Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Który bank jest odpowiedni dla mnie?

Napisany przez andre-p
Hej, Obecnie szukam nowego banku. Straciłem już orientację i po prostu nie potrafię się zdecydować. Czego chcę? Darmowe konto oszczędnościowe + rachunek bieżący. Dostępność bankomatów w pobliżu: darmowe wypłaty gotówki minimum 3 razy w miesiącu. Jeśli możliwe, darmowa karta kredytowa, również w drugim/trzecim roku. Natknąłem się między innymi na Netbank, która oferuje dobre oprocentowanie na koncie oszczędnościowym + kartę kredytową za darmo w pierwszym roku (w tym 4 wypłaty gotówki miesięcznie bez prowizji w każdym banku). W drugim roku musiałbym zapłacić 20€ za kartę kredytową, ponieważ jestem jeszcze uczniem praktykującym i prawie nie dokonuję transakcji (chcę i tak trochę zaoszczędzić). Dlatego korzystałbym z niej tylko w pierwszym roku. Czy ktoś ma lepszą propozycję? Kwestia karty kredytowej nie jest dla mnie tak istotna, byłaby tylko miłym dodatkiem. Najważniejsze, aby spełnione były wymagania dotyczące dostępności i oprocentowania. Byłbym naprawdę wdzięczny za trochę pomocy

Napisany przez PI112
Cześć, Istotne jest w Twojej sprawie, czy regularne wpływy wynagrodzenia przechodzą przez konto czy nie. Osobiście jestem w HVB, brak opłat, wszystkie pozycje księgowe wliczone, dodatkowo dostajesz kartę Mastercard. Jedynym mankamentem jest konieczność wpłacania 25€ miesięcznie na konto oszczędnościowe, ale za to otrzymujesz również odsetki od salda na koncie bieżącym. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez andre-p
Przelew wynagrodzenia ma być dokonany na konto, ale jak wygląda sytuacja z oprocentowaniem na koncie bieżącym w polecanej przez Ciebie banku? Jak wysokie są oprocentowanie na koncie oszczędnościowym? Faktycznie, przeważnie nie chciałbym mieć więcej niż 100 euro na koncie bieżącym, wszystko inne powinno być gromadzone na koncie oszczędnościowym. Czy w ogóle opłaca się trzymać pieniądze na koncie bieżącym w kontekście oprocentowania?
Pozdrawiam, Andre

Napisany przez Finanzmaus
Cześć, netbank jest moim zdaniem już bardzo dobrym wyborem. Ponieważ jesteś jeszcze w trakcie nauki, zdobycie karty kredytowej będzie i tak trudne, a tylko niewiele banków oferuje darmowe konto osobiste bez wymogu posiadania minimalnych wpływów na konto czy innych warunków. Według mnie netbank to bardzo dobre rozwiązanie. Pozdrowienia

Napisany przez andre-p
Wybrałem teraz bank 1822direkt, gdzie można podać dowolne konto referencyjne, co jest bardzo wygodne, ponieważ teraz nie muszę przenosić miesięcznych obciążeń. Oszczędza to dużo pracy. Więc 1822direkt + sparkasse, zawsze w pobliżu. Prawdopodobnie zrezygnuję z karty kredytowej. Ktoś z Was zna się na bankowości internetowej z tymi dwiema bankami? Czy to jest łatwe i bezproblemowe? Jak na razie wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie. Czy ktoś zna inny bank oferujący lepsze oprocentowanie odsetek dziennych i umożliwiający podanie dowolnego konta referencyjnego/girokonto? Jestem otwarty na nowe propozycje. Pozdrowienia, André

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór Andrè, z oprocentowaniem 2,1% na lokacie terminowej mogę polecić Ci konto Superkonto w banku Santander-Direkt. W związku z opisaną przez Ciebie sytuacją, poleciłbym Ci konto Willkommenskonto w Hypovereinsbank...dobrze też je połączyć z wyżej wspomnianą lokatą terminową. Jeśli Twoje konto lokaty terminowej i Twoje konto referencyjne (konto bieżące) są prowadzone w różnych instytucjach finansowych, powinieneś uwzględnić czas przelewu. Jeśli oba konta są prowadzone w tym samym banku, zazwyczaj możesz dysponować przelanych kwot w tym samym dniu. W przeciwnym razie musisz liczyć się z czasem przelewu wynoszącym 2-3 dni. Pozdrawiam serdecznie Moneyman

Napisany przez yamahama
B ponieważ jeszcze nikt tego nie zrobił, chciałbym wspomnieć również o DKB i ING-DiBa. Obie banki oferują darmowe konto osobiste z bezpłatną kartą kredytową, bezpłatne wypłaty gotówki są również możliwe w obu bankach (przez bankomaty innych banków). W przypadku ING-DiBa brakuje wbudowanego konta oszczędnościowego, ale ponieważ konto oszczędnościowe również jest bezpłatne, możesz je łatwo dokupić do konta osobistego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata