Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Pokrycie kosztów terapii psychoanalitycznej przez kasy chorych.

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj chciałbym skorzystać z tego forum, na które niedawno trafiłem. Na pewno będziecie w stanie mi pomóc! Od dwóch lat uczestniczę w terapii psychologicznej, która niestety niedługo się skończy, ponieważ wyczerpałem przyznane przez kasę godziny. Mimo to nadal nie czuję się na tyle dobrze, że mogę poradzić sobie bez terapii. Podobno dopiero po upływie dwóch lat mogę znowu złożyć wniosek o nową terapię w swojej kasie. Czy to prawda, czy może ktoś zna kasę chorych, które przyznają terapie psychologiczne na dłuższy okres czasu, jeśli jest to konieczne?

Re: Pokrycie kosztów terapii psychoanalitycznej przez kasy chorych.

Napisany przez Gerd
Ze wznowienia BVVP nr 01/07, 16.01.07 Okres dwuletni dla terapii psychologicznej? W ostatnim wydaniu PP niemieckiego lekarza wprowadzono tak zwany okres dwuletni oraz sprostowanie przez Benedikta Waldherra, członka zarządu BVVP-Bayern. Karl Seipel, członek VHVP i biegły w Kassenärztliche Vereinigung (KV), przesłał nam również następujące sprostowanie sprostowania: Nie ma dwuletniego okresu w psychoterapii, który wymagałby przerwy w leczeniu w tym czasie, tak jak niestety wielu kolegów ciągle wierzy. Zdanie na formularzu PTV 2 jest przyznajmy nieco mylące. W całych umowach psychoterapeutycznych istnieje tylko jedna klauzula, która dotyczy dwuletniego okresu. Oznacza to, że po przeprowadzeniu terapii terapia krótkoterminowa podlega badaniu biegłego, nawet jeśli terapeuta jest zwolniony z obowiązku badania, chyba że między zakończeniem terapii a momentem złożenia wniosku minęło ponad 2 lata (PT-V: Część C § 11 (4)). Dopiero po dwóch latach ewentualna terapia krótkoterminowa może ponownie zostać zwolniona z obowiązku badania biegłego. Oznacza to, że w przypadku wystąpienia odpowiednich wskazań oczywiście w ciągu tego dwuletniego okresu można złożyć kolejny wniosek o pokrycie kosztów terapii krótkoterminowej lub także terapii długoterminowej, które podlegają badaniu biegłego. Źródło: Karl Seipel, Meinhard Korte, list okólny VHVP, grudzień 06

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata