Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy skorzystać z kwoty oszczędności mieszkaniowej czy nie

Napisany przez waldbeere
Cześć wszystkim, potrzebuję waszego wsparcia w ważnej kwestii. Obecnie toczymy wstępne negocjacje dotyczące zakupu domu. Cena zakupu prawdopodobnie wyniesie 190 000 €. Od ubiegłego roku mam oszczędnościowy kontrakt hipoteczny na kwotę 75 000 € (wpłacono 32 000). Jeśli skorzystam z tej kwoty, firma oszczędnościowo-kredytowa proponuje mi spłacenie pożyczki w ciągu 11 lat po efektywnym oprocentowaniu 5,21% (rata kapitałowa wyniesie 436 €). Kiedyś zdecydowałem się na wariant z niskim oprocentowaniem pożyczki. Czy powinienem w obecnych warunkach pożyczkowych wypłacić zgromadzoną kwotę i doliczyć ją do kapitału własnego? Wolałbym wtedy finansować z większym kapitałem własnym + kredyt KFW + kredyt bankowy. Czy istnieje jakiś uzasadniony powód, aby skorzystać z kontraktu hipotecznego? Będę wdzięczny za odpowiedź. Dziękuję Leśna Jagoda

Re: Czy skorzystać z kwoty oszczędności mieszkaniowej czy nie

Napisany przez MThiemann
"

Cześć Waldbeere,

rozważając obecnie niskie warunki rynkowe dotyczące [url]kredytów[/url] hipotecznych, sądzę, że mogłabyś zrezygnować z [url]kredytu[/url] budowlanego i zamiast tego sfinansować go poprzez [url]kredyt hipoteczny[/url].

Przy spłacie zaledwie 1%, okres kredytowania wynosi jednak około 33 lat, co jest znacząco dłużej niż okres kredytowania twojego [url]kredytu[/url] budowlanego, a po zakończeniu pierwszego okresu stałego oprocentowania musisz uwzględnić ryzyko zmiany oprocentowania.

Z powodu długiego okresu trwania tego [url]kredytu[/url] będziesz musiał ponieść wyższe koszty (mimo niższego oprocentowania) w porównaniu z kredytem budowlanym. Tylko gdy wybierzesz podobną do żądanego poziom spłaty (ok. 7,2%), opłaca się planować ten [url]kredyt[/url] jako [url]kredyt hipoteczny[/url].

Widzisz: nie jest to tak proste jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie. To zależy od ogólnej konfiguracji twojego finansowania.

Pozdrowienia

M. Thiemann

"

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata