Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy dla dziecka.

Napisany przez Sandra1980
Cześć Razem, mam na imię Sandra i jestem samotną matką dwuletniej córki. Teraz chcę zabezpieczyć przyszłość mojej córki. Wyobrażam sobie, że jedna inwestycja mogłaby wygasnąć, gdy będzie miała 16-18 lat (prawo jazdy, samochód, studia itp.), a kolejna inwestycja, gdy będzie miała około 25 lat (ślub, nieruchomość, wsparcie itp.). W tej chwili mogę oszczędzać około 150,- EUR miesięcznie. W przyszłości ta kwota może się zwiększyć (Hasło: Zwiększenie miesięcznych możliwości oszczędzania). Co byście mi zasugerowali? Jakie opcje powinnam dokładniej rozważyć? A może niedawno natknęliście się na konkretną formę lokaty, która idealnie by pasowała do nas? Wszystko, co dotychczas dowiedziałam się na ten temat, to że lepiej unikać ubezpieczeń na życie kapitałowe. Ponieważ moi rodzice głównie w ten sposób oszczędzali, nie znam się zbyt dobrze na tym. Dziękuję z góry, Sandra

Napisany przez EuroPaule
Sandra1980 pisze: Co proponujecie? Jakie opcje powinnam dokładniej rozważyć? Czy niedawno natknęliście się na konkretną inwestycję, która pasowałaby do nas? Wszystko, co samodzielnie dowiedziałam się na ten temat, to że powinniśmy unikać ubezpieczeń na życie z kapitałem. Ponieważ moi rodzice głównie tam oszczędzali, nie znam się zbyt dobrze na tym temacie.
Cześć Sandra, Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać szablonowych osądów. Każda forma inwestycji ma swoje zalety i wady. Źle jest jedynie, gdy posiada się inwestycję, której zalety nie pasują do wymagań. Niemniej jednak, możliwe, że ubezpieczenie na życie z kapitałem byłoby odpowiednie. Albo przynajmniej jeden z elementów. Ale może też się zdarzyć, że nie pasuje w ogóle. Faktem jest: Mieliśmy dość długi okres spadających stop procentowych za nami. Dlatego wiele form inwestycji opartych na odsetkach nie mogło spełnić oczekiwań sprzed czasów wyższych stóp procentowych. Dotyczy to również ubezpieczycieli na życie. Jednakże również inwestycje oparte na wzrostach cen, czyli akcje, zawiodły. Relatywnie stabilne zyski pochodziły z nieruchomości. Jeśli jednak chciałoby się tam zainwestować małe kwoty, trzeba sięgnąć po Fundusze inwestycyjne w nieruchomości. Jednak w ostatnich latach miały one okresowe problemy z płynnością (pieniądze nie zniknęły, ale nie da się do nich szybko dostać). Więc wszystko nie jest takie proste. Oto sugestia: Może sensowne byłoby najpierw wpłacenie pieniędzy na konto oszczędnościowe na dwa lata. Te pieniądze można byłoby potem zawsze bezpiecznie ponownie inwestować, w zależności od możliwości, od lokat terminowych po obligacje skarbowe. Zapewniłoby to zawsze pewną płynność. Dzięki temu elementowi odsetkowemu strategia inwestycyjna byłaby zabezpieczona. Następnie można by np. umieścić po 50 euro w dwóch różnych funduszach nieruchomościowych. A jeśli możesz z tym żyć, być może 50 euro w funduszu akcji lub, w bardziej złagodzony sposób, w funduszu mieszanych. Twoja inwestycja byłaby zatem dość szeroko rozproszona bez dużych zakładów, a Ty zawsze pozostałabyś elastyczna. Oczywiście można sobie wyobrazić jeszcze wiele innych możliwości. To, co byłoby najlepsze, niestety dowiemy się dopiero, gdy Twoja córka wyda te pieniądze.... . Jeszcze jedna wskazówka: Nie inwestuj na nazwisko dziecka, tylko na swoje. W przeciwnym razie mogą pojawić się problemy, jeśli Panna na przełomie 18 jest trochę eksperymentalna (rozumiesz, o co mi chodzi?). Pozdrowienia, Paule

Przede wszystkim dziękuję @EuroPaule, mam jeszcze kilka pytań. Jeśli dobrze zrozumiałem, zalecasz mi oszczędzanie pieniędzy miesięcznie i zmianę rynku w zależności od sytuacji (czytając coś o tym tutaj). Czy mogę to po prostu zrobić bez problemu? Na przykład, czy mogę ulokować zaoszczędzone pieniądze w innym miejscu w dowolnej chwili w trakcie roku? Co się dzieje z odsetkami, jeśli tylko przez 3 miesiące wpłacałem na konto oszczędnościowe? Jakie źródło informacji dotyczących aktualnych danych poleciłbyś? Przepraszam, ale naprawdę (jeszcze) nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat. Pozdrowienia, Sandra

Napisany przez EuroPaule
Sandra1980 pisze: Jeżeli dobrze zrozumiałam, zalecasz mi oszczędzanie pieniędzy miesięcznie i zmianę (czy przeskakiwanie, jak gdzieś przeczytałam?) zgodnie z rynkiem. Czy mogę to zrobić bez problemu? Czy na przykład zgromadzone pieniądze mogę po prostu w połowie roku przenieść gdzie indziej?
Cześć, Przeskakiwanie raczej pasuje do zajączka wielkanocnego . Ale w przypadku lokat terminowych i funduszy inwestycyjnych jesteś elastyczny pod względem formy oszczędzania. Czy zawsze ma to sens, należy rozważyć indywidualnie. Cytat Sandry1980 Jak to jest z odsetkami, jeśli np. wpłacałam pieniądze tylko przez 3 miesiące na konto oszczędnościowe? Odsetki są obliczane proporcjonalnie do czasu lokaty (dziennie, stąd nazwa lokaty terminowej). Cytat Sandry1980 Według Ciebie jaki jest dobry źródłem informacji na temat aktualnych liczb? www.fmh.de Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Doso
Rachunek oszczędnościowy jest jedną z najbardziej elastycznych form lokowania kapitału. Dostępna codziennie, a jednocześnie oferująca całkiem rozsądne oprocentowanie - przynajmniej w porównaniu do tradycyjnej książeczki oszczędnościowej.Tagesgeldkonto - WikipediaTrend skakania pomiędzy różnymi ofertami Tagesgeldu polega na regularnym zmienianiu banków oferujących najlepsze warunki. Bank X oferuje 2,5% dla nowych klientów, gwarancja na 6 miesięcy - składasz wniosek i lokujesz swój kapitał. Po 5 miesiącach pojawia się Bank Y oferujący 2,6% - gwarancja na 3 miesiące, rezygnujesz z Banku X i przenosisz wszystko do Banku Y. Po 2 miesiącach pojawia się nowy gracz, Bank Z...Podobne tematy były już omawiane tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=2878>

Okej, najpierw dzięki obu. Sprawdzę to i odezwę się ponownie. Pozdrawiam, Sandra Edycja: To, co dotąd przeczytałam, zastanawia mnie. Istnieje podatek Belka w wysokości około 27-28%. Do tego dochodzi inflacja na poziomie ponad 2% (czy są gdzieś wiarygodne dane na temat inflacji? Internet pokazuje różne wyniki). Jeśli to obliczę, to czy nie wychodzi na to, że w przypadku lokat bankowych w końcu nie mam już żadnych rzeczywistych zysków, czyż nie?

Napisany przez yamahama
Jeśli inflacja byłaby aktualnie tak wysoka... no cóż, wtedy wyszedłbyś na zero. Aktualnie jednak inflacja jest na najniższym poziomie od długiego czasu (Ceny: Inflacja w strefie euro na najniższym poziomie | Wiadomości | ZEIT ONLINE) - 0,2%! Dlatego obecnie stopy procentowe nie są aż takie złe, jak mogą się wydawać. Na koniec zostaje ci około 1,5% z 2%... rok temu musiałbyś otrzymać (oprocentowanie rachunku bieżącego) ponad 5%!

Napisany przez phlippi
Cześć Sandra, Cieszę się, że myślisz o przyszłości swojego dziecka. Oprócz oszczędności, na które planujesz, otrzymasz również wsparcie od państwa. Czy już złożyłaś wniosek o te środki? Dzięki temu można dostosować naprawdę dobrą formę oszczędzania do Twoich indywidualnych potrzeb, która umożliwi Ci wypłacenie pieniędzy w różnych momentach. Aby jednak znaleźć coś odpowiedniego dla Ciebie i Twojej córki, konieczne jest przeprowadzenie analizy sytuacji. Oferujemy to zupełnie za darmo i bez zobowiązań.

Napisany przez CkC
Hej Sandra, Oglądałem z zainteresowaniem Waszą rozmowę. Jak słusznie zauważył Phlippi, zasługujesz na pochwałę za myślenie o przyszłości. Druga istotna sprawa to rozważenie inflacji. Oficjalna inflacja jest obecnie niska, ale rzeczywista inflacja nie jest taka niska. W związku z rokiem 2010 możemy spodziewać się bardzo wysokiej inflacji, nawet do 6% według ekspertów. Ponieważ wpompowaliśmy wiele miliardów do gospodarki, może to spowodować dla nas nieszczęście w postaci inflacji. Trzecia kwestia to podatek od zysków kapitałowych, 25% + dopłata solidarnościowa = 26,375%, a jeśli jesteś w kościele, należy doliczyć podatek kościelny. Teraz na rynku jest wiele możliwości inwestycyjnych i wybór jest ogromny. Chętnie przekażę Ci informacje, które na pewno Ci pomogą. Jeśli podasz mi swój adres e-mail, przekażę Ci je. Pozdrowienia Ck

Cześć Razem, w celu uzyskania konkretnych ofert lub pytań możecie się ze mną skontaktować pod adresem salviusdivinours@hotmail.de. Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas. Pozdrowienia Sandra

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata