CounselorTroy pisze:
Dzień dobry.
Wygląda na to, że w tym roku nie będę mógł uniknąć konieczności wzięcia większego kredytu ratalnego na różne zakupy. Wiem, że praktykowane jest zawieranie tzw. ubezpieczenia salda kredytu jako zabezpieczenia. Oczywiście, to również kosztuje dużo pieniędzy, które dochodzą do kredytu. Ponieważ nie chciałbym płacić więcej, niż absolutnie konieczne, chciałbym się dowiedzieć, czy ewentualnie możliwe jest zamiast drogiego ubezpieczenia salda kredytu przekazać moje ubezpieczenie na życie jako zabezpieczenie. Czy ktoś może udzielić mi informacji?
Wesołego karnawału
CounselorTroy
Cześć,
Nie wiem, skąd pochodzi pogłoska, że jeśli potrzebujesz
kredytu ratalnego, musisz jednocześnie mieć także
ubezpieczenie salda długu.
ubezpieczenie salda długu jest agresywnie oferowane, również pod słowami: musisz to jest konieczne. To jednak bajka.
ubezpieczenie salda długu jest wciskane za wszelką cenę z jednego prostej przyczyny, prowizja czasem jest na tym samym poziomie co prowizja od
kredytu.
ubezpieczenie salda długu może być opcją, nie jest obowiązkowe.
Dlatego zawsze warto zrezygnować z ubezpieczenia salda długu, które często nie jest uwzględnione w oprocentowaniu efektywnym. Saloniki samochodowe chętnie stosują ten trik. Dodając opłatę manipulacyjną, oprocentowanie może wynieść na przykład 6,99%. Dodając do tego jeszcze
ubezpieczenie salda długu, oprocentowanie efektywne wyniesie od razu 12-13%.
Dla czystej oferty polecam:
Porównanie
kredytów ratalnych bezpłatnie online
W atrakcyjnych warunkach internetowych
Swobodny wybór: kwota
kredytu, okres spłaty, rata marzeń
Do 120 miesięcy okresu kredytowania
Wybór wszystkich dostawców jednocześnie za pomocą jednego zapytania
Z natychmiastową decyzją kredytową
w porównaniach finansowych dla różnych ubezpieczeń i emerytur na moje porównanie budżetów
w przypadku
kredytu możesz złożyć zapytanie wstępne. Twoje zapytanie nie wpłynie na twój wynik w bazie danych BIK.
ubezpieczenie na życie w zupełności wystarcza jako zabezpieczenie. Zaleca się zresztą w takich sytuacjach rozważenie chociaż niewielkiego ubezpieczenia na wypadek śmierci. Za 20 000
euro można już dostać je za 22
euro rocznie, na 10 lat, patrz kalkulator ubezpieczenia na życie na wypadek śmierci