Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ochrona przed ubóstwem w starości po rozstaniu.

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Martwię się nieco, gdy myślę o mojej sytuacji finansowej na starość. Razem z moją żoną posiadaliśmy Dom, który jednak sprzedaliśmy po naszym rozstaniu. Większość uzyskanej kwoty poszła na spłatę kredytu. Ponieważ moja żona zawsze zarabiała więcej, nie zaoszczędziłem dużo. Mam teraz 48 lat i chcę koniecznie zrobić coś na starość. Jak najlepiej mogę teraz zadbać o przyszłość? Z poważaniem, Tribito

Napisany przez MaklerHH
Cześć Panie Tribito, Obecnie istnieje wiele różnych modeli zabezpieczenia emerytalnego. Który z nich jest dla Ciebie odpowiedni, zależy przede wszystkim od Twojej indywidualnej sytuacji. Jeśli jesteś samozatrudniony, to systemy Riester i pracownicze plany emerytalne (wyjątek stanowi osoba wspólnika/dyrektora spółki z o.o.) odpadają. Jako pracownik, masz duży wybór, ponieważ możesz wybierać spośród wszystkich 4 modeli. Twoja sytuacja podatkowa oraz skłonność do ryzyka również są ważne przy podejmowaniu decyzji. Skonsultuj się z ekspertem (np. brokerem ubezpieczeniowym) w swojej okolicy, to jest temat na 2 lub więcej spotkań doradczych po 2 godziny. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Pośrednik ubezpieczeniowy niezależny? Mały żart

Napisany przez MaklerHH
Szybkie spojrzenie do rejestru pośredników może zdziałać cuda... Rejestr Agentów Ubezpieczeniowych Istnieje zdecydowany powód, dla którego nie każdy pośrednik może nazywać się również maklerem...

Napisany przez Gerd
Nie mówiłem nic złego o pośrednikach. W Niemczech nikt nie może działać bez wpisu do rejestru handlowego. Gdzie jednak w rejestrze handlowym jest napisane o niezależności?

Napisany przez MaklerHH
Nie mam nic przeciwko pośrednikom ani innym agentom na rynku. Nie znajdziesz mnie w rejestrze handlowym, ale możesz znaleźć mnie w rejestrze pośredników ubezpieczeniowych. Jest tam również informacja na temat rozgraniczenia między pośrednikiem a agentem ubezpieczeniowym, oto link: https://www.vermittlerregister.info/d...0Erlaubnis.pdf Strona 2 i 3 w formacie PDF, mam nadzieję, że mogłem pomóc i odpowiedzieć na pytanie. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Dziękuję za wskazówkę. Nie wiedziałbym o tym. • Pośrednik ubezpieczeniowy Pośrednikiem ubezpieczeniowym jest osoba, która zawodowo pośredniczy lub zawiera umowy ubezpieczenia w imieniu swojego zleceniodawcy (ubezpieczającego) bez upoważnienia od firmy ubezpieczeniowej lub przedstawiciela firmy ubezpieczeniowej. Pośrednik ubezpieczeniowy stoi więc po stronie klienta jako jego pełnomocnik i obrońca interesów w relacji do firmy ubezpieczeniowej. Również agent handlowy pośrednika ubezpieczeniowego jest pośrednikiem ubezpieczeniowym w relacji do klienta. Pośrednikiem ubezpieczeniowym jest także osoba, która wobec ubezpieczającego daje do zrozumienia, że jest pośrednikiem ubezpieczeniowym. Ostatnie zdanie jest interesujące! Oczywiście istotny jest też 34c na tle 34d. Jednak wymaga innych kwalifikacji.

Napisany przez MaklerHH
Proszę bardzo! Zawód maklera ubezpieczeniowego został w ostatnich latach wyraźnie odróżniony od innych pośredników poprzez różne wyroki sądowe. Jeśli chodzi o odpowiedzialność wobec klienta, jest ona znacznie szersza niż w przypadku agenta ubezpieczeniowego, gdzie klient z reguły musi skontaktować się bezpośrednio z ubezpieczycielem (przejęcie odpowiedzialności). Dlatego makler ubezpieczeniowy musi również wykupić ubezpieczenie odpowiedzialności majątkowej, co wiąże się także z dodatkowymi kosztami. Osoba podająca się za maklera ubezpieczeniowego zwiększa swoją odpowiedzialność wobec klienta znacznie, nie mając jednak odpowiedniego zabezpieczenia ubezpieczeniowego ze strony ubezpieczyciela, chyba że zakupiło takie ubezpieczenie jak makler ubezpieczeniowy (co jest raczej mało prawdopodobne z uwagi na koszty). W rezultacie niektórzy pośrednicy na rynku narażają się na problemy związane z odpowiedzialnością, o których być może nawet nie zdają sobie sprawy, co w najgorszym przypadku może doprowadzić do upadku prywatnego dla tych osób. W niektórych obszarach uważam, że kombinacja licencji 34d i 34c jest konieczna, jeśli chce się naprawdę kompleksowo doradzać klientom finansowo. Istotna wiedza z zakresu 34c jest na przykład konieczna przy produktach związanych z funduszami, aby uniknąć błędnej porady. Na przykład czysty pośrednik ubezpieczeniowy 34d nie może pośredniczyć w planie oszczędnościowym na rzecz emerytury Riester, ponieważ do tego konieczne jest zezwolenie zgodnie z 34c.

Napisany przez Gerd
Cześć Błąd w ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej polega na tym, że firma na początku może pokryć koszty w skrajnym przypadku (niewłaściwa porada), ale potem odzyskuje pieniądze od agenta ubezpieczeniowego. O ile mi wiadomo, zawarcie ubezpieczenia odpowiedzialności majątkowej nie jest obowiązkowe. Chętnie się więc pouczę. Mogę sobie wyobrazić, że wielu maklerów nie docenia ryzyka lub nie zdaje sobie z niego sprawy i dlatego ten istotny punkt, także z powodów finansowych, nie został wyjaśniony. Ofiarą jest klient.

Napisany przez MaklerHH
Cóż, o ile agent wie o tym, że jest agentem, nie powinno to być problemem, ponieważ bez odpowiedniego ubezpieczenia nie jest możliwe wpisanie do rejestru pośredników jako agenta. Jest to więc obowiązkowe, o ile mamy do czynienia z agentem. Problematyczne staje się w odcieniach szarości między ubezpieczycielem związanym i agentem lub przedstawicielem, gdzie często ubezpieczenie przewiduje odpowiedzialność. Nie widzę problemu w przypadku wyłączności, ale widzę go w przypadku agentów wielokrotnych, którzy pracują dla 2 lub 3 ubezpieczycieli, co dla klienta nie jest od razu łatwe do zrozumienia, kto odpowiada za co. Rejestr pośredników daje więc konsumentowi możliwość szybkiego zapoznania się ze statusem pośrednika, a następnie zadawania konkretnych pytań podczas rozmowy, kto w jakiej konfiguracji podejmuje jakie ryzyko wobec poszczególnych ubezpieczycieli. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
O.K. Problem polega na tym, że klienci zazwyczaj nie mają pojęcia o tych ustawowych ramach.

Napisany przez MaklerHH
To prawda, niestety także w wielu innych dziedzinach. Tutaj jest coś aktualnego na temat wydawania się za pośrednika #sl# agenta ubezpieczeniowego: VersicherungsJournal Deutschland - Kiedy agent ubezpieczeniowy występuje jak makler Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
O.K. To jest naprawdę poważne. Każdy zostanie pociągnięty do odpowiedzialności, jeśli nie będzie się dalej interesować odrzuceniem wniosku. Po prostu trzeba będzie przyznać, że ubezpieczyciel odrzucił. To chyba da się znieść.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata