Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Legalne opóźnienia w księgowaniu w bankach i kasach oszczędnościowych

Napisany przez ADMCI4
Mam zauważone, że przy księgowaniu wpłat na moim koncie bieżącym data transakcji jest często raportowana bardzo późno. Od nadawcy dowiedziałem się, że przelew został dokonany znacznie wcześniej. Natomiast obciążenia mojego konta zazwyczaj odbywają się bardzo punktualnie. Chciałbym wiedzieć, dlaczego tak się dzieje i czy tego rodzaju opóźnienia w księgowaniu są dopuszczalne przez bank. Czy się mylę, czy te praktyki nie zostały zakazane bankom kilka lat temu? Przecież w przypadku obciążeń i wpłat należy stosować takie same warunki. Czy ktoś ma na ten temat jakieś informacje?

Napisany przez Doso
Uznanie należy dokonać w ciągu 3 dni roboczych bankowych. Dni robocze bankowe to poniedziałek - piątek, bez świąt. W przyszłych latach zostanie to skrócone do jednego dnia w ramach obszaru SEPA.

Napisany przez Info-Kai
Propilio2010 pisze: Czy się mylę, czy bankom nie zostało to zakazane lata temu? Przecież w przypadku obciążeń i wpłat należy uwzględnić te same warunki. Czy ktoś się na tym zna?
Cześć, to wynika z drogi rozliczeniowej, jeśli przelew nie jest w ramach tej samej banku. Przy przelewie z Banku A do Banku B wykorzystywany jest system usługodawców. Bank A nie może po prostu teleportować pieniędzy, jak chłopaki z Enterprisy. Bardzo uproszczone wyjaśnienie wygląda tak: Bank A księguje środki z twojego konta i na konto usługodawcy. W tym momencie pieniądze znikają z twojego konta, ale jeszcze nie są dostępne u odbiorcy. Czas trwania tego stanu zależy od powiązań między poszczególnymi bankami i usługodawcami. Istotne jest także, czy oba banki korzystają z tego samego usługodawcy, czy trzeba korzystać z różnych. W zależności od tego realizacja przelewu może zająć trochę czasu. Na koniec odpowiedni usługodawca z Banku B księguje środki na swoim koncie i na koncie odbiorcy w Banku B. Może też wystąpić opóźnienie, jeśli bank jest zaangażowany w skomplikowane struktury, jak ma to miejsce w przypadku banków spółdzielczych i banków oszczędnościowych. Oczywiście nie mogę wykluczyć, że istnieje pokusa, aby na pewnym etapie, gdzie zbiera się dużo pieniędzy z przelewów, pozwolić im poleżeć i pracować przez kilka godzin. Jednak główne opóźnienia prawdopodobnie wynikają z zawiłych dróg rozliczeniowych. Pozdrowienia, Kai

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata