470,00 euro czynszu. Moje pozostałe koszty (codzienne, ubezpieczenia, czas wolny, itp.) wynoszą około 900,00 euro. Łączne miesięczne obciążenia wynoszą więc 2 970,00 euro. Ta kwota jest obliczona z pewną rezerwą. Chciałbym połączyć istniejące kredyty. Skuteczne roczne stawki procentowe wynoszą od 6,5 do 8,6%, możliwe, że przy ich konsolidacji mogę trochę zaoszczędzić. Obecnie interesuję się również kwestią finansowania nieruchomości. Chciałbym finansować nieruchomość samodzielnie, jednak moja partnerka byłaby gotowa wnosić opłaty za wynajem i koszty dodatkowe (około 400-450 euro / miesiąc). Przechodząc do pytania: Czy istnieje możliwość połączenia tych trzech kredytów z finansowaniem nieruchomości, bądź znacie banki, które mogą skonsolidować kredyty w tej wysokości i oferują również finansowanie nieruchomości? Jak dotąd nie skonsultowałem się ani z moim bankiem domowym, ani z innym, ponieważ chciałem najpierw pozyskać kilka opinii. Czekam na wasze (wielokrotne) odpowiedzi. Pozdrowienia, Skalar

Napisany przez MThiemann
Cześć Skalar, w opisanym przez Ciebie przypadku finansowym nie powinno się właściwie pojawić żadnych problemów. Jednak wiele banków ustaliło limit na przykład 50 000 EUR jako górną granicę kredytu ratalnego. Ponadto często udzielane są tylko kredyty ratalne do 15- lub 18-krotności dochodu netto. Z łączną kwotą 95 000 EUR i dochodem netto 4 250 EUR znajdujesz się na poziomie około 22-krotnej kwoty! Istnieje możliwość skonsolidowania i refinansowania w ramach planowanego przez Ciebie finansowania budowlanego, jednak tylko wtedy, gdy możesz dostarczyć dodatkowe zabezpieczenia - takie jak wartości wykupu z polis na życie lub inne dostępne środki. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez skalar
Cześć Panie Thiemann, dziękuję za odpowiedź. Mam polisy na życie, które mogę zaoferować jako zabezpieczenie, ale wpłacone kwoty nie są jeszcze zbyt wysokie. W ciągu ostatnich lat wpłaciłem około 11 000 euro, wartość wykupu prawdopodobnie jest znacznie niższa. Moje inne kapitały własne wahają się od 6 000 do 10 000 euro, jeśli nie wliczę w nie przedmiotów materialnych (np. samochody). Czy możesz określić na podstawie swojego doświadczenia, jaką kwotę dodatkowego zabezpieczenia szacunkowo musiałbym dostarczyć dla konsolidacji? Jeśli chodzi o nieruchomość, myślałem o zakupie domu lub budowie nowego, których całkowite koszty (zakup / budowa plus dodatkowe koszty, takie jak pośrednik, księga wieczysta, itp.) powinny wynosić maksymalnie od 200 000 do 230 000 euro. Czekam na Twoją odpowiedź. Pozdrowienia, skalar

Napisany przez MThiemann
Cześć Skalar, W tych okolicznościach nie możemy uwzględnić Państwa istniejących kredytów ratalnych w finansowaniu nieruchomości. W przeciwnym razie musielibyśmy zabezpieczyć całe raty kredytowe dodatkowym zabezpieczeniem - więc na pełne 95.000 EUR. Finansowanie nieruchomości może wyglądać następująco: 200.000 EUR cena zakupu 3.400 EUR 1,70% koszty notarialne i sądowe 7.000 EUR 3,5% podatek od nabycia nieruchomości 210.400 EUR koszty całkowite 137.400 EUR kredyt budowlany w wysokości 5,10% na okres 10 lat, 1% spłaty kapitału = 698,45 EUR 63.000 EUR kredyt KfW-Wohneigt. w wysokości 3,80% na okres 10 lat, 1,44% spłaty kapitału = 275,10 EUR 10.000 EUR kapitał własny 210.400 EUR całkowite finansowanie = 973,55 EUR Mieszana stopa wyżej wymienionego finansowania wynosi 4,691% nominalnie. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez VOL710
Cześć, ogólnie rzecz biorąc, łączenie kredytów jest bardzo sensowne i możliwe. Jednak wszystko to powinno odbywać się w ramach finansowania nieruchomości. Dom powinien stanowić zabezpieczenie! Pozdrawiam

Napisany przez MThiemann
To był właśnie główny pomysł! Jednak jakie bank udziela finansowania nieruchomości z obciążeniem hipotecznym wynoszącym 153%? Ja niestety nie znam takiego! Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez VOL710
Tak, ja też niestety nie... Ale prawdopodobnie lepiej, że tak jest... ;-) Pozdrowienia

Napisany przez skalar
Cześć, r n r n Rozumiem również punkt widzenia banków. R n r n Czy ktoś zna tu banki, które zdecydowałyby się skonsolidować taką kwotę kredytu? Chciałbym przenieść kredyty do jednego instytutu, nawet spoza BauFi. Nawet jeśli nie zaoszczędziłbym wiele na odsetkach, wolałbym mieć jednego partnera umownego niż trzech. Ponadto istnieją także pozycje, takie jak coroczne wyciągi z konta, które muszę również zapłacić potrójnie. R n r n Czekam na wasze odpowiedzi. R n r n Pozdrowienia, r n skalarny

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata