Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: produkcja euro

Napisany przez Fischmac
Cześć! Mam kilka trudnych, ale interesujących pytań. Jestem ciekaw, jak powstają banknoty euro. Czy każdy bank centralny może drukować banknoty euro? Czy istnieje limit i kto nadzoruje to, ile i jak często można je drukować. Czy prawdą jest również, że euro jest zabezpieczone przez dolara, czy że są opłaty do USA za każdy wydrukowany banknot/produkcję monety. Może to nie najlepiej pasuje do tego forum, ale nie wiedziałem, gdzie indziej mogę to umieścić. Byłbym wdzięczny za udzielenie kilku odpowiedzi na te pytania. Dziękuję z góry!

Re: produkcja euro

Napisany przez Doso
Fischmac pisze: Cześć! Mam kilka trudnych, ale interesujących pytań. Chciałbym się dowiedzieć, jak powstają banknoty euro. Czy każdy bank centralny może drukować banknoty euro? Czy istnieje jakiś limit i kto go kontroluje, czyli ile i jak często można je drukować.
Decyduje o tym Europejski Bank Centralny, oczywiście we współpracy z bankami centralnymi poszczególnych krajów. Wiadomo, ile monet i banknotów zużywa się/wymienia, oraz ile trzeba wyprodukować, gdy dołącza nowy kraj do strefy euro. Nie każdy bank centralny wytwarza własne banknoty/monety - kraje takie jak Liechtenstein otrzymują pieniądze z innych krajów. Nie znam dokładnych szczegółów tego procesu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata