Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest nadal sensowne dla gospodyni domowej?

Napisany przez gaiserle
Cześć, chciałbym się dowiedzieć niezależnie, bo gdy pytam agenta ubezpieczeniowego, zawsze każde ubezpieczenie wydaje się sensowne. W 2002 roku zawarłem ubezpieczenie przeciwko niezdolności do pracy IBU2100*F w Norymberdze. Wtedy byłam jeszcze zatrudniona. Obecnie jestem matką i gospodynią domową (mam pracę na pół etatu). Powiedziano mi, że ubezpieczenie obejmuje także gospodynie domowe. Zastanawiam się teraz, czy ubezpieczenie jest nadal opłacalne dla gospodyni domowej, zwłaszcza że miesięczna rata wynosi 36,75 EUR, a w przyszłości otrzymam tylko udział w zyskach, cokolwiek to znaczy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Re: Czy ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest nadal sensowne dla gospodyni domowej?

Napisany przez LenaKlein
Czy chcesz być gospodynią domową na zawsze? Raczej nie. Jeśli zrezygnujesz z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy (BU) i później zechcesz wykupić nowe, zapłacisz wyższą składkę (ponieważ będziesz wtedy starszy/a) i będziesz musiał/a przejść nową ocenę zdrowia, co może skutkować odmową ubezpieczenia. Zazwyczaj około co czwarty człowiek zostaje niezdolny do pracy, przeważnie z powodów psychicznych. Dlatego rozważ dokładnie decyzję o wypowiedzeniu tego BARDZO ważnego ubezpieczenia.

Napisany przez Arne Bender
Tak, poprzedni mówca ma rację. Jeśli już raz podpisałeś umowę, lepiej pozostań przy niej. Nowe zawarcie może być tylko droższe. Właściwie ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy są szczególnie ważne dla kobiet zajmujących się domem (załóżmy, że zostajesz taką na jakiś czas), ponieważ w przypadku niezdolności do pracy nie są one w ogóle ubezpieczone prawnie. Zasada mówi: kto nie ma zawodu/dochodu, nie może też zostać uznany za niezdolnego do pracy. To oznacza, że jeśli teraz zachorowałabyś poważnie, nie miałabyś prawa do emerytury z tytułu obniżonej zdolności do pracy.

Napisany przez Gerd
Cześć Po pierwsze, powiedzmy sobie prawdę, gospodyni domowa i matka nie ma prawa do renty emerytalnej. Przez 3 lata od urodzenia dziecka nadal jest ubezpieczona emerytalnie. Dotyczy to również każdego kolejnego dziecka. Praca na pół etatu? Zarabiając powyżej 401 € miesięcznie, ponownie jesteś ubezpieczony/emerytowany. To tyle na ten temat. ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy jest okej. Powinno być również dostępne dla gospodyni domowej na przyszłość. Jednak jako gospodyni domowa prawdopodobnie nie otrzyma ona renty z tytułu niezdolności do pracy od ubezpieczyciela. Warto jednak sprawdzić drobny druk tego planu ubezpieczeniowego. Czy może ona pracować w innym zawodzie zgodnym z jej wykształceniem lub stanem życia, to nie wypłacimy. W starszych planach to całkowicie normalne. Dopiero po zmianie ustawy dotyczącej emerytur UE w 2000 r ubezpieczyciele zostali zmuszeni do usunięcia tej klauzuli z rynku. Jednak nadal istnieją ubezpieczenia sprzedawane z taką klauzulą. Wygodne i tanie, ale nigdy nie wypłacą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata