- ndz sty 03, 2010 7:13 pm
Cześć,
ponieważ moja sprawa dotyczy nie tylko finansowania budowlanego, opublikowałem ją tutaj w dziale Ogólne kredyty, a nie w dziale Finansowanie budowy.
Mam 26 lat, jestem zatrudniony na czas nieokreślony, zarabiam około 4 250 euro netto / miesiąc (stałe wynagrodzenie, brak premii, dodatków lub nadgodzin). W ciągu 6-12 miesięcy otrzymam podwyżkę wynagrodzenia, co oznacza dodatkowo około 250 euro netto.
Mam trzy kredyty w trzech bankach, łączna pozostała kwota to około 95 000 euro. Miesięczna kwota spłaty wynosi około 1 600 euro.
Teraz każdy zada sobie pytanie, dlaczego pan posiada 3 kredyty na tę łączną kwotę. Składają się one z:
1. kredyt: Finansowanie pojazdu zastępczego (zdemolowany przez wandalizm, nieubezpieczony od kradzieży, można zaliczyć do własnej głupoty i lekcji płatnej daniną!)
2. kredyt: Finansowanie codziennego pojazdu
3. kredyt: Pojazd zabytkowy (hobby, planowane jako dodatkowe źródło dochodu w średnim okresie)
Okresy spłaty kredytów wynoszą od 62 do 80 miesięcy.
Miesięcznie płacę 470,00 euro czynszu. Moje pozostałe koszty (codzienne, ubezpieczenia, czas wolny, itp.) wynoszą około 900,00 euro.
Łączne miesięczne obciążenia wynoszą więc 2 970,00 euro. Ta kwota jest obliczona z pewną rezerwą.
Chciałbym połączyć istniejące kredyty. Skuteczne roczne stawki procentowe wynoszą od 6,5 do 8,6%, możliwe, że przy ich konsolidacji mogę trochę zaoszczędzić.
Obecnie interesuję się również kwestią finansowania nieruchomości. Chciałbym finansować nieruchomość samodzielnie, jednak moja partnerka byłaby gotowa wnosić opłaty za wynajem i koszty dodatkowe (około 400-450 euro / miesiąc).
Przechodząc do pytania: Czy istnieje możliwość połączenia tych trzech kredytów z finansowaniem nieruchomości, bądź znacie banki, które mogą skonsolidować kredyty w tej wysokości i oferują również finansowanie nieruchomości?
Jak dotąd nie skonsultowałem się ani z moim bankiem domowym, ani z innym, ponieważ chciałem najpierw pozyskać kilka opinii.
Czekam na wasze (wielokrotne) odpowiedzi.
Pozdrowienia,
Skalar