Drodzy dyskutanci,
Finansowania w wysokości 100% plus dodatkowe koszty (nazywane pełnym finansowaniem) są na przykład dla Sparkassen i Commerzbank całkowicie bezproblemowe przy odpowiedniej zdolności kredytowej, gdzie konieczne jest jedynie zachowanie standardowych ryczałtów domowych oraz kosztów zarządzania (zazwyczaj 2
euro za metr kwadratowy).
Obecnie Sparkasse oferuje stawkę nominalną od 4,05 do 4,2% na 10 lat dla pełnych finansowań, a Commerzbank oscyluje w okolicach 4,8% dla własnych środków, biorąc pod uwagę AXA/DBV (należące do sieci, które nie zawsze są od razu dostępne) dla pierwszego szeregu stawki wynoszą około 4,1%. Obydwa akceptują w przesunięciu KfW program własności mieszkalnej, który na 10 lat wynosi 3,95%. W przypadku CoBa trzeba dodać jeszcze mały
kredyt CoBa (około 5%), jako trzeci element, ale suma
kredytu wynosi zaledwie 20% całkowitej kwoty (50% DBV, 30% KfW i 20% CoBa w przesunięciu). Średnia stopa procentowa jest nadal atrakcyjna.
Dlaczego jednak jest to tak skomplikowane?
Biorę
kredyt podrzędny w Sparda Bank max. 30 000
euro bez wpisu hipotecznego o stopie nominalnej 4,29%. Podzielony na 8 lat na stałe z stopą 4,29% i na 4 1/2 roku z stopą 1,95%. Całkowita rata wynosi 88
euro za 10 000
euro przez cały okres spłaty!!! Rata ta dzieli się na pierwsze 8 lat na odsetki hipoteki i oszczędzanie na koncie oszczędnościowym Schwäbisch Hall. Po 8 latach hipoteka zostaje spłacona poprzez oszczędnościowy kontrakt z oprocentowaniem 1,95%, a następnie przez kolejne około 4 1/2 roku spłaca się
kredyt z takim samym obciążeniem jak wcześniej! Ten
kredyt (oczywiście miesięczne obciążenie jest wyższe niż w przypadku klasycznego
kredytu z ratą równej kwocie odsetek, przy 1% kapitału odsetkowego), jak wspomniałem, maksymalnie 30 000
euro, otwiera mi teraz drzwi do uzyskania doskonałych warunków w każdym banku, ponieważ dla pierwszego rangi finansującego ten kapitał nie stanowi ryzyka dla ilości pożyczeń. Koszty dodatkowe są z tego opłacane, a część z niego jest odliczana od całkowitej ilości pożyczki wynoszącej 100% ceny zakupu lub kosztów realizacji!
To ma znaczenie dla wyznaczenia wymaganego poziomu pożyczki i tym samym warunków finansowych jako kapitał własny, jedynie do obliczenia kapitału (obciążenie odsetkami i spłata kapitału) należy go uwzględnić. I oczywiście musi on pasować do całkowitej kwoty zobowiązań każdego klienta.
Teraz mam w przesunięciu KfW (które musi być wnioskowane we współpracy z pierwszym rangą finansującym, ale zazwyczaj jest to także brane pod uwagę)), bez wpisu hipotecznego, 30 000
euro od Sparda Bank i teraz pozostało mi tylko pierwszorzędne finansowanie!! I nadal istnieją doskonałe banki takie jak DSL Bank, SKG Bank (obecnie tajna rada) i Münchner Hypothekenbank, które z pewnymi warunkami (są proste i przejrzyste) są w stanie wyłączyć
kredyt KfW z obliczeń zobowiązań.
A teraz, w pewnych okolicznościach, mogę uzyskać doskonałe warunki w przypadku pełnego finansowania (cena zakupu/koszty realizacji plus koszty nabycia)!!!!!
Nawiasem mówiąc, oczywiście wszystkie
kredyty są składane u nas jednocześnie, dzięki czemu jeden wpływa na drugi i nie ma ryzyka, że jakiś
kredyt zostanie odrzucony, co zagraża całkowitej kwocie zobowiązań! To idzie w parze, zresztą wiedzą o tym i akceptują duże banki między sobą!!!!
Ach, jeszcze jedno. Cena zakupu/uznanych kosztów realizacji to dla każdego banku zasadniczo 100%!!!!! Jednak kilka banków stosuje dodatkowy 10% rabat zabezpieczenia. Dla niektórych banków może to być maksymalna kwota finansowania, dla innych banków można uzyskać więcej, ale im wyższy poziom zabezpieczenia, tym wyższe warunki!
Tak więc:
Zakładając cenę zakupu 100 000
euro
Wariant 1 bez rabatu zabezpieczenia) sfinansowanie 100 000
euro oznacza 100% finansowanie! Poziom zabezpieczenia wynosi 100% wartości zabezpieczenia 100 000
euro
Wariant 2 z rabatem zabezpieczenia o 10%) sfinansowanie 100 000
euro oznacza 111% finansowania, poziom zabezpieczenia wynosi 111%, wartość zabezpieczenia 90 000
euro! Może to być niemożliwe, w zależności od wytycznych poszczególnych banków.
Zasada: kwota do sfinansowania podzielona przez ustaloną wartość zabezpieczenia (patrz powyżej) = poziom zabezpieczenia!!! Jest to kluczowe dla określenia warunków i, w zależności od warunków banku, kluczowe dla wykonalności lub odrzucenia
kredytu!
Istnieją banki, które finansują jedynie 100% ceny zakupu, niektóre 111% (gdy wymaga to rabat zabezpieczenia), inne zaś tylko 100%, nawet jeśli wymaga to rabat zabezpieczenia. W przypadku tego drugiego konieczny jest kapitał własny, czyli 10% ceny zakupu.
O kosztach dodatkowych jeszcze nie wspomniałem, ponieważ nie mają one znaczenia dla wartości zabezpieczenia, ponieważ nie podnoszą wartości, wtedy mówimy o pełnym finansowaniu, co również jest możliwe przy doskonałych warunkach, z jednej strony dlatego można zaangażować Sparda Bank jako finansującego w przeszłości lub wybrać bank, który dopuszcza pełne finansowania, choć może to być obciążone wyższymi odsetkami. Jedno jest możliwe, natomiast drugie jest możliwe tylko pod pewnymi warunkami, na przykład pod jakimi warunkami! Każdy bank ma swoje własne wytyczne i warunki!!!!
Rzeczywiście, staje się to interesujące, gdy dodatkowo uwzględnia się remonty i modernizacje, ponieważ wtedy banki znowu się różnią, kto uznaje 100% działań za podnoszące wartość, a kto tylko 50%!!!! Dla klientów z kapitałem własnym można wtedy negocjować, ponieważ poziom zabezpieczenia zależy jedynie od określenia warunków finansowania, przy pełnych finansowaniach można więc natknąć się na ograniczenia, a wykonalność może być zagrożona!!
Trzeba przyznać, że dla laika jest to bardzo, bardzo skomplikowane i niejasne, dla pośrednika finansowego jest to jednak bardzo proste, ponieważ wprowadza to do swojej platformy i otrzymuje informacje, gdzie co i w jakiej kombinacji jest możliwe. W ciągu lat, nawet jeśli coś się codziennie zmienia, zaczyna się wchodzić w rutynę, dlatego w zależności od sytuacji klienta można zawsze przewidzieć, jakie finansowanie można uzyskać w danym banku! Po prostu z jakim planem! Nawet jeśli wiele aspektów się powtarza, każda poszczególna finansowanie jest indywidualnie analizowana, a my, pośrednicy finansowi, robimy to w przeciwieństwie do zależnych systemów finansowania jednego banku, ponieważ ten na pewno nie powie ci, że inny bank jest lepszy w tym wypadku!!!!! Mimo to ten bankier na miejscu może być rozwiązaniem, także ze względu na wygodę lub zaufanie! Jednak to drugie musi on posiadać, a ja czasami mam swoje wątpliwości, widząc, jak lepsze warunki lub wewnętrzne partnerstwa bankowe czy po prostu KfW pojawiają się bardzo często dopiero wtedy, gdy klient macha lepszymi warunkami zza rogu lub robi zorientowane wrażenie;-))
Z całą pewnością osoby poinformowane są zwycięzcami, jeśli chodzi o finansowanie budowy. Dotyczy to zarówno osób z dużym kapitałem własnym, jak i tych, którzy go nie mają, ale którym sytuacja finansowa pozwala na możliwość finansowania bez kapitału własnego! Aby to wyjaśnić, podałem konkretny przykład, ale zawsze warto to zastanowić się ponownie, ponieważ każda sytuacja finansowa jest inna i każde finansowanie jest inne, dlatego nie można uogólnić jednoznacznie!
Ach, przepraszam za tę powieść, ale uważałem, że to ważne!!!!
Pozdrowienia,
Thomas Buhmann