- pt lut 26, 2010 10:18 pm
Cześć wszystkim,
mam nadzieję, że możecie mi tutaj trochę pomóc.
Chcielibyśmy kupić Dom dwurodzinny, dolna część do własnego użytku, górna wynajęta rodzicom.
Koszty 260.000,- + NK & Renowacje dają kwotę kredytu w wysokości 300.000,-.
Teraz proponowana oferta finansowania przez DB:
Wariant 1:
Kwota kredytu: 340.000,- € 132.000,- €
Rodzaj kredytu: spłata kapitału na końcu spłata kapitału na końcu
Stopa procentowa: 3,5% w skali roku 4,49% w skali roku
Okres zabezpieczenia stopy procentowej: 5 lat 5 miesięcy 10 lat
Zastępstwo spłaty: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa KLV
Okres kredytowania: 5 lat 6 miesięcy 35 lat 3 miesiące
Miesięczna rata: 991,66 € 493,90 €
Więc miesięczne koszty finansowania:
Finansowanie spłaty kapitału na końcu: 991,66 €
Finansowanie spłaty kapitału na końcu: 493,90 €
Składka na umowę oszczędnościową mieszkaniową: brak kwoty regularnego oszczędzania
Dodatkowa składka: jednorazowo 170.000,- €
Składka na polisę kapitałową: 222,93 €
Łącznie: 1708,49 €
W tym wypadku kwota 340.000,- € przeznaczona jest na sfinansowanie części przeznaczonej do własnego użytku, 170.000,- € na umowę oszczędnościową mieszkaniową + 170.000 do zapłaty sprzedającemu. Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa spłaci potem kredyt po około 6 latach. Następnie co miesiąc rozpocznie się płatność w wysokości 1020,- € przez 19 lat i 2 miesiące, aby spłacić 170.000,- € z powrotem do BSV. Innymi słowy, na okres całej trwania kredytu ustalona została stopa procentowa w wysokości 3,5 %.
Kwotę 132.000,- € przeznacza się na część wynajmowaną domu i przez 35 lat generuje ona miesięczne odsetki w wysokości 493,90 € bez spłaty kapitału, wymagając dodatkowo składki w wysokości 222,93 € na polisę na życie.
Te dwie kwoty powinny być w pełni odliczalne od podatku, a po uzyskaniu zwrotu podatku rata wynosiłaby około 1300,00 €.
W zasadzie, więc dokonuje się przedpłaty i potem dzięki zeznaniu podatkowemu otrzymuje się zwrot 400€ miesięcznie.
Czy to faktycznie tak działa, czy opłaca się zabezpieczenie stopy procentowej dla kwoty 1 w porównaniu z wariantem 2 finansowania dostępnym poprzez zwykły kredyt annuitetowy?
Wariant 2:
Kwota kredytu: 300.000,- €
Rodzaj kredytu: spłata kapitału metodą annuitetową
Stopa procentowa: 4,49% (na pewno można uzyskać tańszą, jestem tego pewien)
Okres zabezpieczenia stopy procentowej: 10 lat
Okres kredytowania: 38 lat
Miesięczna rata: 1372,50 €
W tym przypadku musielibyśmy osobno zabezpieczyć polisę na życie oraz zabezpieczenie stopy procentowej poprzez umowę oszczędnościową mieszkaniową na kwotę x.
W przypadku wariantu 2, chyba można odliczyć tę samą kwotę nawet jeśli jest wynajmowana iż w przypadku kwoty 1, choć kwota nie jest obecnie ustalona, prawda? To powinno wynikać z metrażu i tym samym proporcjonalne do udziału kwoty odsetek. Oczywiście obciążenie odsetkami na część nie przeznaczoną do własnego użytku z biegiem lat bywałoby mniejsze i w związku z tym mniej odliczalne, jednak nowe zakupy/remonty dla mieszkania na górze nadal pozostawałyby w pełni odliczalne.
Mam nadzieję, że udało mi się jasno przedstawić sprawę dla specjalistów tutaj i ktoś może mi nieco pomóc.