Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Inne kredyty włączone do finansowania budowy?

Napisany przez Larsolf
Cześć, Moja żona i ja chcemy kupić Dom, oboje pracujemy, mamy stałe umowy w opiece zdrowotnej i razem zarabiamy 3000 € netto. Jedynym problemem jest to, że nie mamy większego wkładu własnego. Moja żona ma obecną kredyt samochodowy na 48 miesięcy (pozostała kwota 9000 €), poza tym nic więcej. Ja mam jeszcze kredyt na motocykl w kwocie około 3000 €, który obowiązuje do końca 2011 roku, oraz kredyt na hobby (tak, wiem) w wysokości około 2000 €, który również obowiązuje do końca 2011 roku. Moje pytanie brzmi, czy możemy dostać kredyt hipoteczny w wysokości około 140 000 €. Czy istniejące kredyty mogą być ewentualnie uwzględnione? Z poważaniem, Lars

Re: Inne kredyty włączone do finansowania budowy?

Napisany przez MThiemann
Cześć Larsolf, Tak naprawdę mogę Ci tylko powiedzieć to samo, co właśnie napisałem do łowcy duchów: Finansowanie przekraczające 100% ceny zakupu (czyli finansowanie kosztów dodatkowych zakupu - takich jak koszty notarialne, koszty sądowe, podatek od nabycia nieruchomości i ewentualnie prowizja dla pośrednika) nie jest dzisiaj już tak łatwe, jak miało to miejsce wcześniej. Koszty dodatkowe można zabezpieczyć poprzez tzw. pożyczkę subordynowaną, której stopa procentowa jest jednak nieco wyższa niż oprocentowanie kredytów budowlanych. Ze względu na wysoki wskaźnik obciążenia hipotecznego będziesz musiał zaakceptować także dopłaty do oprocentowania kredytu w pierwszej kolejności. W rezultacie rosną wymagania dotyczące zdolności kredytowej i będziesz musiał potwierdzić nieco wyższe dochody, niż miałbyś w przypadku niższego ogólnego finansowania. Być może istnieje możliwość poproszenia rodziny o kapitał własny?! Takie pożyczki od krewnych są zazwyczaj oprocentowane lub być może nawet bez spłaty kapitału. Pozdrowienia, M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata