Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy można ubezpieczyć dzieci w dwóch różnych kasach chorych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Mam żonę i dwójkę dzieci (2 + 13 lat). Obecnie oboje dzieci są ubezpieczone przez mnie w publicznej kasie chorych. Moja żona jest nauczycielką i ma prywatne ubezpieczenie. Ze względu na niepełnosprawność naszej młodszej córki, jesteśmy zależni od wielu terapii, które niekoniecznie są pokrywane przez moją kasę chorych. W przypadku ubezpieczenia mojej żony nie byłoby tego problemu. Dlatego chcielibyśmy ubezpieczyć naszą córkę przez moją żonę, podczas gdy nasz syn, który nie ma żadnych problemów zdrowotnych, pozostałby ubezpieczony przez mnie. Czy jest to możliwe, czy też oba dzieci muszą obowiązkowo być ubezpieczone w tej samej kasie chorych? Pozdrowienia, Calendula

Re: Czy można ubezpieczyć dzieci w dwóch różnych kasach chorych?

Napisany przez Arne Bender
Cześć Calendulo, Dla córki jest już za późno na nowe ubezpieczenie w prywatnym systemie opieki zdrowotnej. W przypadku łagodnych wcześniejszych chorób może zostać naliczony dopłata ze względu na ryzyko, ale w przypadku poważniejszych przypadków może dojść do odmowy ubezpieczenia. Aż do trzech miesięcy po narodzinach mogłeś ubezpieczyć swoje dzieci prywatnie wstecz. Do tego czasu wcześniejsze choroby i niepełnosprawności też nie mają znaczenia. Masz jeszcze jakieś pytania? Pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata