Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłata oszczędności emerytalnych w jednej racie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, kilka lat temu ja i moja żona zdecydowaliśmy się na zabezpieczenie na starość. Abyśmy mogli sobie poza normalną emeryturą pozwolić na dodatkowe wydatki, wykupiłem ubezpieczenie na życie, a moja żona skorzystała z renty Riester. Moje ubezpieczenie na życie zostanie wypłacone jednorazowo, gdy skończę 58 lat. A co z rentą Riester mojej żony? Czy także może ona otrzymać ją w jednej sumie? Wtedy możemy ewentualnie zastanowić się nad zakupem małego domu nad jeziorem Garda. Pozdrowienia, JacksonB

Re: Wypłata oszczędności emerytalnych w jednej racie?

Napisany przez MaklerHH
Cześć JacksonB, Riesterrente można wypłacić w wysokości 30%, pozostałe 70% muszą być rentowane. Alternatywnie można również zrezygnować z umowy Riester tuż przed jej wygaśnięciem i otrzymać obecną wartość. Jednak wówczas konieczne będzie zwrot państwowych dotacji. Ponadto wiele rent Riester jest interesujących dopiero w formie klasycznego ubezpieczenia emerytalnego za sprawą tzw. udziału w zyskach końcowych, który przepadnie w wypadku wcześniejszego rozwiązania umowy. Czy to dotyczy Ciebie, zależy jednak od wybranego modelu umowy i dokładnej taryfy Twojej Riesterrente. Pozdrowienia z Hamburga

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata