- czw lut 11, 2010 7:21 pm
Cześć!
Z zainteresowaniem czytam w tym forum i cieszę się z wielu konstruktywnych i kompetentnych odpowiedzi.
Dlatego chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc do tutaj obecnych ekspertów.
W związku z tym, konkretne oferty są oczywiście mile widziane, jeśli są niezobowiązujące i bezpłatne.
Po pierwsze, chciałbym się przedstawić: Mam 29 lat i jestem samozatrudnionym przedsiębiorcą w firmie, w której odbyłem moje szkolenie i którą prowadzę z sukcesem od 5 lat.
Chciałbym w tym roku jesienią/zimą nabyć mieszkanie własnościowe. Być może nawet wcześniej.
Planowane jest zakup obiektu w przedziale finansowym od 120.000 do 140.000 €.
Posiadany kapitał własny wynosi 65.000 €.
Żadne dodatkowe oszczędności, takie jak np. plan oszczędnościowy, nie są dostępne.
Chciałbym spłacić kredyt możliwie szybko, ale przede wszystkim w sposób rozsądny.
Czytając o kredycie z pełną spłatą kapitału, zauważyłem, że zazwyczaj nie są możliwe dodatkowe spłaty ani jeśli tak, to przy gorszych warunkach.
Biorąc pod uwagę, że jako osoba samozatrudniona nie mam stałego dochodu, ten aspekt nie może być lekceważony, ponieważ dochodzi do zmiany dostępnych środków finansowych.
Ogólnie można zakładać, że około 800,00 € miesięcznie jest dostępne do dyspozycji. Czasami więcej. Dlatego dodatkowe spłaty są również interesujące.
Wykonałem sprawdzenie stóp kredytowych w interhyp, wprowadzając następujące dane:
kredyt: 65.000 €
Okres kredytu: 10 lat
Spłata: pełna
Wynik: 3,81% nominalnie / 3,88% efektywnie = Miesięczna rata kredytu w wysokości 652,71 €
(Konkretne obliczenia dla nieruchomości o wartości około 115.000 €, co razem z wszystkimi dodatkowymi kosztami wyniosłoby prawie 130.000 €.)
W obecnej sytuacji finansowej byłoby to dość ryzykowne obliczenie, ponieważ istnieją dodatkowe koszty, takie jak opłaty za mieszkanie i wymagane ubezpieczenia, ale prawdopodobnie możliwe do wykonania.
Uważam, że jako osoba samozatrudniona, należy podchodzić do tego bardziej krytycznie niż osoba zatrudniona, w związku z demonstracyjnym oddziaływaniem kryzysu gospodarczego na bezpieczeństwo rynku pracy i ciągłą redukcją miejsc pracy praktycznie w każdym przedsiębiorstwie.
Muszę przyznać, że zauważam, że interesowałem się już praktycznie wszystkim, oprócz niezbędnych ubezpieczeń i ich kosztów...
Według wszystkich dotychczasowych informacji, koszt opłat za mieszkanie dla około 75 metrowego mieszkania wynosiłby około 180 €.
Byłbym wdzięczny za porady doświadczonych fachowców lub właścicieli nieruchomości, którzy mogliby podsunąć mi pomysły dotyczące planowanego zakupu nieruchomości.
W tym duchu: Z góry dziękuję!