Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Intel kontra AMD: pojedynek procesorów

Napisany przez 2cybercrash
Kolejny przykład szalonych obrotów kursów na rynku amerykańskim. AMD podaje, że zarabia 21 centów na kwartał, wcześniej było to 8 centów, dzięki temu wskaźnik P/E wynosi 44 przy kursie 37 po kolejnym 10% wzroście. Zyskuje udziały rynkowe w Intelu, podobno z ok. 9% na 14%. Intel idzie na łatwiznę, tracąc podobno 1% udziałów w rynku tanich komputerów. Intel ma słaby wzrost i słabe perspektywy, a AMD lepsze prognozy. Nadal pozostaje to, że Intel ma znacznie niższą wycenę P/E około 18, podczas gdy AMD jest nadmiernie dziś wyceniona. AMD prawdopodobnie osiągnie nowy szczyt powyżej 40 dolarów, nawet jeśli jest to absurdalne i niezdrowe. Intel jest do kupienia, AMD agresywnie do sprzedaży. Apple również podaje wyniki poza godzinami handlu, spełnia oczekiwania, ale prognozy są obniżone, spadek o 3% do 79 dolarów. Raportowanie i rozliczanie sprawia więcej niż tylko zakłopotanie, co do AMD, znalazłem jeszcze taką informację o specjalnych odpisach związanych z debiutem na giełdzie (miał przynieść pieniądze?), co oznaczałoby, że zysk na akcję wyniósłby 45 centów, dzięki czemu współczynnik P/E spadłby tylko do około 20. Kolejna niejasność w prowadzeniu księgowości, która uniemożliwia wszelką uczciwą wycenę! Dlatego rynek amerykański jest tak niebezpieczny i nieobliczalny! Oto komunikat: AMD przewyższa oczekiwania rynku - wyjątkowa obciążenie 19.01.2006 06:32:45, AWP Basic German SUNNYVALE (AWP International) - Firma Advanced Micro Devices (AMD) w ubiegłym kwartale, dzięki większemu popytowi na chipy serwerowe, wypracowała zysk po zeszłorocznym przegranym roku. Jak podał amerykański producent chipów w środę po zamknięciu sesji na Wall Street, zysk netto w czwartym kwartale wyniósł 96 milionów dolarów, czyli 21 centów na akcję, w porównaniu do straty w wysokości 30 milionów dolarów, czyli 8 centów na akcję z poprzedniego roku. Handel akcją został zawieszony przed ogłoszeniem wyników. Przychody wzrosły z 1,26 do 1,84 miliarda dolarów. Wynik zawiera wyjątkowe obciążenie w wysokości 110 milionów dolarów, czyli 24 centów na akcję związane z wyodrębnieniem gałęzi biznesu układów pamięciowych marki Spansion. Skorygowany EPS wyniósł 45 centów. Analitycy zapytani przez Thomson First Call spodziewali się zysku bez uwzględnienia pozycji specjalnych w wysokości 26 centów na akcję przy przychodach w wysokości 1,67 miliarda dolarów. hi/j/gab Dla więcej informacji i kontaktu z AFX: www.afxnews.com oraz www.afxpress.com --------------------------------------------------------------------------------

Napisany przez beta
Groteska?Raczej bardzo bardzo chore. To naprawdę jest teatr małp, ta sezonowość zarobków.Czy Yahoo!, Novartis czy Apple....bardzo im się powiodło, ale dziś nawet zasilenie prognozowanej sezonowości albo ich przewyższenie nie wystarcza.https://www.earningswhispers.com/calendar.asp?day=-1&sort=release&ref=861W dzisiejszych czasach trzeba trafiać w prognozy szeptów o prognozach szeptów lub je przewyższać według szept-fluorystyki.W jakiś sposób dość chore. Zastanawiam się, jak to wszystko ma się dalej potoczyć....? To już nie jest godne uwagi. Wiarygodność (jeśli w ogóle istniała kiedykolwiek) domów maklerskich dalej ucierpiała. Wkrótce na CNBC, N-TV, CNN zobaczymy tylko klaunów....Ja wolę zwrócić uwagę na ładną pogodynę 8)No cóż, trudno. Wczoraj tuż przed końcem dnia, wrzuciłem pierwszą partię YHOO do koszyka. Zobaczymy, co dzisiaj zrobi Apple...Proste liczby:https://www.apple.com/de/pr/pr-infos2006/januar/q1.htmlPozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Co myślicie, czy na tym poziomie warto jeszcze raz mocno dokupić, czy też spadną poniżej 20? Dziękuję za Waszą opinię. bm

Napisany przez beta
Cześć benchmark Nadal nie ufam temu interesowi. Z Yahoo i Chiquita mam już dwa zepsute jajka w koszyku... fatalne na czas, oba wciąż w dołku. Intel kupię dopiero po 18$, a jeśli nie, to nie. Im dłużej unikam takich ciężkich tankowców. Cykle wczesne... na drugą połowę roku prognozowane jest wolniejsze tempo wzrostu gospodarczego na naszej planecie. :? Pozdrowienia, Beta raczej nie bierze w tym udziału

Napisany przez ADMCI4
...ale przy tym współczynniku KGV wynoszącym 15! Więc nie widzę powodu, dlaczego miałby spaść do 18, skoro już mocno został zaniżony. Podejrzewam, tak jak Cybercrash, że są one trzymane na dole. Jednakże biorąc pod uwagę, że Nasdaq od kilku ostatnich dni pozostaje w strefie czerwonej (i to dość mocno), Intel w takim stanie na rynku ma oczywiście małe szanse na wzrost. Wkrótce dokonam ponownego zakupu...

Intel może osiągnąć podstawę młota z terminem marcowych opcji i tygodniem rozliczenia. Było słuszne zbieranie tylko frakcjonowane, ponieważ harmonogram Hatcher jest całkowicie nieprzejrzysty. Ewentualny wzrost może nastąpić w górę z luką lub bardzo delikatnie i niezauważalnie z bardzo długim horyzontem czasowym (na przykład Nokia, która została wysłana do piekła przy 10€, a dziś notuje przynajmniej 17€!). Certyfikat Intel SWX jest obecnie w cenie CHF 25; ten, kto ma wejście w cenie 30, może znów wejść na tę pozycję, ale z dobrym horyzontem czasowym! Jak już kilka razy wspomniano, wskaźnik PE wynosi poniżej 14!

Napisany przez richard100
Intel może być wyczerpany. Otrzymać infuzję i odzyskać życie?
Pozdrawiam Rich

Napisany przez beta
To mogłoby być dobre informacje, jeśli Intel trzyma się harmonogramu. W każdym razie Samsung chce do Q3 zainstalować nowe układy Core Duo w swoich laptopach. Intel jeszcze nic na ten temat nie powiedział. https://www.reghardware.co.uk/2006/03/22/samsung_announces_new_core_duo/ Byłoby to (jeśli prawda) dobre wieści. W ostatnich tygodniach/miesiącach wielokrotnie mówiono o zbyt optymistycznym harmonogramie Intela. Negatywnym skutkiem ubocznym może być spadek marż dla obecnych chipów. Prawdopodobnie dlatego Intel jeszcze się nie wypowiedział na ten temat. Typowe dla Samsunga: Są znani z tego, że lubią coś wygadać (na swoją krótkoterminową korzyść). Apple też może o tym śpiewać piosenkę. Pozdrowienia

giełda zawsze potrafi zaskoczyć :lol: Kiedy wczoraj przeczytałem raport INTC, pomyślałem, że muszę ogłosić upadłość :wink: Po sesji kurs wzrósł. Znowu udało się uniknąć kłopotów. Pozdrowienia, Rich https://www.manager-magazin.de/geld/artikel/0,2828,412070,00.html

Napisany przez beta
Dla miłośników liczb: Ładna tabela: https://www.hartware.de/news_39772.html pozdrowienia

Dzięki beta, interesująca tabela, porównanie przychodu/zysku Intel/AMD. AMD redukuje straty i prezentuje imponujące wskaźniki wzrostu. Natomiast Intel dostarcza bardzo skromny, ale bardzo solidny wynik na bardzo wysokim poziomie. Intel ma około 10-krotnie większe liczby sprzedaży. Wyniki kwartalne Intela dają 1,08 $ na rok, pomnożone przez 27 centów na akcję, za cenę 19,5 $ PE jest zatem nadal bardzo uczciwe - 18. AMD ma znacznie wyższe wskaźniki PE.

Kurs pokazuje dzisiaj niewielkie postępy po rekordowej zniżce, 20$ wydaje się być trudne do przebicia. Dziś również Yahoo jest nieco bardziej przyjazne z powodu akceptowalnych wyników Amazonu. Dell zastanawia się nad wzmocnieniem na poziomie wsparcia 22/23$, a opinie krytyczne leją się strumieniem. Zarezerwowane są 3 porcje, to pozostaje bez zmian. WS wynosi 16. Czy to obecnie najtańsza wysokostalowa wartość złomu?

Napisany przez beta
Cześć CC Ostatnio napisałeś coś o swojej strategii Intel: Na specjalnym spotkaniu giełdowym z dobrymi znawcami doszliśmy do wniosku, że Intel będzie tworzył linię trendu trwającą przez lata bez słabości i możliwości wejścia. To wywołało u mnie wtedy jakieś pozytywne wibracje. . . chciałem zwiesić na 19$, ale od razu poszło w górę :-) Jeśli jednak znowu zbliżą się do 19$, to zacznie być powoli uciążliwe. Mam nadzieję jednak na trend Nokii.... od tego poziomu. Równie interesujące może być IPO działu pamięciowych układów scalonych Infineon Qimonda. Szczególnie czas może wiele powiedzieć o ogólnej sytuacji na rynku pamięciowych układów scalonych.... A tak swoją drogą: Jeśli mimo wszystko Intel zatonie, a ja razem z nim, to winię waszą grupę giełdową! :mrgreen: Co do Della mam swoje zdanie, tak, w kamień wyryte: Nigdy więcej. Pozdrowienia

To zdrowe, gdy reprezentowane są różne opinie i każdy podtrzymuje swoje zasady. Jesteśmy uparci i kiedyś będziemy mieli rację? To tylko kwestia czasu? Przegapione szanse i błędne oceny przynajmniej również są omawiane i zapisywane na tej platformie. Dzięki interesującemu układowi łatwo to zweryfikować.

Napisany przez beta
Wielu ludzi czeka na procesor Conroe. Również wielu potencjalnych nabywców Maca 8) Roadmap https://www.mactechnews.de/?id=13073 Czy AMD może na dłuższą metę konkurować? Wątpliwości (krótkoterminowo jeszcze tak). Pozdrowienia

Intel został wczoraj ożywiony.. Powód: Intel planuje twarde kroki restrukturyzacyjne - silniejsza konkurencja AMD i presja na marże 28.04.2006 08:47:07, AWP Basic German NOWY JORK (AWP International) - Największy na świecie producent mikroprocesorów, Intel, planuje odzyskać utracone udziały w rynku i stawić czoła presji na marże poprzez restrukturyzację biznesu. Do końca czerwca firma planuje też pozbyć się nadmiarowych zapasów, oświadczył Intel w czwartek wieczorem podczas spotkania z analitykami finansowymi w Nowym Jorku. Intel w ostatnim czasie odczuł konkurencję branżowego rywala AMD. W ostatnim kwartale zyski Intela spadły do najniższego poziomu od trzech lat. Ponadto, Intel niedawno obniżył prognozy na cały rok. Szef Intela, Paul Otellini, powiedział, że do lata wszystkie działy biznesowe zostaną poddane analizie. Eksperci branżowi nie wykluczają sprzedaży niewydajnych działów ani dalszych cięć kosztów. W tym roku Intel planuje obniżyć swoje wydatki o miliard dolarów. Otellini nie ujawnił szczegółów. Celem jest restrukturyzacja firmy, aby dostosować ją do zmieniającego się otoczenia rynkowego. Więcej szczegółów Intel poda wraz z publikacją wyników za trzeci kwartał biznesowy jesienią. Na koniec marca zakończonego kwartału Intel odnotował zapasy o wartości 3,55 miliarda dolarów. Jest to najwyższy poziom od czasu bańki internetowej. Wysokie zapasy prawdopodobnie wpłyną negatywnie na zyski i przychody w bieżącym drugim kwartale. Intel zwiększył produkcję nowych chipów dla serwerów, komputerów stacjonarnych i laptopów. Spowodowało to wzrost zapasów. W czerwcu Intel planuje wprowadzić na rynek nowy chip serwerowy o nazwie „Woodcrest” i tym samym stawić czoło konkurencyjnemu AMD. W zeszłym roku, AMD odebrał Intelowi udziały rynkowe głównie na rynku serwerowym. W pierwszym kwartale 2006 r. udział rynkowy AMD w dostawach wzrósł do 22,1 procent w porównaniu z 16,4 procent koniec poprzedniego roku, jak oszacowali eksperci z Mercury Research. Menedżer ds. sprzedaży Intela, Anand Chandrasekher, pozostaje jednak optymistyczny. Amerykański dostawca usług internetowych Yahoo! rozwija systemy oparte na serwerach z procesorami Intel i rozważa zakup nowego chipa Woodcrest. „To kolejny powód, dla którego jestem pewien, że odzyskamy udziały w rynku” – powiedział Chandrasekher. Intel miał w 2005 r. „nieodpowiedni plan działania” w sektorze serwerowym, przyznał menedżer. Gigant branży nie docenił siły detalicznego biznesu konsumenckiego w okresie świątecznym. Od 2005 roku Intel stracił zaufanie inwestorów. Od początku bieżącego roku kurs akcji spadł o około 22 procent. FX/sbi/sk/ng

Muszę się poprawić, Intel dzisiaj wraca do poziomu 20 $, przynajmniej na w przeciwnym wypadku słabej otwarcie, z powodu wyników Microsoft poniżej oczekiwań. Miło jest czasem się mylić, a zanik faz spadkowych należy do najtrudniejszych do przewidzenia.

Marka 20 dolarów zostaje ponownie wypolerowana, z kolei poziom 18 dolarów jest odbijany magnetycznie? Intel prawdopodobnie nie może na razie rozpocząć prawidłowej jazdy, być może jednak na tym poziomie będą możliwe transakcje?

Napisany przez Dany1
Pozostawienie tego i niezwracanie uwagi, po prostu poczekaj... Wiem, że czekanie i nic nie robienie jest o wiele trudniejsze niż naciśnięcie przycisku. Gdy naciskasz, mówią, że nic z tego nie wyszło... więc Cyberkolaps... Dla Intela obowiązuje zakaz stali! ;-) w moim przypadku na pewno.

Nowa ocena Intel na portalu giełdowym: Mocny obowiązek byka dla Intela. nie interesuje mnie, kto powie, że to nie jest oryginalna ocena.

Super ocena.. :lol: Chciałbym również kupić w tej cenie... niestety jestem dopiero na 26.45 franka. Trochę za wcześnie Jestem jednak w dobrym nastroju, sądzę, że wcześniej czy później uda się osiągnąć zysk. Na razie pozostaną w stajni. W końcu będą jeszcze jajka, czyli dywidendy. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Mój bilet Bio Lauf-Strall oferuje ruch w cenie od 19$ do 22$. EP 19,5$, po fakcie był błędem. Mam nadzieję, że nie będzie to kompletna klapa :-/ Jeśli ślimak uderzy w którąś ze ścian, zostanie sprzedany. Mam nadzieję, że wkrótce! Pozdrowienia

Nadal bardzo popularne jest Intel-Hatchen, obowiązkowa jest światynia, co jest na wolności, nie jest bezpieczne przed lisem Hatcherem. PE wynosi teraz 14. Oficjalnie wciąż agresywnie sprzedawane, pomimo pojedynczych głosów z właściwą oceną. W zamian zauważa się niezdrową pogoń za kursami HP, gdzie PE przekracza 30, wszystko niby idzie dobrze, cele i prognozy są podnoszone. Opowieści z żelaznego sklepiku.

Spadki na akcje Intela wymagały czasu, przy absurdalnych doniesieniach. Wczoraj po sesji zamknięcia informacja od Della o tym, że będą teraz stosowane nowe układy AMD, spowodowała spadek konkurenta Intela do 17,5$. Nie jestem w stanie ocenić, czy zamówienia mają realny wpływ na kurs. Warto zauważyć, że informacja o tym, że Apple będzie korzystać z układów Intela nie podniosła kursu Intela, podobnie jak doniesienia o chęci Intela wchodzenia na rynek pamięci stałej były krótkotrwałe. Ocena Intela przy wskaźniku PE około 14 jest trafna, wyższe wartości widoczne w niektórych notowaniach UBS są nieprawdziwe. Natomiast AMD w cenie 35$! jest obecnie wyceniany na ponad 40. Warto zauważyć, że wszystkie te tajemnicze spadki kursu miały miejsce dokładnie w dniu wygaśnięcia opcji - czysty zbieg okoliczności. Nie trzeba chyba dodawać, że na całym świecie znów wielu naiwnych spekulantów opcji zakupiło opcje Call! Podpisuję się pod decyzją Dany o pozostawieniu Intela nietkniętym, wszystko inne jest zabójcze. Intel musi być chroniony przed globalnym wirusem spadkowym.

Napisany przez beta
18.25$ : Intel to dla mnie przeszłość. Oczywiście teraz inni użytkownicy znów wpisują złe rzeczy do mojej książki wycen. ops: Ale hej: Mam dość zablokowanych pozycji finansowych! Wartości muszą być w tym przypadku ograniczone. I nie chcę być starym z Intel. Intel jest niewątpliwie numerem 1 i tak pozostanie... mimo wszystko. Chyba lepiej byłoby poczekać na moje pierwsze celowe zakupy za 18$. Pozdrowienia

Nie ma nic trudniejszego niż działać antycyklicznie, beta, szczególnie gdy się jest zaangażowanym i codziennie nieustannie słyszy się, że się rzekomo bardzo myli. Bo teraz należy koniecznie gonić za bez nadziei przepłaconym AMD i wreszcie pogrzebać nudnego Intela. Oczywiście dotyczy to tylko akcjonariuszy, a nie spekulantów na opcjach! Jako przykład przypomnę akcje VW po kursie 40 CHF sprzed jednego, dwóch lat i co z tego wynikło, natrętne namowy do sprzedaży napływały wtedy codziennie z wszystkich kanałów medialnych. Przy kursie powyżej 100 CHF nie było ani jednej rekomendacji sprzedaży. To nie ma znaczenia, trzeba robić to, czego się nie da uniknąć. Ale w tej chwili nie widzę alternatyw i na takim chorym rynku w ogóle nie sprzedaję żadnej części akcji, a na pewno nie dzisiaj. I jeszcze jedna refleksja: Jeśli więc Dell wkrótce ma zamienić się w ruiny z powodu słabości rynkowej, dlaczego ta informacja może tak pobudzić AMD, wygląda na to, że Dell wciąż posiada znaczne udziały w rynku, a konkurencja boi się dotkniętego kryzysem byłego lidera? Co jest baśnią, co historią, co prawdą? I jeśli dobrze pamiętam, to baśń o HP znowu musi być odświeżana, przy kursach 17 $ Strzał i koniec, już nigdy więcej? Beta pokazywała dokładnie takie same zachowanie, z takimi samymi w pełni uzasadnionymi argumentami. Ja miałem wtedy trochę cierpliwości do 26 $. Było 30 $, a będzie być może 40 $? Jeśli baśnie o HP będą nadal tak pięknie pisane, rzekomo żyją oni tylko z cartridgeów na tusz i drukarek gratis? Ale dziś już o tym nic się nie mówi.

Zbyt często sprzedawałem w frustracji i zostałem dosłownie zaszydzony, gdy ceny gwałtownie poszybowały w górę. Nie, nie chcę popełniać tego błędu ponownie. ? Pozostanę wewnętrznie i będę czekał na lepsze czasy. W międzyczasie praca w ogrodzie sprawia również przyjemność i nie patrzę już w tamtą stronę.... ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
cybercrash pisze: Co to jest baśń, co historia, co prawda?
Dell nadal jest dla mnie jednym z wielkich graczy, podobnie jak Intel, Yahoo czy Microsoft. Ale to nie oznacza, że zawsze tak będzie. Coraz bardziej unikam tych ciężkich tankowców, ... Ponadto jeszcze przez jakiś czas cierpią z powodu nieznośnych opóźnień w dostawach Visty od Microsoftu. Kiedy kilka tygodni temu sprzedałem YHOO z niewielką stratą, ty nie byłeś zbyt zachwycony. Zamiast tego handlowałem AAPL i zbudowałem długą pozycję, co przyniosło mi zyski do dzisiaj. Po prostu nie mam dobrej ręki do chipów (z papryką tak), ale moim celem kursowym 18$ został osiągnięty. Zniósłęm się w prognozie w dół 8) Pozdrowienia ---------- Załączono: ----------- Nie martw się, nie kupię AMD :lol: :lol:

Chipy są dziś totalnie niemodne, tak bardzo, że Intel osiągnął historyczne minimum w ciągu ostatnich 52 tygodni, wynoszące zaledwie 17,74. Kurs prawie bez żadnego ożywienia technologicznego, co zdarza się bardzo rzadko. Prognoza została obniżona o 3%, wskaźnik cena/zysk wynosi około 13.

Napisany przez Marktinsider
To idzie jeszcze głębiej. Dzisiaj częściowo spadek o ponad -2% na nowe minima ($17.37). No cóż, jeśli ktoś szuka powodów, znajdzie je szybko: - Wiadomości: Intel planuje być może sprzedaż XScale, IXP i Itanium - Nasycony rynek komputerów osobistych - silna konkurencja (presja cenowa i marżowa) - nadchodzące wyniki kwartalne: Czy już niedługo będzie ostrzeżenie przed zyskiem?

Napisany przez beta
Najpierw: Nie mam zamiaru krytykować Intela tylko dlatego, że niedawno go sprzedałem. Tutaj jest tylko interesujący link / opinia jednego z jeszcze kontrowersyjnych autorów: https://www.macguardians.de/?p=4285 Pozdrowienia PS: Komentarze często są dobre...

Miałeś nosa, beta. Gratulacje z powodu sprzedaży. Podjęcie decyzji o ograniczeniu strat i zlikwidowaniu zablokowanej gotówki to właściwy wybór. Wiele osób z mojego otoczenia stawia na procesory AMD, pomimo że zużycie energii jest większe, a wytwarzanie ciepła większe niż w przypadku Intela. Jednakże dzięki wielordzeniowym procesorom oba te parametry rozwijają się w pożądanym kierunku (również w przypadku AMD!), więc również zwykli użytkownicy komputerów będą stawiać na procesory AMD. Jak wspomniano w raporcie, AMD jest tańszy i teraz będzie również stosowany w komputerach Dell. Wydaje mi się, że AMD jest o wiele bardziej innowacyjny, co udowodniono również w raporcie: Według tego raportu AMD ma 1,5 roku przewagi nad Intelem. Myślę, że również zostało to wspomniane w dziale multimedialnym jednej z gazet codziennych w niedzielę. Należy zauważyć, że dolar może się krótkoterminowo odbić, ale jak wspomniano gdzie indziej, wielu Amerykanów czeka ciężkie czasy z powodu ciągłych podwyżek stóp procentowych w USA. Ponieważ wielu z nich ma duże zadłużenie, a zasady dotyczące odsetek obejmują również kredyty, a wielu Amerykanów kupiło akcje na kredyt, w końcu zostaną zmuszeni do sprzedaży swoich akcji. Ponadto FED nie ma nieograniczonych środków finansowych, aby manipulować/wspierać rynek akcji w USA... INTC: mocny sprzedaż!

Napisany przez beta
Wciąż uważam Intela za wiodącego producenta chipów. AMD może teraz być na fali, ale w końcu okaże się, kto lepiej zrealizował swoje know-how i wysiłki badawcze. I tutaj długoterminowo zdecydowanie widzę Intela na czele. Zmiana polityki cenowej przez Intel może głównie dotknąć Apple. To jedyny powód do moich obaw, choć niezbyt wielkich. Z kolei Dell stoi lepiej... korzystają mniej więcej z obu dostawców. Branża komputerowa i chipowa pozostaje ciekawa. Walka jest coraz bardziej zacięta. Miejmy nadzieję, że uczestnicy nie będą się sami pożerać!

Rzekomo można się spodziewać lepszych przychodów z układów scalonych na ten rok, podczas gdy Gardner-Prognostifritzen przewidują spadek przychodów do 2009 roku. Informacje nie mają znaczenia, obecnie decydujący wpływ ma nadmiar instrumentów pochodnych, który determinuje kurs. Inwestorów roztacza się, sprzedaż wstrząsająca, moralność podważana. Podsumowując, Intel Schtrong Schtallpflicht bez żadnych nowych informacji spadł z około 12 do około 17,5$. Nie patrz więcej, zbliżając się do końca roku lub trochę wcześniej, ponownie przyjrzyj się sytuacji. Przypomina to sytuację Nokii, gdy jej kurs wynosił 10€ przed rokiem.

Zapomnij o tym. Rynek komputerowy, w tym rynek procesorów, powoli osiągnął swoje apogeum. Dlatego giełda właściwie reaguje na sprzedaż INTC. INTC zmierza jedynie w kierunku sprawiedliwej wyceny. Dział finansowy Yahoo podaje przyszłoroczne P/E INTC na poziomie 14,49. Dość wysoko i nieuzasadnione. giełda nie działa tylko w jednym kierunku, może też iść w dół.

Dzisiaj znowu -1.50% lub -$0.26 na poziomie $17.13. Ale zachowaj spokój, teraz na pewno już nie będzie spadków. Trzymaj się kurczowo. To na pewno pójdzie w górę. Tak, tak... :roll: Ten, kto znajdzie ironię, może ją zatrzymać. Nisko, coraz niżej, INTC.

Stare chińskie przysłowie brzmi: Nigdy nie jedz na pusty żołądek! albo nigdy nie kupuj tanio, bo jeszcze może umrzeć z głodu. kupuj lepiej, kiedy znowu jest trochę drożej, jasne. I tak czy siak nie mamy czasu, a pamięć nam leci. Czy PE wynoszący 12 jest też dość wysoki? tak? naprawdę? Jeszcze kilka lat temu mówiło się, że dla firm motoryzacyjnych PE=5 to jest jeszcze zdecydowanie zbyt wysoko. Te ceny (np. VW) podwoiły się teraz, PE wynosi około 20 i nikt nawet o tym nie mówi. Jeśli mówię, że nie wolno patrzeć, to kto i tak idzie i patrzy?

Napisany przez beta
@ Marktinsider: Gdzie leży twój problem?Miałeś niedawno żadnych akcji, a tym bardziej żadnego brokera (jeśli to, co napisałeś tutaj, jest prawdą).Jesteś negatywny we wszystkim. Twój jedyny porad był dodatkowo również beznadziejny. Wszystko bardzo destrukcyjne. Napisz swoje bzdury na forum o zderzeniach... Tam znajdziesz więcej słuchaczy.Co słychać, chłopcze!?!

Hej Beta, Ogólnie rzecz biorąc, zauważam, że ludzie wraz z wiekiem wpadają w negatywną postawę. :cry: Starość często wiąże się z rosnącym poczuciem lęku. Widzi się wszędzie zagrożenia, staje się strachliwy, zaczyna być podejrzliwy. Ponieważ też powoli zbliżam się do tego wieku, staram się zwalczać tę słabość. :mrgreen: Ale jak wiadomo, rozpoznane zagrożenie jest już tylko połową zagrożenia. :lol: Bardzo często można ocenić ludzi, których osobiście nie znamy, na podstawie ich nastawienia do starzenia się. Właściwie nie powinienem tutaj podawać żadnych nazwisk, ale nie mogę się powstrzymać: Na podstawie swojego stosunku do KUD, oszacowałbym Friedricha na ponad 80 lat. :lol: A teraz jeszcze kilka słów na temat obecnej sytuacji na giełdzie. Myślę, że teraz znowu mamy kilku kandydatów do zakupu. Kursy, które dzisiaj są mocno karane, jutro znów wzrosną. Tak jest w przypadku INTC. To tylko kwestia czasu. Straty księgowe (przepraszam za powtarzanie się, to też słabość związana z wiekiem) nie są stratą. Przegrani to ci, którzy teraz pokazują słabe nerwy i sprzedają teraz ze stratą. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
pisze: Ich denke. Der PC-Markt inkl. CPU-Markt hat langsam seinen Zenit erreicht. Deshalb reagiert die Börse mit den INTC-Verkäufen richtig. INTC ist lediglich auf dem Weg zur fairen Bewertung. Der Finanz-Bereich von Yahoo gibt das nächstjähriges P/E von INTC mit 14.49 an. Ziemlich hoch und ungerechtfertigt. Die Börse ist keine Einbahnstrasse, es geht halt auch mal runter.
:mrgreen: ersetzen wir mal Deine ersten zwei Worte...ich denke durch ich denke ...hm Marktinsider heisst Du mit richtigem Namen etwa Marianne Fassbind?

W późniejszym okresie po godzinach handlowych producent chipów, Texas Instruments, zyskał pewną dynamikę. W przypadku Intela znowu ktoś z Citybanku z ciężkim sprzętem wziął Intela na celownik. Pod względem analizy technicznej zbliża się do historycznego minimum w wysokości 16$. Każdy kanał trendu, nawet zniżkujący, w końcu gdzieś się kończy, albo na poziomie 0 w przypadku bankructwa. Tego aktualnie nie przewiduję dla Intela. Zdarzyło się już, że trend odwrócił się, to po prostu może potrwać. Opcje terminowe i około 2 tygodnie po nich pozostają krytyczne.

Dzisiaj Nat. Semiconductor (NSM), ważny lider branży, przedstawił wyniki kwartalne. Obroty miały spaść o 9%, ale wciąż wykazano zysk netto na poziomie ponad 30 centów na akcję, co daje w przybliżeniu wskaźnik PE około 20. Kurs wzrósł o 6% do około 25$. Jest to lepsza alternatywa niż Intel, ponieważ nie jest notowany w indeksie DowJones. Nat Semiconductor także podniósł dywidendę i jest bardziej popularny wśród inwestorów indywidualnych niż Intel. Obserwuję tę spółkę od dłuższego czasu, czasami udawało mi się zawrzeć transakcję. Nigdy nie zanotowałem takiego rozczarowania jak w przypadku Intela. Jest to tylko przykład na to, że branża układów scalonych wcale nie jest martwym sektorem.

Jak należy interpretować milczenie w tej dyskusji (i ogólnie w forum NYSE)? Szkoda, że ciągle jesteście coraz bardziej na minusie. Naprawdę nie życzę tego inwestorom. @beta: Jesteś negatywny we wszystkim.. Dzisiaj znów wszystko spada, włącznie z złotem i srebrem. Więc jestem dobrym wskaźnikiem dla rozwoju giełdowego i metali szlachetnych.

Ogólnie rzecz biorąc, drogi insyderze rynkowy, zauważam, że jesteś kiepskim obserwatorem rynku. Przykład: kiedyś bardzo mądrze i z odpowiednim timingiem zwróciłeś uwagę na PAL, ale potem po wzroście ceny z 4$ do 11$ nie wspomniałeś o zmianie trendu ani o realizacji zysków! Możemy także przeczytać o przypadku ATYT w protokole, gdzie także dobre obycie drżało. Po prostu idź na wakacje albo spędź czas w inny sposób. Antycypowanie tych mechanizmów rynkowych nie jest i tak Twoim łochem, cierpliwość, nerwy i wytrwałość też nie należą do Twoich mocnych stron. Żegnaj, drogi insyderze rynkowy.

Napisany przez beta
Nie zapomnij o e-m-s new media: https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?t=500 Ale to wszystko nie ma znaczenia: Tutaj czuć Ediego. Jeśli tacy ludzie nie odejdą dobrowolnie, to zostaną zwolnieni. Będę czasami informować administratora i prosić o sprawdzenie. Niestety, obecnie jest on na wakacjach, https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?p=6716#6716 więc pojawienie się Marketinsidersa mnie naturalnie nie dziwi. Wykorzystaj okazję do prowokacji... nic nowego. Ale co z tego. To Mundial. :lol:

Wartości chipów po x tygodniach po raz pierwszy wzrosły o +2,5 do +4%, czy to prezentuje ryzyko? AMD wzrósł o +4%, teraz kosztuje 25$ zamiast 40$, przy stosunku ceny do zysku około 30 nie jest już tak gorący. Intel ma stosunek ceny do zysku około 12 i dziś wzrósł o +3,5%! Nat. Semi byłby najbardziej solidny.

Napisany przez beta
Teraz też to zauważyłem (jest przerwa w meczu piłkarskim) Co potrafi zdziałać taka torebka złota.... -------------------------------------------------------------- Chipsy podkręciły zniszczony sektor technologiczny SAN FRANCISCO (MarketWatch) -- Akcje firm produkujących układy scalone pomogły ożywić zniszczony sektor technologiczny we wczesnych godzinach środowego handlu, gdy Goldman Sachs podniósł rekomendacje dla Intel Corp., Advanced Micro Devices Inc., Applied Materials Inc. i SanDisk Corp. Analityk Goldmanu, James Covello, podniósł rekomendację dla Intela, który borykał się z słabym popytem na swoje mikroprocesory, z poziomu "w linii" do "nadperformujący". Akcje największego na świecie producenta układów scalonych (INTC) wzrosły o 3,9% do 17,79 dolarów. Akcje te notowały blisko trzyletnich minimów. Podniósł również rekomendację dla AMD, Applied Materials i SanDisk z poziomu "sprzedaży" do "w linii". AMD (AMD) wzrosło o 4,5% do 25,53 dolarów, Applied Materials (AMAT) zyskało 1,9% do 16,44 dolarów, a SanDisk (SNDK) wzrosło o 3,5% do 51,66 dolarów. W związku z tym analityk podniósł sektor producentów sprzętu półprzewodnikowego do "neutralny" z "ostrożny", co przyniosło podwyżki akcji dla konkurentów Applied Materials - KLA-Tencor, (KLAC) Lam Research, (LRCX) i Novellus Systems, (NVLS), które wszystkie wzrosły o ponad 1%. Ogólnie indeks półprzewodników w Filadelfii ($SOX) wzrósł o 7 punktów. -------------------------------------------------------------- Pozdrowienia

Znowu taki przykład, że zazwyczaj warto dołączyć wtedy, gdy wszyscy mówią o końcu świata. Ten, kto miał odwagę, został nagrodzony. Kto to był znowu kto zadał to pytanie. Kiedy kupuję samochód, kiedy jestem lepiej jeździć: wtedy, gdy jest rabat, czy na rynku sprzedawców, gdzie trzeba jeszcze dopłacić? Nie dokładnie te słowa, ale podobne, wierzę, że to było Warren Buffett. Pozdrowienia, Rich

Z odrobiną wyobraźni można zobaczyć bardzo płaskie odchylone U. W każdym razie z minucyjnego śledzenia wykresów Intel-Nervensäge wynika, że dziś po tygodniach poziomy kurs wzrósł z 16,75 USD do 19 USD. Oczywiście tylko dzięki ostryemu skokowi bazowemu dolara, patrz sekcja waluty.

Dzisiaj po słabej otwarcie niewytłumaczalna zmiana nastrojów, poszczególne akcje technologiczne z silnymi wzrostami zdegradowane poziomy, chociaż obecnie żadne wykresy nie wyglądają zdrowo (oceny już). Sandisk +6% Nat. Semicond. +4% KLA Tencor +6% Średni wzrost akcji technologicznych +2%, nawet Intel.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata