Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Moja matka chce, żebym się wyprowadził/a...

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, moi rodzice rozwiedli się w zeszłym roku. Od tego czasu mieszkam z moją mamą. W tym lata kończę 18 lat i zacznę naukę zawodu pod koniec lata. Obecnie nie zarabiam nic. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy poradzę sobie z tym, co dostanę podczas nauki zawodu? Pozdrowienia, Katarina

Napisany przez ADMCI4
Cześć Katarzyna, mam 23 lata i mieszkam z moją rodziną. Za rok ukończę moje szkolenie. Planuję wynająć własne mieszkanie dopiero po rozpoczęciu właściwej pracy i zarobieniu co najmniej 1800 do 2000 euro, do tego czasu zamieszkuję dalej z moją rodziną. Przeliczyłem kiedyś, ile kosztowałoby mnie wyjście z domu w trakcie mojego szkolenia. Pieniędzy zarobionych podczas nauki na pewno nie starczy.

Napisany przez Gerd
Hotel Mama to dla młodych ludzi najlepszy sposób na oszczędzanie pieniędzy, aby po ukończeniu nauki móc sobie pozwolić na wynajęcie własnego mieszkania.

Napisany przez Isa79
Cześć Katarzyna, jeśli chcesz wyprowadzić się, lub musisz to zrobić, istnieje możliwość ubiegania się o dodatek mieszkaniowy, ponieważ z tego, co zarabiasz, na pewno nie da się utrzymać. Możesz także dowiedzieć się, jak wygląda sprawa z Hartz IV lub dotacją na naukę. Jednak jeśli Twoi rodzice zarabiają zbyt dużo, mogą wystąpić problemy. Przynajmniej u mnie tak było, a nawet powiedziano mi, że moi rodzice są zobowiązani utrzymywać mnie do 25. roku życia określonym kwotą. Po prostu dowiedz się więcej w odpowiednich urzędach i skorzystaj z porady. Powodzenia!

Napisany przez gavino
Nie do końca zrozumiałam. Czy chce, żebyś się wyprowadził? A może ty chcesz się wyprowadzić? Jeśli postawi cię przed drzwiami, musi cię wspierać do dwudziestego piątego roku życia albo do momentu ukończenia pierwszego szkolenia. Oczywiście zalecam skonsultowanie się z właściwymi urzędami, jak to konkretnie wygląda w waszym przypadku. Ważne jest również zarobki twojej mamy. Powodzenia.

Napisany przez 2Escorpio
Artykuł ma dwa lata

Napisany przez gavino
:-) Widziałem to dopiero później. W mojej młodości miałem podobny problem. Gdy przeczytałem twój post, od razu zapałałem entuzjazmem. ;-)

Napisany przez 2Escorpio
No to miejmy nadzieję, że ją złapali.

Napisany przez pioli
Cześć,

spróbuj jeszcze raz porozmawiać normalnie z matką i zaproponuj może, że gdy już zaczniesz pracę, zaoferujesz jej pewną niewielką kwotę na utrzymanie.

Napisany przez 2Bolitho

Cześć,

po prostu spróbuj jeszcze raz porozmawiać normalnie z matką i zaproponuj jej, że gdy już zaczniesz naukę, być może zaoferujesz jej niewielką opłatę za wyżywienie.

Prawdopodobnie prawie skończyła naukę, więc myślę, że problem w międzyczasie rozwiązał się w jakiś sposób...

Napisany przez morales
Nie jestem więc jedyną osobą, która nie zauważyła, jak stary jest ten wpis. :-)

Napisany przez Zitho
nie, to nie wystarcza od góry do dołu. Mówię z własnego doświadczenia... ostatecznie musiałem znów wprowadzić się do mamy

Napisany przez 2utopus
Częściowo w trakcie nauki można zarobić już prawie 1000 € brutto - być może do tego dochodzi jeszcze zasiłek rodzinny/kieszonkowe od rodziców i być może dodatek mieszkaniowy - wtedy powinno wystarczyć na małe mieszkanie lub pokój w akademiku albo w przypadku monachium raczej nie.

Napisany przez Bitte
Interesujący temat z roku 2010, który dotyczy wielu ludzi co roku.

Punkt 1: Podczas nauki zawodu nie każdy otrzymuje 1000 [url]euro[/url] brutto, często mniej, na przykład w pierwszym roku praktyki rzadko ktoś dostaje wynagrodzenie.
Punkt 2: Rodzice nie mogą po prostu wyrzucić dziecka na ulicę po ukończeniu 18 lat, musi o tym zadecydować sąd rodzinny.
Punkt 3: Rodzice są zobowiązani do płacenia alimentów dziecku, o ile nie ma ono jeszcze ukończonego wykształcenia.
Punkt 4: Można uzyskać pomoc w urzędzie pracy oraz urzędzie pomocy społecznej.

Napisany przez Cici
Nie chcemy, żeby to skończyło się jak w tym przypadku w USA.

Napisany przez Jeannye
Oczywiście byłoby miło po tak długim czasie, gdyby pytający podzielił się informacją, jak sprawy się potoczyły.

Napisany przez Lars04
Oczywiście byłoby miło, gdyby osoba zadająca pytanie podzieliła się informacją, jak sprawę się skończyła. W dzisiejszym świecie rzadko słychać proszę lub dziękuję. -.-

Napisany przez Mar
Jak to się skończyło? A dlaczego twoja mama chce, żebyś się wyprowadził? :/

Napisany przez 2utopus
Około 8 i pół roku temu ... być może teraz sama jest matką, a jej matka babcią ;-)

Napisany przez Risfy1936
Hahahahhah

Napisany przez Harrie

Przed 8 i pół roku ... możliwe, że teraz sama jest matką, a jej matka już babcią ;-)

to wszystko jest możliwe.

Napisany przez Cici

Przed 8 i pół laty ... być może teraz jest już matką i jej matka jest babcią ;-)

... albo obecnie mieszka na ulicy i nie ma już Internetu, aby odpowiedzieć tutaj dalej.

Napisany przez Zweckpessimist
Szczególnie bez sensu jest pytać o to, ponieważ użytkownik ten wygląda na to, że już lata temu zrezygnował z konta lub został usunięty. Zresztą uważam, że osoby poniżej 18. roku życia nie powinny być aktywne na takim forum, przecież i tak nie są w stanie załatwiać swoich własnych spraw, a doświadczenie jest również dość ograniczone.

Napisany przez Leberwurstliebe
Na początku nauki nie zarabiasz jeszcze dużo pieniędzy... Na twoim miejscu zostałbym jak najdłużej u mamy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata