Cześć,
otrzymałem następującą ofertę:
kredyt KFW oraz pozostały
kredyt w wysokości 160.000 EUR w banku (oprocentowanie 4,0 %, okres wiązania 10 lat - spłata 1,0 %)
wraz z zawarciem umowy
kredytu hipotecznego (SUMA) w wysokości 250.000 EUR, opłata za założenie 1,6 % w wysokości 4.000,00 EUR.
Spłacam 1,0 % w
kredyt hipoteczny - po 10 latach
kredyt hipoteczny zostanie wykorzystany. Jak to wszystko działa? Jaka będzie wtedy
moja miesięczna rata spłaty? Nie bardzo to rozumiem.
Oczywiście należy wpłacić jak najwięcej w ciągu 10 lat na
konto oszczędnościowe. Czy ta oferta jest w ogóle realistyczna?
Cześć,
na podstawie twojego opisu zakładam, że potrzebujesz
kredytu w wysokości 250.000
euro. 90.000 KFW i 160.000 w banku.
Spłata poprzez
kredyt hipoteczny jest w zasadzie dobrą decyzją, ale nie skonfigurowałbym tego w tak wysokiej kwocie. 100.000 suma
kredytu hipotecznego jest całkowicie wystarczająca, resztę spłaciłbym równomiernie.
Co do konta oszczędnościowego: Twoją zaletą jest elastyczność, o ile nie zostanie ono przeniesione na rzecz banku, ponieważ to Ty określasz wpłatę (spłatę) samodzielnie. Ale uwaga, Bausparvertrag nie jest tak samo to samo. Istnieje 13 kas na rynku z różnicami, często znacznymi.
Duże porównanie dotyczące oszczędności finansowania znajdziesz tutaj:
Moje porównanie konta oszczędnościowego Finanzierungs-Sparer
Są kasy oszczędnościowe z 1,6 % i kasy z 1% opłatą za założenie, ale ogólnie chodzi o usługi.
Spłata jest ustalana na stałe, na przykład 5 promili od sumy
kredytu hipotecznego. Dla 100.000 byłoby to 500
euro, gdy przechodzisz do etapu kredytowego. W zasadzie należy to sobie wyobrazić tak:
Płacisz przez 10 lat, potem sprawdzane jest, ile masz środków na koncie oszczędnościowym i jaki jest Twój wskaźnik oceny. Następnie jest podział, umowa 250.000
euro zostaje zmniejszona do 63.000 i 187.000 Dlaczego?
Jeśli wpłacisz 1% spłaty od 250.000
euro, będzie to 208
euro. Po 10 latach będziesz miał około 26.000 środków i roszczenie kredytowe w wysokości około 37.000
euro z ustalonym oprocentowaniem. (W przypadku konta oszczędnościowego z minimalnym saldem - 40% od sumy
kredytu hipotecznego)
Oznacza to, że po 10 latach będziesz miał 187.000 długu w banku (KFW)
i 37.000 długu w Bausparkasse
Teraz jednak musisz odnowić te 187.000
euro pod zmiennym oprocentowaniem x%. Z odrobiną szczęścia może być ono lepsze niż 4%, ale może też nie, tego nikt nie wie.