Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Straty przy wypowiedzeniu umowy o polisę Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Wydaje mi się, że w przeszłości zdecydowałem się zbyt pochopnie na zawarcie umowy ratalnej. To zawsze tak bywa, kiedy człowiek siedzi w banku. Brakuje mi tych 30 euro każdego miesiąca, a gdy zobaczę, ile dostanę na koniec, mam ochotę płakać. Dlatego chciałbym te 30 euro, które już muszę odpuścić, przekierować przynajmniej na inne inwestycje, czyli inne zabezpieczenie emerytalne. Jeśli zdecyduję się zrezygnować z trzyletniej umowy, z jakimi stratami muszę się liczyć? Czy stracę tylko dopłatę od państwa, czy także część moich składek? Pozdrowienia NiedofinansowanyKlient

Napisany przez MaklerHH
Cześć Drogi Kliencie, trudno jest mi to ocenić z daleka, ponieważ zależy to od indywidualnych elementów umowy, takich jak łączny okres trwania, koszty jednostkowe umowy, wartości odkupu w przyszłości oraz opłata za wypowiedzenie umowy. Może być dla Ciebie również sensowne kontynuowanie umowy ratalnej, być może u innego dostawcy. W związku z tym należy pamiętać, że inne umowy emerytalne również wiążą się z kosztami. Nie mogę powiedzieć, czy model Riester jest odpowiedni czy nie, nie znając Twojej sytuacji. Moje doświadczenie pokazuje, że likwidacja starych umów i zawieranie nowych w ostatecznym rozrachunku niekoniecznie przynosi klientowi dodatkowy zysk... Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Cześć Wypowiedzenie zawsze jest najgorszym przypadkiem. Przy 3-letniej umowie trzeba się liczyć z tym, że znaczna część opłaconych składek przepadnie. W pierwszych 5 latach zaliczane są koszty zakończenia umowy. Dlatego w tym okresie są tworzone niewielkie rezerwy. Od szóstego roku sytuacja się zmienia. Dotyczy to każdego ubezpieczenia na życie lub emerytalnego, a nie tylko Riester. Jeśli obecnie brakuje pieniędzy, można pozostawić umowę w zawieszeniu. To nie powoduje żadnych strat. Ciągłe wypowiadanie umów i rozpoczynanie czegoś nowego tylko kosztuje pieniądze i niczego nie przynosi.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli emerytura Riester zostanie wypowiedziana w ciągu pierwszych 3 lat, to właściwie nic nie zostanie. Jeśli nie chcesz już kontynuować umowy, po prostu musisz zrezygnować z utraconych pieniędzy. Po 5 latach wartość umowy rośnie szybciej, ponieważ koszty zakończenia zostały wtedy już w pełni pobrane. Przy wypowiedzeniu emerytury Riester w ciągu pierwszych 5 lat obowiązuje zasada: Im wcześniej po podpisaniu umowy zostanie wypowiedziana, tym mniejsze będą straty.

Napisany przez ADMCI4
Po prostu zatrzymaj płatność. Wycofaj autorzację do obciągnięcia. Nie jesteś zobowiązany do płacenia w przypadku Riester. Jeśli przestaniesz wpłacać, dostawca musi kontynuować umowę. Nie ma prawa anulować umowy, dopóki nie zostanie z niej wypowiedziana. Musi ona pozostać w mocy do Twojej emerytury (z wyjątkiem sytuacji, gdy umierasz wcześniej). Wtedy obowiązuje zasada, że muszą być zwrócone co najmniej wpłacone składki. Przy sumie składek (360 rocznie x 3) może się okazać, że korzystniej będzie poczekać do emerytury na Twoje wpłacone składki (ewentualnie bez odsetek), zamiast teraz ponosić koszty wypowiedzenia (jeśli rzecz jasna nie zajdzie wyjątek - czego bogowie niech broni - po opodatkowaniu wystarczy na rondel piwa). Czy wiedziałeś już: Aby skorzystać z pełnego dodatku, wystarczy, że roczna składka wpłynie do dostawcy do 31 grudnia (!). Możesz nawet zapłacić wszystko jednorazowo w grudniu (dla pewności kilka dni przed końcem roku) i wcześniej chociażby wygodnie oszczędzać na lokacie terminowej. Osobiście nie korzystam z opcji Riester i nie składam odpowiedniego wniosku o dodatek, ponieważ czasami prezenty okładają się zbyt wysoką ceną.

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogi Kliencie, jeśli podpisałeś umowę na Riester na banku, może to być plan oszczędnościowy bankowy. Jeśli tak, to praktycznie nie poniesiesz żadnych strat. Oczywiście, oprócz dopłat, które otrzymałeś od państwa oraz korzyści podatkowych, jeśli otrzymałeś, oraz niewielkiego opłaty manipulacyjnej ze strony banku. Ale nawet jeśli nie zrezygnujesz z umowy z powodu strat, jak sugerują niektórzy tutaj, to później prawdopodobnie i tak nie dostaniesz zbyt wiele za swoje oszczędności. Od momentu, kiedy Europejski Bank Centralny uruchomił swoje drukarki pieniędzy dzień i noc od 2009 roku i tym samym zalał rynek setkami miliardów euro, wysoka inflacja od 5% wzwyż jest nieunikniona. Ponieważ zadłużone kraje nigdy nie spłacały swoich długów, istnieją tylko 2 możliwości. Albo euro i Unia Europejska się rozpadną (ponieważ nikt nie jest w stanie spłacić zgromadzonych długów poszczególnych krajów), albo po prostu zostaną one zinfalcjonowane. Ja osobiście postawiłbym na drugą możliwość, co oznaczałoby, że na starość wystarczy tylko na kiełbasę curry. Ach, ok, z trochę szczęścia dostaniesz też porcję frytek i colę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata