Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: ETW - Finansowanie z około 50% kapitału własnego.

Napisany przez Plutos
Cześć! Z zainteresowaniem czytam w tym forum i cieszę się z wielu konstruktywnych i kompetentnych odpowiedzi. Dlatego chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc do tutaj obecnych ekspertów. W związku z tym, konkretne oferty są oczywiście mile widziane, jeśli są niezobowiązujące i bezpłatne. Po pierwsze, chciałbym się przedstawić: Mam 29 lat i jestem samozatrudnionym przedsiębiorcą w firmie, w której odbyłem moje szkolenie i którą prowadzę z sukcesem od 5 lat. Chciałbym w tym roku jesienią/zimą nabyć mieszkanie własnościowe. Być może nawet wcześniej. Planowane jest zakup obiektu w przedziale finansowym od 120.000 do 140.000 €. Posiadany kapitał własny wynosi 65.000 €. Żadne dodatkowe oszczędności, takie jak np. plan oszczędnościowy, nie są dostępne. Chciałbym spłacić kredyt możliwie szybko, ale przede wszystkim w sposób rozsądny. Czytając o kredycie z pełną spłatą kapitału, zauważyłem, że zazwyczaj nie są możliwe dodatkowe spłaty ani jeśli tak, to przy gorszych warunkach. Biorąc pod uwagę, że jako osoba samozatrudniona nie mam stałego dochodu, ten aspekt nie może być lekceważony, ponieważ dochodzi do zmiany dostępnych środków finansowych. Ogólnie można zakładać, że około 800,00 € miesięcznie jest dostępne do dyspozycji. Czasami więcej. Dlatego dodatkowe spłaty są również interesujące. Wykonałem sprawdzenie stóp kredytowych w interhyp, wprowadzając następujące dane: kredyt: 65.000 € Okres kredytu: 10 lat Spłata: pełna Wynik: 3,81% nominalnie / 3,88% efektywnie = Miesięczna rata kredytu w wysokości 652,71 € (Konkretne obliczenia dla nieruchomości o wartości około 115.000 €, co razem z wszystkimi dodatkowymi kosztami wyniosłoby prawie 130.000 €.) W obecnej sytuacji finansowej byłoby to dość ryzykowne obliczenie, ponieważ istnieją dodatkowe koszty, takie jak opłaty za mieszkanie i wymagane ubezpieczenia, ale prawdopodobnie możliwe do wykonania. Uważam, że jako osoba samozatrudniona, należy podchodzić do tego bardziej krytycznie niż osoba zatrudniona, w związku z demonstracyjnym oddziaływaniem kryzysu gospodarczego na bezpieczeństwo rynku pracy i ciągłą redukcją miejsc pracy praktycznie w każdym przedsiębiorstwie. Muszę przyznać, że zauważam, że interesowałem się już praktycznie wszystkim, oprócz niezbędnych ubezpieczeń i ich kosztów... Według wszystkich dotychczasowych informacji, koszt opłat za mieszkanie dla około 75 metrowego mieszkania wynosiłby około 180 €. Byłbym wdzięczny za porady doświadczonych fachowców lub właścicieli nieruchomości, którzy mogliby podsunąć mi pomysły dotyczące planowanego zakupu nieruchomości. W tym duchu: Z góry dziękuję!

Napisany przez MThiemann
Witaj Plutosie, wspomniana przez ciebie stopa procentowa - wynik z Zins-Checks w Interhyp - wydaje mi się być bardzo korzystna, jeśli uwzględniono w niej twoją samodzielność. W wielu bankach obecnie być może będzie nieco wyższa. Mam dla ciebie jeszcze jedną wskazówkę: Masz na celu całkowite spłacenie w ciągu 10 lat. Dlatego zalecam, abyś nie przyjął 8,24% jako oprocentowanie, lecz wybrał niższą wartość i poprzez wspomniane dodatkowe spłaty przyspieszył proces spłacania długu. Zazwyczaj możesz dokonać dodatkowej spłaty w wysokości 5-10% całej kwoty kredytu bez dodatkowych opłat odsetkowych. Dzięki temu otrzymasz niższe miesięczne zobowiązanie płatnicze, większą elastyczność i nadal osiągniesz swój cel. Warto wspomnieć, że banki jeszcze nie zauważyły, że pracownik może dzisiaj szybko stracić pracę, a w przypadku osób prowadzących działalność indywidualną w dalszym ciągu bacznie oceniają zdolność kredytową. Jednak ty prowadzisz swoją działalność już od ponad 3 lat, na pewno jesteś w stanie udowodnić wystarczający dochód i wkładasz dość wysoką kwotę własnego kapitału. Dlatego masz dobre i szybkie szanse na sukces. Jeszcze kilka podstawowych informacji dotyczących zakupu mieszkania: Zapytaj zarządcę osiedla o wysokość już istniejących funduszy na utrzymanie. Nie chciałbyś zostać zaskoczony koniecznością dodatkowego wkładu finansowego jako nowy właściciel mieszkania na nagłe prace modernizacyjne, których nie uwzględniłeś w planie. Pozdrawiam serdecznie, M. Thiemann

Napisany przez Plutos
Witaj Panie Thiemann, Dziękuję bardzo za chętnie przyjęte porady! Stopa procentowa w Interhyp wydawała mi się również bardzo korzystna, chociaż podczas zapytania online podano o prowadzenie działalności gospodarczej. Jak się okazało, jako pracownik byłaby ona nawet nieco niższa, co zauważyłem podczas testu. W moim domowym banku dostałem ofertę na 4,5% pod koniec zeszłego roku, a niedawno dostałem pismo, że stopy procentowe nieznacznie wzrosły. W tym kontekście suma kredytu była jednak znacznie wyższa, ponieważ poprosiłem o ofertę finansowania domu, więc porównanie może być niemożliwe. Prawdopodobnie wkrótce umówię kolejną wizytę doradczą i poproszę o nową ofertę dopasowaną do zmienionych planów. Pozdrawiam serdecznie

Napisany przez MThiemann
Cześć Plutos, wyższa stopa procentowa w twoim banku wynikała prawdopodobnie z większego poziomu obciążenia przy planowanym zakupie domu. Cena zakupu domu na pewno była znacznie wyższa niż cena mieszkania, prawda? Obecnie wnosisz już 50% własnych środków, co znacząco poprawia poziom obciążenia (a więc ryzyko banku) oraz warunki twojego finansowania są również znacznie korzystniejsze. Dlatego zalecam skonsultowanie się z twoim bankiem jeszcze raz - tym razem odnośnie mieszkania. Powodzenia! Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Plutos
Cześć Panie Thiemann, Dziękuję za wyjaśnienie. Tak, zaproponowana cena zakupu wynosiła 300 000 € plus koszty dodatkowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata