Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Upiększyć, nadmieniać.

Napisany przez Sonnenbrand
Cześć wszystkim, po zakupie mieszkania na wynajem natychmiast przeprowadziłem kilka obliczeń dotyczących rzeczywistych kosztów, aby uspokoić moje sumienie. Teraz mój kolega powiedział, że nie wolno tak robić (tak jak ja zrobiłem). Teraz moje pytanie do was wszystkich, czy coś sobie wmawiam, czy to tak właśnie pasuje. Ostatecznie stworzyłem trzy scenariusze. 1. Wszystkie koszty w ciągu 10 lat (cena mieszkania na wynajem, koszty nabycia, remont, koszty kredytu, koszty utrzymania) to suma, którą zapłacę za nieruchomość. Przykład: 200 000. 2. Od tych kosztów odliczam fikcyjne czynsze z porównywalnej nieruchomości przez 10 lat (bez uwzględniania podwyżek czynszu). Przykład: 50 000. 3. Oznacza to, że po 10 latach zapłaciłem łącznie albo 50 000 czynszu, albo 200 000 za mieszkanie na wynajem. Jeśli więc sprzedałbym mieszkanie za 150 000, miałbym tylko stratę w wysokości czynszu (bez uwzględnienia inflacji). To byłby najgorszy scenariusz. 4. Gdyby cena sprzedaży wynosiła 200 000, odzyskałbym moje zainwestowane kapitał bez odsetek i zaoszczędził 50 000 na czynszach. To scenariusz neutralny do złego. 5. Najlepszy scenariusz to, gdybym otrzymał około 222 000 €. Wtedy odzyskałbym moje 150 000 kapitału własnego (czego tak naprawdę nie mam w pierwszym roku) z około 4% zyskiem rocznym przez 10 lat. Czy popełniłem błąd w myśleniu? Dziękuję za Wasze komentarze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata