Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Ile naprawdę zostaje mi netto z brutto?

Napisany przez kisu
Cześć wszystkim! 01.02 rozpoczynam stałą pracę po studiach. Dotychczas nigdy prawdziwie nie zarabiałem pieniędzy i jestem nowicjuszem w tej kwestii. Dotychczas zawsze uważałem, że w klasie podatkowej 1 płaci się około 48% składek. Teraz korzystałem z wielu kalkulatorów wynagrodzeń w internecie i wszystkie pokazują ten sam wynik, co bardzo mnie zaskoczyło. Przy wynagrodzeniu brutto 3000 euro wszędzie mówią mi, że otrzymam netto 1879,16 euro, co odpowiada ogólnej stawce opodatkowania 37,4%.... Czy to jest poprawne? Jak wspomniałem, jestem w klasie podatkowej 1, nie podlegam obowiązkowi płacenia podatku kościelnego, mam ubezpieczenie zdrowotne zgodne z prawem i nie mam dzieci. Będę wdzięczny za Waszą pomoc!

Napisany przez 2Escorpio
spójrz tutaj Brutto-Netto-Kalkulator: Co zostaje z pensji w 2010 roku - Kalkulator wynagrodzeń - FOCUS Online

Napisany przez ADMCI4
Jak wspomniałem, korzystałem z różnych kalkulatorów wynagrodzeń online. Ten jest jednym z nich. Wszystkie podały ten sam wynik, co mnie zaskoczyło swoją wysokością. Dlatego chciałem się od was dowiedzieć, czy istnieją dodatkowe czynniki, które mogłyby nie zostać uwzględnione w tych kalkulatorach.... Dziękuję

Napisany przez cstahl
Mam około 43% potrąceń, tak jak ty.

Napisany przez phlippi
Cześć, w klasie podatkowej I niestety masz bardzo wysokie potrącenia. Czy słyszałeś już o pracowniczym planie emerytalnym? Pracodawca musi Cię o tym poinformować. Dzięki temu planowi emerytalnemu masz możliwość przekazywania części wynagrodzenia brutto do umowy emerytalnej. W rezultacie dochód brutto jest obniżany, a ty płacisz składki tylko od obniżonej kwoty. Twojemu pracodawcy pozwala to również zaoszczędzić 20,5% kosztów poza pensją. Na przykład, jeśli przekazujesz 100 € ze swojego wynagrodzenia brutto, to oznacza to tylko około 50 € mniej netto. Jeśli zaczynasz wczesniej, będziesz miał solidną poduszkę na przyszłość. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania? Chętnie odpowiem w każdej chwili.

Napisany przez Finanzmaus
Z pensji brutto są odliczane: Podatek dochodowy (wysokość zależy od indywidualnej stawki podatkowej) Opłata solidarnościowa 5,5% Podatek kościelny (dla Ciebie nieistotny) Składka na ubezpieczenie zdrowotne (chyba 7,9%) Składka na ubezpieczenie od bezrobocia 1,4% Składka na ubezpieczenie pielęgnacyjne 0,975% Dodatkowa składka na ubezpieczenie pielęgnacyjne dla osób bezdzietnych powyżej 32 roku życia 0,25% Składka na ubezpieczenie emerytalne 9,95% Jeśli żadne dane się nie zmieniły, możesz więc samodzielnie to obliczyć. Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli nie mieszkasz akurat w Saksonii, to przy zarobku brutto w wysokości 3000 € otrzymasz 1879 € netto. Zostanie odliczone 506,76 € podatku, a 614,25 € przeznaczone na składki społeczne (ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie na wypadek bezrobocia, ubezpieczenie pielęgnacyjne). Podwyższona stawka składki pielęgnacyjnej dla osób bezdzietnych obowiązuje od ukończenia 23. roku życia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata