- sob sty 16, 2010 6:32 pm
Cześć,
wraz z żoną kupiliśmy mieszkanie własnościowe pod koniec 2005 roku. Całą kwotę 123 000 euro sfinansowaliśmy za pośrednictwem kredytu BHW Dispo maxx 4,25. Wynikało to wówczas z mojego statusu urzędnika dożywotniego.
W tamtych czasach nie poświęcałem tej kwestii zbyt wiele uwagi. Teraz mam wrażenie, że moglibyśmy lepiej postąpić.
Umowa obowiązuje przez 10 lat. Płacę miesięcznie 544,25 euro, z czego 421 euro to tylko odsetki. Oznacza to, że 123 euro jest odkładane miesięcznie. Dodatkowo wpłacamy co miesiąc co najmniej 50 euro, zazwyczaj więcej, na konto oszczędnościowe.
Poniższe pytania sprawiają mi trudności:
1.) Kiedy umowa stanie się zbywalna? Po 10 latach? Czy w ogóle tak się stanie, czy po prostu zdejmą zgromadzoną kwotę i odliczą od 123 tysięcy, a następnie sfinansują ponownie?
2.) Czy po upływie 10 lat mogę spłacić pozostałą kwotę (prawdopodobnie pozostanie jeszcze około 80-85 tysięcy euro) na raz lub wziąć pożyczkę finansową z innej banku?
3.) Kiedy i jak powinienem zareagować, jeśli chcę sfinansować pozostałą kwotę po 10 latach z innego banku (np. zachowując terminy wypowiedzenia)?
4.) Czy BHW pobiera dodatkowe opłaty po upływie 10 lat?
Mam nadzieję, że pytania są zrozumiałe. Niestety mam niewielkie pojęcie o tej całej sprawie.
Będę wdzięczny za fachowe odpowiedzi.
Pozdrowienia
Tom