Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Studia czy szkolenie zawodowe dla dobrze płatnych prac?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie! Moja córka ma 19 lat i w przyszłym roku zda maturę. Nie do końca jeszcze wie, jakie kroki podjąć po tym. Może sobie wyobrazić zarówno studia, jak i praktykę. Oba mogłyby prowadzić w kierunku zarządzania biznesem lub bankowości. Moje własne doświadczenia mają długą historię i nie jestem już na bieżąco w tej kwestii. Czy osoba z wykształceniem zawodowym, ale bez studiów, ma jeszcze szanse na znalezienie dobrze płatnej pracy na rynku pracy? Czy w dzisiejszych czasach bez studiów nie ma już żadnych szans? Pozdrowienia, Kamelhaar

Napisany przez hansy
Cóż, ja bym powiedział, że powinna studiować coś z zakresu finansów, ponieważ jeśli zrobi to sprytnie, można zarobić dużo pieniędzy, co wynika z artykułu na stronie kapitalfokus.de. Może też spróbować swoich sił jako aktorka, gdzie także może znaleźć dość dobrze płatne prace.

Napisany przez 2Bolitho
Domniemam, że już coś znalazła... Pytanie jednak ciągle mnie dezorientuje. Okej, wszyscy chcemy dobrze zarabiać. To jasne. Ale piekarz z pewnością może więcej zarobić niż prawnik. Może nie jako zatrudniony piekarz, ale chodzi o ogólną możliwość. A na pewno dzisiaj nie ma już pewnych zawodów. Dlaczego więc nie robić od razu tego, co się naprawdę lubi. Zwłaszcza że zazwyczaj ludzie odnoszą sukces, gdy robią swoje i właśnie dlatego są wyjątkowo dobrzy w swojej dziedzinie. Chcę, aby moi dzieci zdołały zrozumieć, gdzie leżą ich motywacje i mogły robić coś, co temu odpowiada. Czy osiągną to za pomocą nauki zawodu, studiów czy nawet rzucenia szkoły, jest dla mnie obojętne.

Napisany przez hansy
Bolitho pisze: zawsze irytuje mnie to pytanie. Okej, wszyscy chcemy dobrze zarabiać. To oczywiste. Ale jako piekarz można na pewno zarobić więcej niż prawnik. Być może nie jako zatrudniony piekarz, ale chodzi o ogólną możliwość. A na pewno żadna praca już dzisiaj nie jest pewna. Dlaczego więc nie robić od razu tego, co naprawdę się lubi. Zwłaszcza że z reguły ludzie odnoszą sukces ci, którzy robią swoje i właśnie dzięki temu są wyjątkowo dobrzy w swojej dziedzinie.
zgadzam się z tobą ale jeśli ktoś naprawdę chce dużo zarabiać, musi mieć odpowiednią pracę

Napisany przez 2Bolitho
Tak, czy to jest tak? Ale dlaczego firma miałaby płacić komuś, jeśli nie odnosi z tego korzyści? Kiedy firma zatrudnia kogoś, nabywa pewną usługę na rynku pracy. Jeśli wartość tej usługi jest mniejsza niż oczekiwany zysk, byłby to zły inwestycja. Dla pracownika oznacza to, że bez względu na to, ile zarabia, on wnosi wartość dodaną dla firmy. Może on również wykorzystać tę wartość dla siebie, oferując swoje specjalistyczne usługi na rynku jako przedsiębiorca. Myślenie, że trzeba mieć dobrą pracę, aby osiągnąć wysoki dochód, jest tak samo fałszywe, jak przekonanie o stałości miejsc pracy. Jednakże trudno jest wyzwolić się z tych schematów myślowych, ponieważ są one powszechne (jeszcze) w społeczeństwie. Być może to nawet dobrze, ponieważ pozwala to społeczeństwu pozostać w niewielkim stopniu i być wyzyskiwanym.

Napisany przez 2Bolitho
Do tego bloga przypomniałem sobie pisząc powyższy post: z: Thilo Baum Lounge – Łowcy i Rolnicy ... W czym różnią się typy pracowników od typów przedsiębiorców? Następująca analogia: Rolnicy i Łowcy. Rolnicy są osiadli. Pielęgnują to, co mają. Motto: Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Niepewność jest im straszna. Rolnicy nie znoszą stanów zawieszenia. Czują się dobrze tylko wtedy, gdy nie ma zagrożenia i gdy praca dnia została uczciwie wykonana. Rolnicy polegają na niezawodnym środowisku, ponieważ nie potrafią żyć bez pewności. Wielu rolników nie wie, że życie łowcy jest alternatywą - niektórzy nawet nie wiedzą, że istnieją łowcy. Na szkole łowieckiej rolnicy często są przytłoczeni. Łowcy są w drodze. Ciągle szukają nowych rzeczy. Motto: Kto nie ryzykuje, ten nie ma zysku. Bezpieczeństwo ich nie interesuje. Łowcy szukają zmian i ruchu, nienawidzą stagnacji. Czują się dobrze tylko wtedy, gdy mają ekscytujące zadania. Łowcy wiedzą, że w życiu nie ma pewności oprócz ich własnych działań. Wszyscy łowcy wiedzą, że istnieją rolnicy, ale ich życie nie jest dla nich alternatywą. Na szkole rolniczej łowcy często się nudzą. Ten, kto dorasta w rodzinie rolników, prawdopodobnie sam stanie się rolnikiem. Ten, kto dorasta w rodzinie łowców, prawdopodobnie stanie się łowcą. Ponieważ jest więcej rodzin rolników niż łowców, rolnicy rozmnażają się znacznie bardziej niż łowcy. I ponieważ wszędzie widać rolników, życie rolników wydaje się całkowicie normalne dla przeważającej większości rolników. ...

Napisany przez Sepp123
Cześć wszystkim, niedawno ukończyłem studia z zarządzania i teraz szukam pracy, aby trochę dorobić. Najchętniej pracowałbym w dziedzinie biznesu. Bardzo bym się cieszył, gdybyście mogli mi pomóc. Z góry dziękuję. Pozdrowienia, Sepp123

Napisany przez hustle
Jedeni z moich przyjaciół studiował zarządzanie i teraz doradza firmom. Zajmuje się poprawą płynności finansowej i takimi sprawami. Zarabia całkiem nieźle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata