Crashpoint pisze:
Dzień dobry.
Mamy już kredyt, który spłacamy co miesiąc 180 euro. Ponieważ znajdujemy się ponownie w trudnej sytuacji finansowej, chciałbym spłacić ten kredyt i wziąć nowy, trochę wyższy.
Cześć Crashpoint,
Zanim zaczniesz dopytywać się o różne oferty kredytowe, sprawdź najpierw, czy stary
kredyt w ogóle może zostać spłacony. Można to sprawdzić w warunkach kredytowych lub u udzielającego
kredyt banku.
Cytat od Crashpoint
Czy mogę zakładać, że oprocentowanie w każdym banku direct będzie korzystniejsze niż w moim banku? A może w moim banku mogę jeszcze coś wywalczyć, ponieważ mam tam również
konto osobiste?
Ogólnie nie można tego zakładać, ponieważ kryteria udzielania
kredytów oraz warunki różnią się w zależności od banku. Może być korzystne lub niekorzystne, że bank macierzysty wie o dotychczasowym sposobie płacenia. Niemniej jednak porównanie różnych ofert kredytowych jest wskazane. Na wielu kalkulatorach kredytowych można online otrzymać ofertę i po wprowadzeniu kilku danych osobowych otrzymać odpowiedź, czy
kredyt jest możliwy, czy nie. To bardzo wygodne i nie trzeba biegać z oddziału do oddziału.
Cytat od Crashpoint
Czy istnieją zakresy oprocentowania i jeśli tak, to jak najlepiej argumentować podczas rozmowy z bankiem?
Pozdrowienia, Crashpoint
Zakresy czy różnice między stopami procentowymi zawsze istnieją, ponieważ - jak już wspomniano - kryteria przy udzielaniu
kredytów są różne. Banki często naliczają dodatkową stawkę odsetkową, jeśli
zdolność kredytowa wnioskodawcy nie jest zadowalająca. Opłaty manipulacyjne lub podobne są również rozkładane na raty
kredytu. Moim zdaniem nie ma realnych argumentów przeciw temu. Jeśli bank postępuje w ten sposób, to tak po prostu.
Pozdrowienia