Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy opłaca się odkładać na emeryturę? Czy starczy środków na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem tutaj nowy i potrzebuję trochę pomocy w podjęciu decyzji. Chodzi głównie o rentę Riester. Wszędzie, gdzie się zwrócę, czy to do ubezpieczyciela, czy do banku, chcą mi wcisnąć rentę Riester, więc postanowiłem poradzić się w banku, którzy oczywiście są zdania, że potrzebuję renty Riester... to jest opłacalne dla mnie i tak dalej. Moja sytuacja życiowa wygląda następująco. Roczne wynagrodzenie brutto: około 40000€, oby rosnące :-) Stan cywilny: Singiel, ale chciałbym kiedyś się ożenić i mieć dzieci. Wiek: 26 lat Według obliczeń banku muszę oszczędzać 1600€ (4%) miesięcznie, czyli 120,50€ rocznie brutto, aby otrzymać dotację w wysokości 154€, do tego dostanę około 380€ zwrotu podatku rocznego. Posiadam również dodatkowe zabezpieczenie emerytalne przez pracodawcę: 1. Pracodawca przeznacza 2% mojego wynagrodzenia brutto (bez obciążeń socjalnych). 2. Mam też tzw. VL (vemögenswirksame Leistungen - świadczenia mające na celu zwiększenie majątku) w wysokości 480€, do tego pracodawca dodaje 120€, które również idą na zwiększenie moich środków w ramach dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego. Kiedyś chciałbym zbudować/kupić Dom, aby tam mieszkać bezpłatnie na starość. Proszę podaj mi kilka argumentów za i przeciwko rente Riester.

Napisany przez Dennis1985
Cześć Nie wiem, dlaczego tak wielu ludzi decyduje się na ubezpieczenie Riester. Czy kiedykolwiek zastanawiali się Państwo nad innym sposobem ulokowania swoich pieniędzy? Jeśli są Państwo zainteresowani otrzymaniem DARMOWYCH informacji na ten temat, proszę wyślijcie mi e-mail na: *** Z poważaniem Dennis Schöttler

Napisany przez admin
Cześć Dennis1985, dlaczego chcesz przenieść temat na zewnątrz? Inni czytelnicy forum również chcieliby wiedzieć, co jest rzekomo lepsze niż riestern!

Napisany przez ADMCI4
Tak, również zastanawiałam się nad innym sposobem inwestowania pieniędzy, ale chciałabym dowiedzieć się więcej na temat emerytury Riester, aby właściwie ocenić, czy warto czy nie. Dzięki Internetowi staram się pozyskać jak najwięcej różnych opinii od różnych osób. Jestem otwarta na wszelkie sugestie. P.S. Dlaczego nie mogę się zalogować na forum?

Napisany przez admin
Możesz łatwo zarejestrować się tutaj na forum!

Napisany przez ADMCI4
Zawsze otrzymuję komunikat Komunikat systemowy - Obecnie rejestracja jest niemożliwa

Napisany przez ProperSoul
Wygląda na to, że osiągnięto maksymalną liczbę użytkowników... zdarza się

Napisany przez ADMCI4
Więc żeby nie być zasypywanym informacjami, sam przybliżam obliczenia. Dla prostoty obliczeń przyjąłem pełne lata z aktualnymi kwotami bez wzrostu składek itp. 1600€ - 154 € = 1446€ roczna składka - zwrot podatku dochodowego około 350€ = 1096€ jeszcze 42 lata pracy = wpłacone 46026€. Obliczam tylko z gwarantowanym emeryturą, reszta to spekulacje 1. Wariant (Bezpieczny) Miesięcznie Gwarantowany = 372€ 2. Wariant (Dochodowy) Miesięcznie Gwarantowany = 238€ w przypadku wariantu 1. odzyskam moje zainwestowane środki po 10 latach (będę miał wtedy 77 lat). W wersji 2. odzyskam moje środki po 16 latach (będę miał wtedy 83 lata). Tylko wtedy zacznę dostawać więcej niż wpłaciłem. Więc jeśli oszczędzam to prywatnie 1096€ rocznie przy 3% odsetkach (powinno być możliwe przez 42 lata w sposób konserwatywny). Ostatecznie będę miał sumę 90008€ Więc w przypadku Wariantu 1. będę miał 87 lat. w przypadku Wariantu 2. będę miał 99 lat. Tylko wtedy zacznę dostawać więcej niż mogłem zaoszczędzić. Z mojego punktu widzenia, jeśli nie planuję mieć dzieci, nie będę oszczędzać w programie emerytalnym RIESTER, ponieważ się to nie opłaca. Oczywiście, w tym modelu (Dochód) miesięczna renta może wynosić nawet 1506€, jednak to tylko MOŻE. Wtedy warto byłoby, ale trzeba się zastanowić, czy chce się ryzykować. Więc to mój wkład w emeryturę, mam nadzieję, że mogę pomóc kilku ludziom.

Napisany przez MaklerHH
Cześć z Hamburga! W związku z ogólnym pytaniem mam jeszcze kilka uwag, które mogą być pomocne. Podane powyżej obliczenia są w przybliżeniu poprawne, jednak odnoszą się tylko do umowy Riester w formie konwencjonalnego ubezpieczenia emerytalnego. Mimo że nie jestem zwolennikiem tego rodzaju umów, uważam, że jest niesprawiedliwe ograniczać się tylko do oprocentowania. Ponieważ większość środków jest ulokowana w bardzo konserwatywnych papierach o stałym oprocentowaniu, można spodziewać się nieco wyższych wypłat świadczeń emerytalnych. Jednak czy takie wypłaty będą nadal takie same za 40 lat, pozostaje kwestią otwartą. Niezależnie od tego, dla młodej osoby może być mądrzejszym rozwiązaniem wybranie innej formy umowy Riester, taki jak plan oszczędnościowy inwestycyjny lub plan oszczędnościowy bankowy. Roczne wyniki kapitałowe wynoszące 3% są przed opodatkowaniem, konieczne jest więc uzyskanie wyższego oprocentowania, aby osiągnąć 3% po opodatkowaniu. W ramach umowy Riester nie pobiera się podatków podczas etapu oszczędzania. Zwykłe oszczędności, w przeciwieństwie do umowy Riester, nie są bezpieczne w kontekście zasiłku dla bezrobotnych (Hartz 4). @ HighspeedRS: Jeśli Twoje wynagrodzenie wzrośnie w ciągu nadchodzących lat i zarabiasz powyżej określonych progów (szczególnie w kwestii ubezpieczenia zdrowotnego), to z ekonomicznego punktu widzenia renta Riester może przewyższyć Twoje istniejące już ubezpieczenie emerytalne, ponieważ należy uwzględnić nie tylko korzyści obecne, ale także wady w przyszłości. Dlatego opłacalność renty Riester w dzisiejszych czasach nie odbiega tak bardzo od Twojego istniejącego ubezpieczenia emerytalnego (przy założeniu takiego samego oprocentowania obu rodzajów). Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Planvoll
Highspeed A co byś zaoferował? To, że twoje rozliczenie jest żartem, omawialiśmy tutaj już na wielu stronach! Dla najbezpieczniejszych lokat zakładasz przypadek supergau (gwarantowany oprocentowanie) i w swojej propozycji lokaty (którą zapewne za kilka dni tutaj przedstawisz), która albo jest udziałem albo funduszem (być może nawet zamkniętym), będziesz prezentować jakąś marsjańską stopę zwrotu jako niezmienną! P.S. Najlepsze towarzystwa ustawiły oprocentowanie na około 5%. Jeśli emerytura Riester będzie trwać tylko 1 rok, to przyszła emerytura jest już wyższa niż gwarantowana emerytura przedstawiona w celach wizerunkowych! Czy to ci nie jest jasne? Podsumowanie: Twoje rozliczenie jest śmieszne!

Napisany przez Spasskasse
@HighspeedRS : kompletnie nie potępiłbym Renty Riester i związanej z nią tematyki : ponieważ jeśli spełnisz swoje ewentualne pragnienie posiadania dziecka po 2008 roku, Państwo zapłaci 300 € rocznie na dodatkowe składki do Twojego konta Riestera na każde z Twoich dzieci, zgodnie z obecnym stanem prawnym. Ponadto możesz odliczyć swoje składki w zeznaniu podatkowym jako wydatki na zabezpieczenie na starość i ewentualnie uzyskać korzyść podatkową. Dodatkowo, podstawowej dotacji w wysokości 154 € nie uważam w Twoim przypadku i w kontekście Twojej sytuacji finansowej za szczególnie atrakcyjnej, ponieważ musiałbyś odkładać 133 € z 12 pensji miesięcznych, aby ostatecznie otrzymać 154 € dotacji. Co jest jednak nadal dobre w Rentach Riester (u AXA, Allianz itp.), to to, że masz gwarantowane prawo do emerytury w późniejszym wieku i dalej otrzymujesz dotacje dla swoich dzieci, nawet jeśli nie oszczędzasz 4 % swoich dochodów brutto. Ponadto, z Rentami Riester jesteś bardzo elastyczny i możesz anulować składki, zwiększyć, zmniejszyć, coś takiego, w zależności od Twojej swobody finansowej, co jest rzadko spotykane w przypadku większości umów (otrzymasz nadal 300 € na każde dziecko). Osobiście jednak zgodziłbym się z niektórymi moimi poprzednikami i poleciłbym alternatywną formę oszczędzania na emeryturę. Allianz wprowadziła na rynek nowoczesny produkt emerytalny : Indeks Select. forma inwestowania, w której możesz wybrać, czy chcesz uczestniczyć w rozwoju euro Stoxx 50 (i dostać zabezpieczenie na wypadek spadku wartości akcji do 0%) czy otrzymywać pewną stopę zwrotu kapitału od Allianz. Dobrze jest to, że istnieje moduł Lock-In, który zabezpiecza Twoje osiągnięte zyski natychmiast i bezpośrednio przekazuje je do Twojego funduszu emerytalnego. Jednak ta forma zabezpieczenia nie jest związana z tematyką Riestera, co oznacza, że nie będziesz otrzymywał państwowych dotacji. Na koniec należy powiedzieć, że nie istnieje uniwersalne remedium na spadającą emeryturę ustawową i Renta Riester nie jest odpowiednia dla każdego.

Napisany przez PI112
@ Sparkasse: IndexSlect jest także dostępny jako umowa objęta dofinansowaniem riester. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Gerd
To naprawdę zabawne czytanie postów na temat Riestera.Co przemawia za Riesterem?1. Składki według dochodu2. Do 154 € dofinansowania rocznie dla posiadacza umowy i 300 € dla każdego dziecka. 3. Możliwość odliczenia podatkowego w trakcie etapu oszczędzania4. Finansowanie planowanego nieruchomościCo przeciwi Riesterowi?1. Ogólna nieświadomośćNależy unikać produktów takich jak Index Select Allianza. Jest oparty na koncepcie funduszu gwarancyjnego. Sugeruje się tutaj, że można osiągnąć wysokie zwroty przy zerowym ryzyku. Dlaczego w takim razie stwierdzenie, że gwarantowane są tylko wpłacone składki? No dobrze, przy 55 000 umowach od 2007 roku sukces faktycznie pozostaje w bardzo wąskich granicach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata