Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zaostrzone środki bezpieczeństwa dla przelewów online

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Kiedy zaczęłam korzystać z bankowości internetowej, otrzymałam od swojego banku oszczędnościowego kompletne dane dostępowe oraz listę TAN, z której muszę wyciągać TAN za każdym razem podczas transakcji online. Jednak w ostatnim czasie coraz częściej słyszy się najbardziej szokujące rzeczy dotyczące kradzieży danych i hakerskich ataków w bankowości internetowej. Bank mojego szwagra wprowadził z tego powodu już dwa lata temu system Smart-Tan, w ramach którego konieczne jest generowanie aktualnego TAN za pomocą małego urządzenia. Trochę uciążliwe, ale zdecydowanie bezpieczniejsze. Dlaczego nie wprowadza tego wszystkich banków i banków oszczędnościowych?

Napisany przez Doso
Większość banków przeszła już na iTAN, czyli numer TAN jest teraz połączony z innym numerem, i zawsze trzeba wprowadzić określony numer. Wiele banków oferuje dodatkowo inne bezpieczne procedury, takie jak HBCI za pomocą karty chipowej, mTAN czyli numer TAN wysyłany na telefon, albo wymienioną przez ciebie metodę. Systemy takie jak Smart-Tan kosztują jednak sporo pieniędzy, trzeba mieć odpowiednią strukturę serwerową i dostarczyć odpowiednie urządzenia klientom. Ponieważ klient nie chce płacić zbyt dużo, urządzenia muszą być prawdopodobnie dofinansowane. Dodatkowo, koszty obsługi są większe, ponieważ nie każdy od razu radzi sobie z urządzeniem. To również kwestia kosztów i korzyści. Inwestuje się dużo pieniędzy, a potem może okazać się, że nie zapewnia to aż tak dużego zwiększenia bezpieczeństwa.

Napisany przez ADMCI4
Najlepsze podziękowania, Doso!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata