Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zbycie kredytów hipotecznych przez bank

Napisany przez ADMCI4
Cześć FinanzForum! Trzy lata temu kupiliśmy Dom i prawie całkowicie sfinansowaliśmy go przez bank. Warunki nie są rewelacyjne, ale radzimy sobie z nimi. Teraz kolega powiedział mi, że banki, gdy wpadają w kryzys, również sprzedają takie kredyty lub pożyczki, aby się zrefinansować. To wywołało we mnie duże obawy. Czy każdy bank ma do tego prawo, a jeśli tak, czy „nowy” bank może ustalić inne warunki dla mojego kredytu hipotecznego? Co się stanie, jeśli nie chcę tej banku jako partnera? Czy mam wówczas możliwość złożenia nadzwyczajnej rezygnacji z umowy kredytowej i zawarcia finansowania w preferowanym banku? Jakie mam możliwości w takim przypadku? Pozdrowienia, Wellenreiter

Napisany przez Gerd
Cześć Zgodnie z obowiązującym prawem każdy bank lub kasa oszczędności ma możliwość sprzedaży kredytów. Zazwyczaj dla Ciebie nic się nie zmienia. W najgorszym przypadku kupujący może zażądać natychmiastowej całej płatności. To również nie jest przypadkiem odosobnionym. Niektóre banki oferują dziś kredyty za dodatkową opłatą, które są gwarantowane, że nie zostaną sprzedane.

Napisany przez Fin-Spezi
Hej, nie daj się zaniepokoić. W przeszłości wykorzystywano tu pewne luki prawne, które obecnie zostały w dużej mierze zamknięte. Tłem była umowa o zabezpieczenie celu, zgodnie z którą hipoteka nie była powiązana z pożyczką. W ramach sprzedaży wierzytelności hipoteki były po prostu zbywane w celu odzyskania niespłaconych kredytów, pomimo braku jakichkolwiek nieprawidłowości ze strony kredytobiorcy. Jednak w przypadku kredytów, które nie zostają spłacone, jest to legalne (wypowiedzenie ---> zbycie). Prawodawca już wprowadził poprawki w celu ochrony pożyczkobiorców przed nieuzasadnionymi przymusowymi zbyciami. Jednak sprzedaż wierzytelności nadal pozostaje skutecznym narzędziem przy braku gotówki w bankach. W tym przypadku nie ma nic złego. Czy kredyt jest udzielany przez bank X czy Y, początkowo nie ma znaczenia. Bank nie ma prawa jednostronnie zmieniać istniejącej umowy. Jeśli ktoś jest objęty taką sytuacją (otrzymał informację, że bank/firma XXX jest nowym prawnym następcą dłużnika i wierzytelność jest teraz zarządzana tam), powinien - o ile nie jest to zwykły niemiecki bank biznesowy - unikać wszystkiego, co może sprowokować wypowiedzenie kredytu. To znaczy zawsze płacić na czas. Wypowiedzenie kredytu zdarza się w 99% przypadków na końcu okresu oprocentowania, ponieważ spółka nie chce już udzielać kredytów. Wtedy trzeba szybko dokonać refinansowania i odejść! Świetny artykuł -> Sprzedaż wierzytelności (uwaga: artykuł z połowy 2008 roku, a od tego czasu wprowadzono odpowiednie zmiany w prawie).

Napisany przez Gerd
To, co mówię. Ustawodawca zareagował. Tak, uczynił szarą strefę prawnym obowiązkiem. Banki mogą sprzedawać kredyty w dowolnym momencie, muszą jedynie poinformować klientów odpowiednio wcześnie. W przeciwnym razie nie ma tam nic więcej niż to, co już napisałem.

Napisany przez Fin-Spezi
*potrząśnij głową* ... Być może wyjaśnienie dla pytającego byłoby pomocne. Wtedy zawsze można odpowiedzieć Tak / Nie. Samo udzielenie wskazówek może być przydatne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata