Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odpowiednie zabezpieczenie emerytalne w drugiej połowie życia

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Szczerze mówiąc, jestem trochę zdezorientowany i mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Ja sam mam szczęście, że przez mojego pracodawcę mogę zbudować oszczędności emerytalne. Moja żona pracuje dla małego prywatnego pracodawcy w sektorze społecznym. Tam w zasadzie nie ma niczego. Dlatego doradczyni finansowa z jej banku zaleciła jej założenie umowy Riester. Moja żona ma jednak już 45 lat. Czy w takim przypadku ma jeszcze sens zawieranie tego typu umów emerytalnych? Przecież wtedy jest niewiele do zyskania. Jaka jest opinia ekspertów w tej sprawie? Majestix

Re: Odpowiednie zabezpieczenie emerytalne w drugiej połowie życia

Napisany przez MaklerHH
Odpowiedź! Ogólnie rzecz biorąc, dla Pani również powinna istnieć możliwość budowy przedsiębiorczej emerytury (BAV). Jednakże może to nastąpić w formie konwersji wynagrodzenia brutto. Czy to ma sens, czy nie, zależy jak zwykle od sytuacji osobistej i nie można tego ogólnie ustalić. Im wyższe obecne obciążenie podatkowe, tym bardziej opłacalne jest BAV. Riester jest sam w sobie ani dobry, ani zły i w porównaniu z innymi umowami niekoniecznie wypada gorzej. Tutaj również zasada jest taka, im więcej miesięcznie oszczędzisz, tym więcej ostatecznie uzyskasz. Jeśli masz dzieci w gospodarstwie domowym, wówczas umowa Riester może być znacznie bardziej sensowna niż BAV. Przy około 20 latach do czasu emerytury widzę u Pana wiele potencjału, daleko jeszcze do utraty szans. Muszą oczywiście być znacznie wyższe miesięczne oszczędności niż w przypadku 30-latka. Pozdrowienia z Hamburga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata