Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: koszty remontu

Napisany przez E.Gencer
Cześć,

planuję kupić Dom i mam umówioną wizytę w moim banku domowym w tym tygodniu.

Pomimo posiadania wkładu własnego, potrzebuję dodatkowo około 20 000 euro na koszty remontu.

Cena domu to 100 000 euro, a mój wkład własny to 10 000 euro.

Czy możliwe jest uwzględnienie kosztów remontu w finansowaniu budowy?
Czy banki żądają faktur za wykonane prace?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Napisany przez MThiemann
Cześć E. Gencer, W zasadzie finansowanie wspólne modernizacji jest możliwe. Jeśli ma być uznane jako działanie zwiększające wartość rynkową (a musi tak być w Państwa przypadku ze względu na wysoki stopień obciążenia hipotecznego), to wartość rynkowa może zostać zwiększona o 50% kosztów modernizacji. Oznacza to jednak też, że musisz przedstawić faktury na 20 000 EUR. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez E.Gencer
Dziękuję za odpowiedź Panie Thiemann, czy dotyczy to również umeblowania, takiego jak kuchnia i inne meble? Dziękuję z góry! Pozdrawiam

Napisany przez MThiemann
Było mi miło!

Nie, te artykuły nie zwiększą wartości nieruchomości, ponieważ możesz je łatwo usunąć po wyprowadzce!

Działania zwiększające wartość nieruchomości to np. nowe okna, nowe ogrzewanie itp., czyli wszystkie działania, które są bezpośrednio wbudowane w nieruchomość i zwiększają jej wartość na dłuższą metę.

Meble możesz raczej sfinansować za pomocą kredytu ratalnego lub ewentualnie pożyczki długoterminowej (tutaj oprocentowanie jest oczywiście trochę wyższe niż w przypadku czystego kredytu budowlanego).

Pozdrowienia

M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata