Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Przejęcie leczenia osteopatycznego przez ubezpieczyciela zdrowotnego.

Napisany przez ADMCI4
Drodzy eksperci forum! Mam gorącą nadzieję, że znajdę tutaj pomoc. Mając duże problemy z kręgosłupem szyjnym, od dłuższego czasu jestem w leczeniu ortopedycznym. Przeszedłem już wszystko od fizjoterapii po akupunkturę, a nawet roczną fizjoterapię z użyciem sprzętu. Niestety, mój kręgosłup nadal nie jest znacząco lepszy. Ostatnio, znajoma poleciła mi osteopatię, która bardzo jej pomogła. Jednak jestem ubezpieczony w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych i jak dotąd wiem, nie pokrywają one kosztów osteopatii. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak mogę to zrobić? Te zabiegi są dla mnie poza zasięgiem ze względu na ich koszty. Jakie ubezpieczenia zdrowotne pokrywają ten rodzaj leczenia?

Napisany przez Arne Bender
Osteopatia niestety nie jest świadczeniem refundowanym przez ubezpieczenie zdrowotne i zazwyczaj nie jest pokrywana. Nie istnieje lista ubezpieczycieli, którzy pokrywają koszty tego rodzaju terapii. Mały trik: Być może znajdziesz fizjoterapeutę, który wykonuje terapię osteopatyczną na podstawie recepty na (oficjalnie) szkołę pleców - o ile taką terapię w ogóle oferuje. Szkoła pleców jest bowiem finansowana przez NFZ.

Napisany przez ADMCI4
A tak długo jak rekomendacja jest udzielana tutaj w Internecie, nie jest to już oficjalnie usługa refundowana przez NFZ... Obecnie kasy zdrowia bardzo dokładnie sprawdzają takie procedury, co w ostatecznym rozrachunku może stwarzać ogromne trudności dla fizjoterapeutów prowadzących... nawet prowadząc do problemów z zezwoleniem na świadczenie usług w praktyce fizjoterapeutycznej. Osteopatia jest usługą prywatną!!!

Napisany przez Reibold
Cześć! Obecnie niektóre kasy prowadzą eksperymenty dotyczące osteopatii. Ta forma leczenia jest oferowana w określonych regionach. Znam bkk-thev z Erfurtu oraz HVB-BKK z Monachium. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, może to być dla ciebie interesujące. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeń i funduszy Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata