Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Przedłużenie wypłaty wynagrodzenia w przypadku choroby pracownika na umowie krótkoterminowej.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Pracuję w zespole razem z pracownicą na pół etatu. Ma ona umowę o pracę na czas określony i pracuje 12 godzin tygodniowo, za co otrzymuje 400 euro. Teraz jest poważnie chora i będzie nieobecna przez dłuższy czas. Czy ma ona prawo do otrzymywania wynagrodzenia za pierwsze sześć tygodni choroby? A co będzie dalej? Czy może ubiegać się o zasiłek chorobowy? Ponadto chciałbym się dowiedzieć, czy pracodawca musi zachować dla niej to stanowisko pracy. Pozdrowienia, Grit74

Re: Przedłużenie wypłaty wynagrodzenia w przypadku choroby pracownika na umowie krótkoterminowej.

Napisany przez Moneyman
Witaj Grit, nie do końca mój obszar specjalizacji, ale mam do czynienia z umowami o pracę i ponieważ nie dostałeś jeszcze odpowiedzi, spróbuję pomóc: Pierwszym punktem odniesienia może być umowa o pracę twojej koleżanki, ponieważ często (nawet w przypadku umów o pracę na pół etatu) zawierają one odpowiednie klauzule. Ogólnie obowiązuje (jak dla wszystkich pracowników), że twoja koleżanka musi być zatrudniona w firmie przez 4 tygodnie. Poza tym osoba zatrudniona na pół etatu ma takie same prawa do wynagrodzenia jak osoba zatrudniona na pełny etat. Innymi słowy: jeśli spełniony jest powyższy warunek, twoja koleżanka ma prawo do otrzymania wynagrodzenia. Jest to ustawowo określone dla wszystkich pracowników! Inaczej jest w przypadku zasiłku chorobowego, o czym dowiedziałem się na przykładzie jednego przypadku z mojej praktyki zawodowej. Po okresie ustawowego wynagrodzenia nie przysługuje zasiłek chorobowy! Ponieważ nie lubię spekulować, nie mogę odpowiedzieć na pytanie, czy pracodawca twojej koleżanki musi jej utrzymać posadę, ponieważ w mojej pracy nie mam z tym bezpośrednio do czynienia. Mam nadzieję, że mogłem pomóc. Z poważaniem, Moneyman

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata