Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Największy spadek kursów giełdowych od 3 lat.

Napisany przez Karat
Wczoraj amerykańskie giełdy odnotowały największą korektę cenową od ponad 3 lat. Czy to tylko przejściowe zjawisko czy początek tymczasowego końca! Czy już w poniedziałek należy zacząć zbierać upadłe anioły? Trudne pytanie. Myślę, że warto obserwować sytuację. Historia pokazała jednak, że załamania cen zawsze były również największymi szansami. Ale potrzeba nerwów. Karat

Napisany przez richard100
Cześć Karat, Nie zaliczam się do inwestorów, którzy zawsze twierdzą, że dokładnie wiedzą, jak sytuacja na giełdach będzie się rozwijać. Im dłużej jest się aktywnym na parkiecie, tym bardziej skromnym się staje. :lol: Dzisiaj rano przeczytałem ten artykuł w FuW. Myślę, że zawiera wiele trafnych uwag. Pozdrowienia Rich Drogi Inwestorze Często zarzuca się mediom, że mają skłonność do przesadzania, przedstawiania wiadomości w sensacyjny sposób i nierzetelnego traktowania faktów dla szybkiego nagłówka. Ta krytyka może być surowa, ale czasami jest uzasadniona. Powtarzające się błędy w relacjonowaniu informacji przez niektóre media sprawiają, że te uprzedzenia utrzymują się. Wyraźnie często dochodzi do błędów w relacjonowaniu informacji na temat giełd. Brakuje krytyki wobec prasy finansowej, która w interesujących i mniej ekscytujących czasach informuje zrównoważenie o rynkach finansowych. Jednak gdyby poświęcili uwagę giełdom tylko wtedy, gdy według nich dzieje się coś nadzwyczajnego (czyli niepożądanego), sytuacja staje się delikatna: sensacyjne doniesienia mogą wywołać nierozważne (błędne) działania mało poinformowanych inwestorów. Upadek ku przepaści Najlepszym przykładem na to, jak nie należy tego robić, były początkiem tygodnia relacje na temat zdecydowanie nadprzeciętnych spadków na giełdzie w Japonii (por. str. 31). Wybór słów był czasami drastyczny. Mówiono o "zawaleniu się" i "spadku" kursów, o "czarnym dniu" na giełdach, "spadku" indeksu Nikkei i "panikowych sprzedażach" w amerykańskich technologicznych tytułach. Gdyby w wtorek główne wydanie "Tagesschau" szwajcarskiej telewizji oraz program "Zehn vor zehn" zajęły się szczegółowo i na żywo relacjonowały z "krachu na giełdzie w Tokio", pewnie wielu ludzi zaniepokoiło. To, że sytuacja już się dzień później ustabilizowała, nie było warte dla twórców telewizyjnych uwagi - dobre wieści nie są sensacją. Warto byłoby, aby dobór słów okazjonalnych komentatorów giełdowych był bardziej staranny. "Spadek", "upadek" i "zawalenie" są odpowiednie, gdy akcje lub indeks tracą 10% swojej wartości w ciągu godzin. "Leksykalny" był we wtorek tytuł w szwajcarskim teletekście: "Nikkei spada z powodu skandalu z Livedoor ku przepaści". Normalne zachowanie giełd Czy takie spadki, jakie widzieliśmy na początku tygodnia w Tokio i w niektórych amerykańskich spółkach technologicznych (por. str. 15), są nadzwyczajne, czy inwestorzy akcji muszą mieć do czynienia z takimi wahaniami kursów? Czy krótkoterminowe straty 7% (Nikkei) lub 10% (Intel) powinny wzbudzać niepokój, czy wręcz być zapowiedzią nadchodzącej dużej korekty giełdowej? Nie, nie ma powodów do niepokoju, a tym bardziej nie ma potrzeby teraz zmieniać alokacji aktywów, składu majątku. Giełdy zachowują się w tych dniach jak z podręcznika, zupełnie normalnie. Po bardzo dobrym 2005 roku i obiecującym początku nowego roku, były spodziewane straty w niektórych spółkach i branżach w każdej chwili. Większość inwestorów była tego świadoma, ale chcieli być jak najdłużej obecni na rynku, jednocześnie nie chcąc przegapić momentu wyjścia. Powodem do zrealizowania zysków giełdowych w ostatnich dniach były zbyt duże zyski lub obroty, które nie spełniły (zbyt) wysokich oczekiwań, zachowawcze prognozy zarządzania na przyszłość, rosnące ceny ropy, nowe groźby terroryzmu - lista może być dłuższa. Giełdy zareagowały na wzrost cen energii, na wyniki finansowe firm. Jednak realizacja zysków i sprzedaże z obawą zostały na giełdach łatwo wchłonięte. Na niższym poziomie kursów (i ponownie realistycznej wycenie) znaleźli się od razu nabywcy. Dotąd ceny akcji nie spadły "ku przepaści", nawet tam, gdzie oczekiwania zysku zostały znacząco obniżone. Wszystko to wskazuje - i świadomie się powtarzam - na nadal zdrową kondycję rynków akcji. Straty, nawet większe, są częścią codzienności inwestowania w akcje. Kto nie umie się pogodzić z tym, że akcje tracą przez noc trzy, cztery, pięć procent swojej wartości, inwestuje w niewłaściwy instrument. Fundusze rynku pieniężnego lub obligacje skarbowe nie powodują bezsenności. W numerze z 17 grudnia 2005 roku napisałem, że 2006 rok będzie całkowicie normalnym rokiem na giełdzie, który ostatecznie nas ponownie miło zaskoczy. To wcale nie oznacza, że 2006 będziemy wolni od strat. Być może będziemy mieli do czynienia z korektami, które potrwają dłużej niż zazwyczaj i wywołają wśród inwestorów lęk i przerażenie. Wielu już zapomniało: Nawet w super 2005 roku inwestorzy wielokrotnie byli wystawiani na próbę. Kto wtedy sprzedał akcje lub radykalnie obniżył ich udział, potem miał gorzej. 2006 będzie wymagać od nas jeszcze większej siły nerwów. W fazach wzrostu zrealizować selektywnie zyski, a spadki cen wykorzystać do ponownego wejścia, będzie właściwym postępowaniem dla elastycznych inwestorów.

Napisany przez Dany1
Karat pisze: Wczoraj amerykańskie giełdy zanotowały największą korektę cenową od ponad 3 lat. Czy to tylko chwilowy blask, czy początek przyszłego końca? Czy powinno się już w poniedziałek rozpocząć zbieranie upadłych aniołów? Trudne pytanie. Myślę, że lepiej być czujnym. Jednak w przeszłości już było widać, że załamania cenowe to również zawsze największe szanse. Ale aby skorzystać, trzeba mieć nerwy ze stali. Karat
Cześć Karat zawsze warto zachować spokój, być może zerknąć na wykresy... Sprawdź, gdzie znajdowały się amerykańskie giełdy 3 miesiące temu, a gdzie są teraz po wczorajszych niewielkich spadkach. Przy okazji, nie warto traktować serio nagłówków finansowych w gazetach i w telewizji. Nie mam nic do pani Fassbind i innych, ale za każdym razem gotuję się ze złości, słysząc te brednie... według zasady zawsze wiedzieliśmy wszystko z wyprzedzeniem. to wszystko bzdura

Napisany przez ADMCI4
Ja, nie chcę powtarzać tego ciągle od nowa, dlatego tutaj po raz ostatni. Zmiana w Fed była w ciągu kolejnych 3-4 miesięcy zawsze dużym obciążeniem dla giełd. Dlatego do końca maja nie będę trzymał akcji w portfelu. Być może czasem będę uczestniczyć w małych transakcjach opcjami, ale również tylko z niewielką ilością pieniędzy. Poza zmianą w Fed, obecnie sytuacja w USA jest prawdopodobnie dla nas wszystkich trudna do właściwej interpretacji. Codziennie słychać najróżniejsze informacje dotyczące inflacji, cen nieruchomości, oszczędności itp. Albo Fed fałszuje wszystkie statystyki według własnego uznania, albo sami nie wiedzą, co jest prawdą. To oczywiście skutkuje tym, że niewłaściwe podejście Fedu może wywołać fatalne reakcje łańcuchowe. Niestety, Ben Helicopter ma tendencję do dramatyzowania sytuacji narodowej w mediach. Nadchodzące miesiące z pewnością będą emocjonujące.

Napisany przez Karat
Według statystyk (od 1920 roku) luty i marzec są teraz miesiącami o najgorszej wydajności, poza majem, wrześniem i październikiem, które statystycznie były jeszcze gorsze. Czy spadki kursów z ostatnich dni to tylko przystawka do tego, co jeszcze ma nadejść, czy też aktualność w tym roku pokona statystykę? Ranking najlepszych miesięcy na giełdzie (średnio od 1920 roku): 1. Lipiec i grudzień 3. Kwiecień 4. Sierpień 5. Styczeń 6. Listopad 7. Czerwiec 8. Marzec 9. Październik 10. Luty 11. Maj 12. Wrzesień Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć karat, Ktoś kiedyś powiedział: Luty to szczególnie dobry miesiąc na giełdzie; tak samo jak styczeń, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, ... :roll: Pozdrawiam Quiz

Napisany przez richard100
Czym zajmuje się Ameryka? Pozdrowienia Rich

Napisany przez webmaster
Karat pisze: Lt. Statistik (seit 1920) folgen nun mit Februar und März die 2 Monate mit der schlechtesten Performance, ausser Mai, September und Oktober die statistisch gesehen im Durchschnitt noch schleter waren. Waren die Kursrückgänge der letzten Tage nur der Vorgeschmack von dem was noch kommt, oder wird in diesem Jahr die Aktualität die Statistik schlagen? Rangliste der besten Börsenmonate (Durchschnitt seit 1920) 1. Juli und Dezember 3. April 4. August 5. Januar 6. November 7. Juni 8. März 9. Oktober 10. Februar 11. Mai 12. September Karat
... unter Martkanalysen Historic Index ist dies auch in graphischer Form ersichtlich. Salamander

Napisany przez Karat
Upadłe Anioły spadają po wypoczynku po styczniowym dołku, a przed nami stoi bardziej nieudany miesiąc (Czerwiec) pod względem wyników. Czy powinniśmy powoli kupować, czy lepiej zostawić pieniądze na koncie? Pod hasłem Spadki kursów zawsze są najlepszymi szansami na wejście zainwestowałem 98% w General Electric i 3 Leu Barrier. Barierki przyniosą około 12% zysku z odsetek i wzrostu kursu w ciągu roku. Jednak nie mogą wystąpić dwucyfrowe straty, ani kursy nie mogą być o 10% wyższe za rok. Jeśli nie, to nic się nie stanie. Po prostu przejmę kilka Bluechipów. Karat

Napisany przez Karat
W ostatnich dniach po spadkach kursów zebrałem następujące pewne wartości. General Electric Credit Suisse Royal Dutch Zürich ABB Holcim 2. Tranche Coeur dAlene 2. Tranche Amex Gold Bugs (HUI) Oprócz Coeur dAlene i Gold Bugs, wszystko bardzo blisko najniższego poziomu. Teraz oczywiście pojawia się pytanie, czy w tych dniach osiągnęliśmy już najniższy punkt, czy może kursy będą kontynuować spadek. Patrząc na nastroje, sądzę, że może dojść jeszcze do dalszego spadku. Po prostu nadal jest zbyt wiele optymistycznych głosów i zbyt wielu ludzi wierzy, że już teraz sytuacja zacznie się poprawiać. Jednak historia pokazuje, że przy takich nastrojach zazwyczaj zdarza się kolejny spadek. Uważam, że może (musi) dojść do korekty w dół o 3% - 5%, zanim ostatni tchórze wycofają się ze spółek. Wtedy nadejdzie odpowiedni moment, aby ceny mogły się odbić od stabilnej bazy i zacząć ponownie rosnąć. Dodatkowo, statystycznie lipiec jest jednym z najlepszych miesięcy na giełdzie. Cieszmy się więc nadchodzącym latem i przygotujmy się na umieszczenie kilku zwycięskich koni na stajni podczas kolejnej niewielkiej korekty. Karat

Napisany przez ManfredBali
Karat pisze: Po ostatnich spadkach kursów w ostatnich dniach zbierałem następujące bezpieczne wartości. General Electic Credit Suisse Royal Dutch Zurich ABB Holcim 2. Tranche Coeur dAlene 2. Tranche Amex Gold Bugs (HUI) Poza Coeur dAlene i Gold Bugs, wszystko jest bardzo blisko dolnego poziomu. Teraz oczywiście pojawia się pytanie, czy osiągnęliśmy już najniższy poziom w tych dniach, czy też kursy nadal będą spadać. Patrząc na nastroje, powiedziałbym, że może jeszcze spaść. Po prostu jest jeszcze zbyt wiele optymistycznych opinii i zbyt wielu ludzi wierzy, że sytuacja już się odwraca. Jednak historia pokazuje, że przy takim nastroju zawsze dzieje się jeszcze coś w dół. Myślę, że może (musi) jeszcze nastąpić korekta w dół o 3% - 5%, zanim ostatni tchórze zdecydują się na wyjście. Wtedy nadejdzie odpowiedni moment, aby kursy mogły ponownie skierować się w górę z solidnej bazy. Statystycznie lipiec jest jednym z najlepszych miesięcy na giełdzie. Więc cieszymy się na lato i umieszczamy kilka wybranych koni w stajni podczas następnej małej korekty. Karat
Cześć Karat, Moje osobiste zdanie: Nie rozumiem firmy GE. są +6,36% od najniższego poziomu w tym roku i tylko -7,73% od najwyższego poziomu w tym roku. Więc takie trochę po środku. Według Yahoo: EPS: 1,58 Dywidenda: tylko 2,90% Cena docelowa średnia: 40,64 (aktualna cena 34,26) Porównaj! Nadal (niestety) mam GE w moim portfelu. Po prawie roku dla mnie wynoszą -0,6%. Absolutnie martwe pieniądze. Jeśli jeszcze raz osiągną legendarny poziom +7%, zostaną z niego wyrzuceni. Jedyna pozytywna cecha, gdy wszystkie tytuły spadały, GE się utrzymało (od 15.05. tylko straciło -0,41%). Nie nazwałbym tego korzystną okazją. **** Jeśli faktycznie liczyłbyś jeszcze raz na kolejne spadki o 3-5% (też tego nie wykluczam), to w przypadku wyższych lotów takich jak ABB miałoby to znacznie większe znaczenie! 10-15% ? Będzie to trwało dłużej do osiągnięcia zysku. Spadek od 15.05: -15,38% (według mojego portfela). Ale nadal jest to +87,5% od najniższego poziomu w tym roku. Masz dobre nerwy? **** Credit Suisse: dobra gra w pokera. Tutaj również dużo nabyłem. Powód: IPO Winterthur w czerwcu? Zła wiadomość, np. przełożenie, byłoby złe. Po IPO sprzedam ponownie część, ponieważ nie uważam CS za tak wyjątkowego w porównaniu do innych banków. **** Zurich jest w porządku. (-18,96%) od najwyższego poziomu w tym roku. **** Również Logitech wpadł w poślizg. Tutaj wszedłem za wcześnie i mam obecnie -7,29%, ale to mnie nie martwi. **** Mam kilka akcji RD z sympatii. Dobry zakres, dobry zwrot z inwestycji. Alternatywą WL (którą mam) byłaby Pargesa. Posiadają SUEZ, TOTAL, Bertelsmann, itp. Aktualny problem: Bertelmann wciąż się wahaj publicznie, ale są oznaki rozluźnienia. Zobacz aktualne komunikaty. To bardzo pomogłoby cenom. Mam jeszcze jedno uzupełnienie: Jeśli wierzysz w wzrost cen złota, interesująca jest również Anglo-American (AAUK). Mam to. W tej chwili rośnie o +2,82% (ale to jeszcze niewiele znaczy. Najwyższy poziom w tym roku wynosił 24,39, 11.5. (obecnie 19.3). Bardzo zmienny.

Napisany przez Mustang98
Również mam GE w PF. Szwajcarski papier bardzo ucierpiał z powodu dolara (-10%). Pozostawiam go, kwartalna dywidenda nie jest zła. Ponadto prognozy zysków wzrostu o 15% zostały potwierdzone. W przypadku ropy naftowej mam BP od 2 lat, uzyskuję dobrą stopę zwrotu, a dywidendę otrzymuję w formie akcji. W zeszłym roku było to około 4%. Absolutnie martwy kapitał to dla mnie RUKN, który ma duże straty, pozostawiam go. W tej chwili absolutnym hitem jest GM. Kupiłem go za 19 dolarów, okazja (oby)! ?

Napisany przez 2cybercrash
Nie myliłem się, oni znów mocno atakują. Wykresy pokazują liczne spadki o około 10-15%, wzrost o 2.5-3.5%. Czy musi jeszcze dalej spaść? Do terminu czerwca lub w szybkim tempie. Firma Dell zgłasza aktywność w Chinach i kurs utrzymuje się na poziomie 25$ w środku ataków. Dolar powinien być wysoko, ale nie został. Cena ropy powinna być wysoka, ale rośnie bardzo powoli. Wraz z osłabieniem dolara metale i surowce trzymają się bardzo mocno. Przynajmniej przez 2 do 3 godzin?

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Z nowym osłabieniem dolara metale i surowce stają mu naprzeciw. Przynajmniej na 2 do 3 godzin?
Powinno to trwać trochę dłużej niż 3 godziny Złoto utrzymuje się od 5000 lat wobec różnych papierowych walut, których przeciętna żywotność wynosi około 30 lat. (dolar jest obecnie czystą walutą papierową od 1971 roku. Więc w tym roku kończy 35 lat i wkrótce powinien być gotowy do zbiórki makulatury). :twisted:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata