Remo_tz pisze:
Może to trochę zuchwałe z mojej strony, ale chcę przypuszczać, że mogę pozostać w moim ubezpieczeniu zdrowotnym, co dla mnie ma duże znaczenie. Przez wiele miesięcy pracowałem jako architekt w biurze konstrukcyjnym.
Moje zarobki były dobre i od dawna miałem prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych i nadal jestem w moim ubezpieczeniu zdrowotnym. Jednak już poinformowano mnie, że po przejściu na zasiłek ALG II muszę zmienić ubezpieczenie na ubezpieczenie ustawowe.
Uważam to za dyskryminację i chciałbym wiedzieć, czy ktoś mógłby mi doradzić, jak mogę jednak pozostać w moim prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.
Pozdrowienia
Remo_tz
Cześć Remo,
Kiedy otrzymuję zasiłek ALG II, zgodnie z ustawą o odpowiedzialności karną socjalną jestem ubezpieczony zdrowotnie. Oznacza to zasadniczo obowiązkowe
ubezpieczenie w ramach ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. W przypadku standardowych sytuacji, wniosek jest składany automatycznie przez urząd pracy.
Istnieją jednak wyjątki i szczególności!
Osoby, które dotychczas były prywatnie ubezpieczone zdrowotnie, nie muszą automatycznie rezygnować z ubezpieczenia tylko dlatego, że stały się beneficjentami ALG II!
W ciągu pierwszych 3 miesięcy od rozpoczęcia pobierania ALG II można złożyć wniosek o zwolnienie! Ten paragraf ustawy o odpowiedzialności karnosocjalnej podlega jednak różnym warunkom i może wiązać się dla Ciebie także z konsekwencjami finansowymi.
W ciągu ostatnich 5 lat przed rozpoczęciem pobierania świadczeń musisz być obecnie ubezpieczony prywatnie i prywatne świadczenia nie mogą być gorsze niż te oferowane przez
ubezpieczenie zdrowotne publiczne.
Ostatnie jest raczej mało prawdopodobne!
Wniosek o zwolnienie jest nieodwołalny! Oznacza to, że późniejszy powrót do ubezpieczenia zdrowotnego publicznego nie jest możliwy.
Również organ przyznający ALG II odprowadza składki na
ubezpieczenie zdrowotne prywatne i obowiązkowe
ubezpieczenie pielęgnacyjne. Jednak tylko do wysokości maksymalnie 140
euro. Różnicę musiałbyś więc opłacić samemu! Ale być może dla Ciebie to nie problem. Piszesz, że zawsze dobrze zarabiałeś i być może masz odpowiednie oszczędności, które możesz wykorzystać. Jednak nawet tzw. "środki do życia" zostałyby wtedy stosunkowo szybko wyczerpane.
Jeżeli jednak Twoja sytuacja długoterminowo się nie zmieni, uważam pozostanie w ubezpieczeniu prywatnym i związane z tym dodatkowe koszty za nierozsądne na dłuższą metę.
Jako alternatywę rozważałbym więc zmianę na
ubezpieczenie zdrowotne publiczne!
W takim przypadku gorąco polecam zawarcie w swoim ubezpieczeniu zdrowotnym tzw. anwartschaft z odpowiednimi dodatkowymi polisami ubezpieczeniowymi aby kontynuować
ubezpieczenie w obszarach, które pozostają niewystarczająco objęte przez
ubezpieczenie zdrowotne publiczne.
Poprzez anwartschaft zamrażasz swoje dane zdrowotne i ubezpieczyciel musi ponownie Cię przyjąć w przyszłości bez ponownego badania zdrowotnego. Jest to bardzo istotny aspekt!!
W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrowienia
mike