Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest również możliwe przy ALG II?

Napisany przez ADMCI4
Może to być trochę aroganckie z mojej strony, ale chciałbym zakładać, że mogę pozostać w moim ubezpieczeniu zdrowotnym, ponieważ naprawdę mi na tym zależy. Jako architekt pracowałem do niedawna w biurze konstrukcyjnym. Miałem dobrą pensję i od dawna byłam ubezpieczony prywatnie. Teraz pobieram zasiłek dla bezrobotnych i nadal jestem w swoim ubezpieczeniu zdrowotnym. Jednak już poinformowano mnie, że muszę przejść do ubezpieczenia publicznego przy pobieraniu zasiłku ALG II. Uważam to za dyskryminację i chciałbym wiedzieć, czy ktoś może mi doradzić, jak mogę pozostać w swoim prywatnym ubezpieczeniu. Pozdrowienia Remo_tz

Re: Czy prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest również możliwe przy ALG II?

Napisany przez Mike Spezi
Remo_tz pisze: Może to trochę zuchwałe z mojej strony, ale chcę przypuszczać, że mogę pozostać w moim ubezpieczeniu zdrowotnym, co dla mnie ma duże znaczenie. Przez wiele miesięcy pracowałem jako architekt w biurze konstrukcyjnym. Moje zarobki były dobre i od dawna miałem prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Obecnie otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych i nadal jestem w moim ubezpieczeniu zdrowotnym. Jednak już poinformowano mnie, że po przejściu na zasiłek ALG II muszę zmienić ubezpieczenie na ubezpieczenie ustawowe. Uważam to za dyskryminację i chciałbym wiedzieć, czy ktoś mógłby mi doradzić, jak mogę jednak pozostać w moim prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Pozdrowienia Remo_tz
Cześć Remo, Kiedy otrzymuję zasiłek ALG II, zgodnie z ustawą o odpowiedzialności karną socjalną jestem ubezpieczony zdrowotnie. Oznacza to zasadniczo obowiązkowe ubezpieczenie w ramach ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. W przypadku standardowych sytuacji, wniosek jest składany automatycznie przez urząd pracy. Istnieją jednak wyjątki i szczególności! Osoby, które dotychczas były prywatnie ubezpieczone zdrowotnie, nie muszą automatycznie rezygnować z ubezpieczenia tylko dlatego, że stały się beneficjentami ALG II! W ciągu pierwszych 3 miesięcy od rozpoczęcia pobierania ALG II można złożyć wniosek o zwolnienie! Ten paragraf ustawy o odpowiedzialności karnosocjalnej podlega jednak różnym warunkom i może wiązać się dla Ciebie także z konsekwencjami finansowymi. W ciągu ostatnich 5 lat przed rozpoczęciem pobierania świadczeń musisz być obecnie ubezpieczony prywatnie i prywatne świadczenia nie mogą być gorsze niż te oferowane przez ubezpieczenie zdrowotne publiczne. Ostatnie jest raczej mało prawdopodobne! Wniosek o zwolnienie jest nieodwołalny! Oznacza to, że późniejszy powrót do ubezpieczenia zdrowotnego publicznego nie jest możliwy. Również organ przyznający ALG II odprowadza składki na ubezpieczenie zdrowotne prywatne i obowiązkowe ubezpieczenie pielęgnacyjne. Jednak tylko do wysokości maksymalnie 140 euro. Różnicę musiałbyś więc opłacić samemu! Ale być może dla Ciebie to nie problem. Piszesz, że zawsze dobrze zarabiałeś i być może masz odpowiednie oszczędności, które możesz wykorzystać. Jednak nawet tzw. "środki do życia" zostałyby wtedy stosunkowo szybko wyczerpane. Jeżeli jednak Twoja sytuacja długoterminowo się nie zmieni, uważam pozostanie w ubezpieczeniu prywatnym i związane z tym dodatkowe koszty za nierozsądne na dłuższą metę. Jako alternatywę rozważałbym więc zmianę na ubezpieczenie zdrowotne publiczne! W takim przypadku gorąco polecam zawarcie w swoim ubezpieczeniu zdrowotnym tzw. anwartschaft z odpowiednimi dodatkowymi polisami ubezpieczeniowymi aby kontynuować ubezpieczenie w obszarach, które pozostają niewystarczająco objęte przez ubezpieczenie zdrowotne publiczne. Poprzez anwartschaft zamrażasz swoje dane zdrowotne i ubezpieczyciel musi ponownie Cię przyjąć w przyszłości bez ponownego badania zdrowotnego. Jest to bardzo istotny aspekt!! W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrowienia mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata