Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Wspólne ubezpieczenie zdrowotne dla par niezamężnych.

Napisany przez ADMCI4
Mam nadzieję, że w tej bardzo atrakcyjnej platformie otrzymam odpowiedź na moje pytanie. Od trzech lat mieszkam z moją dziewczyną. Chcielibyśmy pozostać razem, ale jeszcze nie koniecznie wychodzić za mąż. Czy mamy mimo tego możliwość skorzystania z ubezpieczenia rodzinnego w ubezpieczeniu zdrowotnym? Czy musimy koniecznie być już po ślubie? A co w przypadku narodzin dziecka, jeśli nie jesteśmy jeszcze małżeństwem? Cieszę się z każdej odpowiedzi, Tarzan

Re: Wspólne ubezpieczenie zdrowotne dla par niezamężnych.

Napisany przez Arne Bender
Cześć Tarzanie, Masz na myśli bezpłatne ubezpieczenie rodzinne? W mojej kasie (DAK) obejmuje to wyraźnie tylko małżonków - również tych tej samej płci - i dzieci. Czy to już długi związek, czy planujecie na dłużej, nie ma to znaczenia. Prawdopodobnie przepis ten został wprowadzony dlatego, że w innym przypadku każda dłuższa dwuosobowa wspólnota mieszkaniowa mogłaby korzystać z ubezpieczenia rodzinowego. Za co utrzymujecie siebie? Jeśli oboje pracujecie, musicie płacić obaj tę samą stawkę składki. Istnieją jednak minimalne progi dochodowe. Na przykład: Jeśli jeden z małżonków pracuje dorywczo (400 euro), może on zostać bezpłatnie dodany do ubezpieczenia drugiego. A jeśli bylibyście małżeństwem, osoba objęta bezpłatnym ubezpieczeniem nie może być głównie samozatrudniona. Dzieci: zawsze są bezpłatne przynajmniej do 18 roku życia, o ile nie jesteś dobrowolnie ubezpieczony ustawowo (czyli masz bardzo wysoki dochód, dzięki któremu możesz wybierać między prywatnym a publicznym ubezpieczeniem). Pozdrowienia, Arne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata