Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z pożyczką KFW + umowa oszczędnościowa budowlana

Napisany przez Nicki
Cześć, dostałem następującą ofertę: kredyt KFW oraz pozostała część kredytu w wysokości 160 000 EUR w banku (oprocentowanie 4,0%, termin 10 lat - spłata 1,0%) wraz z zakończeniem umowy oszczędnościowej (KWOTA) 250 000 EUR, prowizja za zakończenie w wysokości 1,6% w kwocie 4 000,00 EUR. Płacę spłatę w wysokości 1,0% na umowę oszczędnościową - po 10 latach umowa oszczędnościowa zostanie wykorzystana. Jak to wszystko wygląda? Jaka będzie wtedy moja miesięczna rata spłaty? Nie do końca to rozumiem. Oczywiście jak najwięcej powinno być wpłacone w ciągu 10 lat na umowę oszczędnościową. Czy ta oferta jest w ogóle realistyczna?

Re: Finansowanie budowy z pożyczką KFW + umowa oszczędnościowa budowlana

Napisany przez C. Andreas
Cześć, otrzymałem następującą ofertę: kredyt KFW oraz pozostały kredyt w wysokości 160.000 EUR w banku (oprocentowanie 4,0 %, okres wiązania 10 lat - spłata 1,0 %) wraz z zawarciem umowy kredytu hipotecznego (SUMA) w wysokości 250.000 EUR, opłata za założenie 1,6 % w wysokości 4.000,00 EUR. Spłacam 1,0 % w kredyt hipoteczny - po 10 latach kredyt hipoteczny zostanie wykorzystany. Jak to wszystko działa? Jaka będzie wtedy moja miesięczna rata spłaty? Nie bardzo to rozumiem. Oczywiście należy wpłacić jak najwięcej w ciągu 10 lat na konto oszczędnościowe. Czy ta oferta jest w ogóle realistyczna? Cześć, na podstawie twojego opisu zakładam, że potrzebujesz kredytu w wysokości 250.000 euro. 90.000 KFW i 160.000 w banku. Spłata poprzez kredyt hipoteczny jest w zasadzie dobrą decyzją, ale nie skonfigurowałbym tego w tak wysokiej kwocie. 100.000 suma kredytu hipotecznego jest całkowicie wystarczająca, resztę spłaciłbym równomiernie. Co do konta oszczędnościowego: Twoją zaletą jest elastyczność, o ile nie zostanie ono przeniesione na rzecz banku, ponieważ to Ty określasz wpłatę (spłatę) samodzielnie. Ale uwaga, Bausparvertrag nie jest tak samo to samo. Istnieje 13 kas na rynku z różnicami, często znacznymi. Duże porównanie dotyczące oszczędności finansowania znajdziesz tutaj: Moje porównanie konta oszczędnościowego Finanzierungs-Sparer Są kasy oszczędnościowe z 1,6 % i kasy z 1% opłatą za założenie, ale ogólnie chodzi o usługi. Spłata jest ustalana na stałe, na przykład 5 promili od sumy kredytu hipotecznego. Dla 100.000 byłoby to 500 euro, gdy przechodzisz do etapu kredytowego. W zasadzie należy to sobie wyobrazić tak: Płacisz przez 10 lat, potem sprawdzane jest, ile masz środków na koncie oszczędnościowym i jaki jest Twój wskaźnik oceny. Następnie jest podział, umowa 250.000 euro zostaje zmniejszona do 63.000 i 187.000 Dlaczego? Jeśli wpłacisz 1% spłaty od 250.000 euro, będzie to 208 euro. Po 10 latach będziesz miał około 26.000 środków i roszczenie kredytowe w wysokości około 37.000 euro z ustalonym oprocentowaniem. (W przypadku konta oszczędnościowego z minimalnym saldem - 40% od sumy kredytu hipotecznego) Oznacza to, że po 10 latach będziesz miał 187.000 długu w banku (KFW) i 37.000 długu w Bausparkasse Teraz jednak musisz odnowić te 187.000 euro pod zmiennym oprocentowaniem x%. Z odrobiną szczęścia może być ono lepsze niż 4%, ale może też nie, tego nikt nie wie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata