Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Transport powrotny z zagranicy przy zwykłym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez ADMCI4
Czasami irytuje mnie fakt, że obecnie dla prawie wszystkich usług zaleca się wykupienie dodatkowego ubezpieczenia. Co się stanie, jeśli wybiorę się na wakacje i coś mi się tam przytrafi? Faktycznie, oczekiwałbym, że moja zwykła ubezpieczenie zdrowotne zorganizuje dla mnie transport do szpitala w moim rodzinnym mieście, gdy tylko będę mógł podróżować. Czy zostanę całkowicie uzależniony od zagranicznych lekarzy? Jak wiadomo, człowiek zdrowieje szybciej w znanym otoczeniu. Czy muszę za to dodatkowo płacić? Dziękuję, pozdrowienia Milan2204

Re: Transport powrotny z zagranicy przy zwykłym ubezpieczeniu zdrowotnym?

Napisany przez Gerd
Cześć Zwrot kosztów za transport powrotny nie jest refundowany przez GKV. Musisz się o to samemu zatroszczyć. Ale jest jeszcze gorzej. Mam przed sobą rozliczenie złamania kości za granicą. Koszt 465 €, refundacja przez GKV 83 € i to jest nawet poprawne. Problem tkwi w tzw. kwartalnej opłacie ryczałtowej w wysokości 31,54 €. Zawiera ona m.in. następujące usługi: Te kwartalne opłaty obejmują praktycznie wszystkie usługi diagnostyczne i lecznicze całego kwartału, czyli wszystkie porady i rozmowy, badania fizyczne, wszystkie zastrzyki i infuzje, wszystkie kontakty telefoniczne i usługi pomocnicze pielęgniarek, spoczynkowe EKG, pobranie krwi i listy lekarzy, czyli praktycznie całe leczenie kwartalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata